Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Притула О.В. Рецензія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

МІНІСТРЕСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет економіки та менеджменту

Кафедра менеджменту організацій

До захисту допускається

Завідувач кафедри

_________ проф. Г.В. Осовська

«____»____________ 2012р

Дипломна робота

на тему:

Управління розвитком персоналу (на прикладі апр чуднівської райдержадміністрації)

Виконав студент ОКР «Бакалавр»

денної форми навчання

галузь знань 0306

«Менеджмент і адміністрування»

Напрямку підготовки 6.030601

«Менеджмент»

Притула Олександр Володимирович

Науковий керівник

к.е.н. , доцент Опалов О.А.

Консультант з охорони праці

кандидат с-г наук, доцент Гринь Т.О.

Житомир – 2012

ЗМІСТ

ВСТУП…………...……………………………………………………………….....3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПЕРСОНАЛУ

1.1. Сутність розвитку персоналу та його роль в управлінні підприємством…………………………………………………………….…….5

1.2.Формування стратегії розвитку персоналу………………………….......16

1.3. Законодавчо-нормативна база розвитку персоналу……………............21

РОЗДІЛ 2. СТАН УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПЕРСОНАЛУ В УПРАВЛІННІ АПР ЧУДНІВСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

2.1. Організаційно – правові засади діяльності організації………………...29

2.2. Аналіз фінансового стану управління АПР Чуднівської РДА……...…50

2.3. Аналіз управління розвитком персоналу в управлінні АПР

Чуднівської РДА……………………………………………………………....57

2.4. Удосконалення процесу управління розвитком персоналу в

управлінні АПР Чуднівської РДА…………………………………………....66

РОЗДІЛ 3. ОХОРОНА ПРАЦІ В УСТАНОВІ

3.1. Поняття охорони праці…………………………………………………...71

3.2. Охорона праці в управлінні АПР Чуднівської РДА……………………76

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ ……………….…………………………..........81

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………..…………….......84

ДОДАТКИ

Висновоки та пропозиції

Виходячи із дослідження важливості управління розвитку персоналу на прикладі управління агропромислового розвитку Чуднівської райдержадміністрації слід зробити висновок, що ефективне функціонування будь-якої організації насамперед визначається ступенем розвитку її персоналу. А значить, досягти успішного виконання поставлених завдань можливо тільки в процесі вдосконалення управління розвитком персоналом.

Одним із поширених методів розвитку персоналу є професійне навчання, в якому управління АПР приділяється постійна увага. Головною його метою є підвищення кваліфікаційного рівня кадрового персоналу і знання діючого нормативно-правового законодавства. Саме в цьому плані за останні 3 роки з 2009 по 2011 роки із наявної чисельності працівників 11 чоловік, з яких 9 є державними службовцями і 2 – обслуговуючий персонал, навчання по різних спеціальностях пройшло 6 чоловік

Розвиток персоналу — це системно організований процес безперервного професійного навчання працівників для підготовки їх до виконання нових виробничих функцій, професійно-кваліфікаційного просування, формування резерву керівників та вдосконалення соціальної структури персоналу. Розвиток персоналу забезпечується заходами, пов’язаними з оцінюванням кадрів з метою виробничої адаптації та атестації персоналу, плануванням трудової кар’єри робітників і фахівців, стимулюванням розвитку персоналу.

В значній мірі позитивно позначається на процесі управління розвитком персоналу управління АПР проведення щорічних атестацій відповідності працівників займаній посаді, на яких протягом останніх 3 років всі 6 працівників управління, які підлягали атестації, проходили її успішно.

Процес вдосконалення подальшого управління розвитком персоналом в управлінні АПР Чуднівської райдержадміністрації продовжується. Однак, слушною пропозицією в цьому плані є покращення фінансування витрат на утримання апарату управління, що дасть можливість забезпечити виконання запланованих заходів на професійне навчання працівників.

Форми професійного навчання персоналу організації:

1. Навчання безпосередньо на робочому місці – інструктаж, учнівство (копіювання), ротація, наставництво, метод ускладнених завдань

2. Навчання поза робочим місцем – лекція, розгляд практичних ситуацій (кейсів), ділові ігри, моделювання, тренінг сенситивності, рольові ігри, самостійне навчання, відкрите навчання та ін.

Позитивним в розвитку персоналу є проведення нарад та наукових семінарів, зустрічі по обміну досвідом роботи з колегами управлінь інших районів та областей, переймання досвіду роботи сільськогосподарських аграріїв за кордоном.

Адже, в умовах сучасного швидкого старіння теоретичних знань, умінь та практичних навичок спроможність організації постійно підвищувати фаховий рівень своїх працівників є одним із найважливіших факторів забезпечення конкурентоспроможності її на ринку, оновлення і зростання обсягів виробництва товарів чи надання послуг.

Навчання здатне принести користь навіть у тому випадку, якщо керівник цілком задоволений ефективністю роботи своєї організації, тому що це:

– допоможе співробітникам підвищити якість своєї роботи;

– дозволить підвищити рівень кваліфікації для виконання нових, більш складних завдань і проектів;

– підготує до неминучих змін;

– допоможе розвити навички спілкування з іншими людьми.

Показати, як досягти мети, як працювати по-іншому; навести наочні приклади. Задача даної роботи - визначити, як це зробити. Зрозумівши, яким чином можна добитися поставленої мети, співробітники відчують упевненість у власних силах, що послужить додатковою мотивацією.

Актуальність теми дослідження забезпечується підвищенням освітнього і культурного рівня працівника, зростанням його особистісних запитів до трудової діяльності. Зараз йде формування нового, більш зрілого типу працівника, який не задовольняється слухняністю і знеособленою, механічною трудовою старанністю, а прагне знайти в трудовій діяльності сенс життя, стати активним співучасником виробництва.