Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_остання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
713.73 Кб
Скачать

30

Комплексна програма розвитку малого підприємництва на 2005-2006 роки у житомирській області

м. ЖИТОМИР

2005

Зміст

1. Характеристика Програми ...........................................................................3

2. Стан і аналіз проблем малого підприємництва в області

Головна мета та завдання програми ............................................................... 6

3. Основні напрямки Програми ......................................................................19

3.1 Дотримання вимог чинного законодавства, яке встановлює правові гарантії свободи та захисту підприємницької діяльності 20

3.2 Фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка...........................21

3.3 Ресурсне та інформаційне забезпечення, подальше формування інфраструктури ......................................................................................24

3.3.1 Формування інфраструктури розвитку малого підприємництва .....................................................................................24

3.3.2 Матеріально-ресурсна підтримка малого підприємництва......25

3.3.3 Кадрова підтримка малого підприємництва………….............26

3.3.4 Інформаційна підтримка підприємництва .................................28

3.4 Пріоритетні та інноваційні програми ............................................29

Характеристика регіональної програми розвитку малого

підприємництва Житомирської області на 2005-2006 роки..............................31

Основні заходи реалізації комплексної програми розвитку малого підприємництва на 2005-2006 роки в Житомирській області

1. Дотримання вимог чинного законодавства ……………..........................34

2. Фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка ......................................37

3. Ресурсне та інформаційне забезпечення, подальше

формування інфраструктури ...............................................................................39

3.1 Формування інфраструктури розвитку малого підприємництва......................................................................................39

3.2 Матеріально-ресурсна підтримка малого підприємництва.........41

3.3 Кадрова підтримка малого підприємництва ................................43

3.4 Інформаційна підтримка малого підприємництва .......................48

4. Пріоритетні та інноваційні програми ........................................................57

  1. ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОГРАМИ

Комплексна програма розвитку малого підприємництва на 2005-2006 роки в Житомирській області (далі – Програма) розроблена відповідно до основних положень державної політики розвитку малого підприємництва, викладених в Програмі діяльності Кабінету Міністрів "Назустріч людям", затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України N 115 від 04.02.2005, схваленої постановою Верховної Ради України N 2426-IV від 04.02.2005, Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва».

Програма розроблена на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 25.03.2004 року №12689/1, розпорядження голови облдержадміністрації від 24.05.2004 року №156 «Про розроблення проекту обласної програми розвитку малого підприємництва на 2005-2006 роки» на основі Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації регіональних програм розвитку малого підприємництва, затверджених Міністерством економіки України від 25 липня 2000 року зі змінами та доповненнями затверджених головою Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва листом від 20.09.2004 року №6389. При підготовці програми були враховані цілі, напрями та пріоритети соціально-економічного розвитку регіону, затверджені в Стратегії економічного і соціального розвитку області на 2004-2015 роки.

Програма визначає мету, завдання, напрями та пріоритети, а також заходи, реалізація яких сприятиме розвитку малого підприємництва в області у 2005-2006 роках.

Головним розробником програми являється головне управління економіки облдержадміністрації, співрозробниками – обласні управління, установи, організації, райдержадміністрації, міськвиконкоми, а також громадські об’єднання та асоціації підприємців.

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, позабюджетних коштів, загальнодержавних та регіональних громадських об'єднань підприємців, інших джерел фінансування. Заходи програми узгоджуються з проектами бюджетів на відповідні роки.

Виважена диференційована податкова та грошово-кредитна політика має вирішальний вплив на формування та подальший розвиток суб’єктів підприємницької діяльності. Реальні труднощі з фінансуванням є сьогодні однією з найголовніших проблем для малого бізнесу.

Відсутність достатнього капіталу у потенційних підприємців, складність, невигідність, а подекуди неможливість одержати кредит гальмують розвиток малого підприємництва. Створення передумов, що стимулюють інвестиції у мале підприємництво, повинно здійснюватися двома взаємопов’язаними шляхами: допомога у формуванні стартового капіталу для відкриття підприємства та забезпечення сприятливих умов для подальшого його розвитку. Малі підприємства постійно потребують додаткового фінансування для вирішення питань розширення бізнесу, оновлення технологій.

Отримання кредитів за доступними процентними ставками залишається життєво важливим питанням для малих підприємств та можливе за умов:

- розширення участі комерційних банків у наданні позик малим підприємствам;

- відкриття в області представництв банків, які спеціалізуються на кредитуванні малого бізнесу і, як наслідок, підвищення конкуренції на ринку мікрокредитування;

- регулювання і контролю за наданням банками позик малим підприємствам;

- мікрокредитування небанківськими спеціалізованими установами;

- вдосконалення системи забезпечення кредиту.

Рекомендувати органам державної влади та місцевого самоврядування відповідно до Указу Президента України «Про державну підтримку малого підприємництва» №456/98 від 12.05.1998 року виділяти для підтримки малого підприємництва кошти у розмірі не менше як 0,5 відсотка річних доходів відповідних бюджетів.

Існують інші джерела отримання фінансів для малого підприємництва:

- Український, регіональний та місцеві фонди підтримки малого підприємництва;

- Український державний фонд підтримки селянських (фермерських) господарств.

Для забезпечення виконання заходів комплексної програми розвитку малого підприємництва на 2005-2006 роки також передбачається залучення асигнування з додаткових джерел:

- за програмами міжнародної технічної допомоги;

- міжнародні та національні інвестиційні програми;

- за рахунок безпосередніх виконавців окремих заходів.

В процесі реалізації Програми в основні напрямки та конкретні її розділи можливе внесення певних коректив, зумовлених змінами в законодавстві, соціально-економічній ситуації в країні та іншими об’єктивними обставинами.

Процес контролю та прийняття рішень:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]