Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 1 , ноосфера и взаимосвязь ч...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
151.72 Кб
Скачать

Сутність і історія розвитку поняття ноосфера

Поняття Н. як перетворюватись земну кулю ідеальної, "мислячої" оболонки, формування якої пов'язано з виникненням і розвитком людської свідомості, ввели на початку 20 ст. П. Тейяр де Шарден і Е. Леруа. При цьому Леруа і Шарден грунтувалися на лекції Вернадського.  У міру розвитку "планетарізаціі" людини, діяльність його приймає глобальний характер, ... зачіпає саме життя в її органічної цілісності ". Соціальна еволюція об'єктивно спрямована, на формування" едіномислящіх "людини Ноосфера є результат діяльності всього людства, починаючи з моменту появи людини; на сучасному етапі вона, як і біосфера, включає "колишні ноосфери". Формування ноосфери - природний процес, незалежний від волі людини, але він може бути прискорений діяльністю людини. "Від нас залежить зробити стихійний процес свідомим, перетворити область життя - біосферу, в царство розуму - в ноосферу" (Е.Леруа). "Біосфера XX століття, - писав Вернадський, - перетворюється в ноосферу, створювану насамперед зростанням науки, наукового розуміння і заснованого на ній соціального праці людини". Вернадський стверджував що: 1) діяльність людини поступово стає основним фактором еволюції біосфери як космічного тіла, 2) для подальшого розвитку людства і біосфери людина повинна взяти на себе відповідальність за характер протікання основних еволюційних процесів планети. Виходячи з цього можна говорити про епоху Н., тобто такий епосі в історії людства, коли розвиток цивілізації має бути погоджено з розвитком планети і насамперед біосфери. Н На думку Вернадського, основні передумови створення ноосфери наступні: • людство стало єдиним, • перетворення засобів зв'язку та обміну, • відкриття нових джерел енергії, • піднесення добробуту трудящих, • рівність всіх людей, • виключення війн з життя суспільства. Н. - нова, вища стадія біосфери, пов'язана з виникненням і розвитком у ній людства, яке, пізнаючи закони природи та вдосконалюючи техніку, стає найбільшою силою, порівнянної за масштабами з геологічними, і починає робити визначальний вплив на хід процесів в охопленій його впливом сфері Землі (згодом і в навколоземному просторі), глибоко змінюючи її своєю працею. Становлення і розвиток людства як нової перетворюючої природу сили виразилося у виникненні нових форм обміну речовиною та енергією між суспільством і природою, в дедалі більшій біогеохімічному та іншому впливі людини на біосферу. Ноосфера - особлива реальність, пов'язана з більш глибокими формами перетворюючого впливу суспільства на природу. Вона передбачає не тільки використання наукових досягнень, але і розумне співробітництво всього людства, високі гуманістичні принципи відносини до природи - рідному дому людей.

Позитивні наслідки глобалізації

Позитивне значення глобалізації важко переоцінити: незмірно множаться можливості людства, більш повно враховуються всі сторони його життєдіяльності, створюються умови для гармонізації. Глобалізація світової економіки створює серйозну основу рішення загальних проблем людства. В якості позитивних наслідків глобалізаційних процесів можна назвати: 1. Глобалізація сприяє поглибленню спеціалізації і міжнародного поділу праці. У її умовах більш ефективно розподіляються кошти і ресурси, що в кінцевому рахунку сприяє підвищенню середнього рівня життя і розширенню життєвих перспектив населення (при більш низьких для нього витратах). 2. Важливою перевагою глобалізаційних процесів є економія на масштабах виробництва, що потенційно може призвести до скорочення витрат і зниження цін, а, отже, до стійкого економічного росту. 3. Переваги глобалізації пов'язані також із виграшем від вільної торгівлі на взаємовигідній основі, що задовольняє всі сторони. 4. Глобалізація, посилюючи конкуренцію, стимулює подальший розвиток нових технологій і розповсюдження їх серед країн. В її умовах темпи зростання прямих інвестицій набагато перевершують темпи зростання світової торгівлі, що є найважливішим фактором у трансферті промислових технологій, образованііТНК, що має безпосередній вплив на національні економіки. 5. Глобалізація сприяє загостренню міжнародної конкуренції.

Глобалізаційні процеси у світовій економіці вигідні, насамперед, споживачам, так як конкуренція дає їм можливість вибору і знижує ціни. 6. Глобалізація може привести до підвищення продуктивності праці в результаті раціоналізації виробництва на глобальному рівні і розповсюдження передових технологій, а також конкурентного тиску на користь безперервного впровадження інновацій у світовому масштабі. 8. Глобалізація створює серйозну основу для вирішення загальних проблем людства, в першу чергу, екологічних, що обумовлено об'єднанням зусиль світової спільноти, консолідацією ресурсів, координацією дій в різних сферах. Кінцевим результатом глобалізації, як сподіваються багато фахівців, має стати загальне підвищення добробуту у світі.

Глобалізаційні процеси найчастіше вітаються в розвинених країнах і викликають серйозні побоювання в світі, що розвивається. Це пов'язано з тим, що переваги глобалізації розподіляються нерівномірно. Отже, ступінь позитивного впливу глобалізаційних процесів на економіку окремих країн залежить від місця, яке вони займають у світовій економіці, фактично основну частину переваг отримують багаті країни або індивіди.

«Замість того щоб знищувати або ослабляти прояви нерівності, інтеграція національних економік у світову систему, навпаки, підсилює їх і робить у багатьох відношеннях гострішими» 7. Глобалізація призводить до поглиблення неоднорідності, до виникнення нової моделі світу - світу 20:80, суспільства однієї п'ятої. 80% всіх ресурсів контролює так званий «золотий мільярд