Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 1 , ноосфера и взаимосвязь ч...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
151.72 Кб
Скачать

Сутність і типи глобальних проблем сучасності

Поняття "глобальні проблеми" в сучасному його розумінні почало активно використовуватись у 60-х рр. ХХ ст., коли стало зрозумілим, що накопичення серйозних проблем та протиріч несе загрозу існування людства. Починається дослідження тих змін, які відбуваються в глобальній системі. Формується новий науковий напрям – глобалістика. Предметом її дослідження стає перш за все походження, вияви, шляхи, форми та засоби розв'язання глобальних проблем

Проблеми, які постають перед людством, мають різну природу і масштаби. Одні з них є наслідком світової політики, другі – науково-технічної революції та господарської діяльності людини, інші зумовлені природними умовами існування людини. Але тільки деякі з них мають глобальний характер, частина є регіональними або локальними.

Отже, під глобальними проблемами слід розуміти сукупність життєво важливих проблем, від яких залежить соціальний прогрес людства.

- тією чи іншою мірою вони торкаються життєвих інтересів усього людства, усіх держав та народів, кожної людини;

- виступають як об'єктивний фактор розвитку сучасної міжнародної системи, тобто незважаючи на специфічний вияв у межах окремих країн та регіонів, мають всесвітній характер;

- набувають надзвичайно гострого характеру і загрожують існуванню всього людства;

- вимагають для свого вирішення колективних зусиль усього світового співтовариства.

Отже, головні характеристики глобальних проблем можна підсумувати наступним чином: планетарні масштаби вияву, комплексність та взаємозалежність, значна гострота, динамізм.

Всім глобальним проблемам властива мобільність ніодна з них не перебуває в статичному стані, постоянку змінюється набуваючи різну інтенсивність.

ДП носять системний характер. Системність властивість об'єкта володіти всіма ознаками сістеми.Сістема це безліч об'єктів знаходяться у відносинах і зв'язках один з одним, які утворюють певну цілосності

Всі глобальні проблеми знаходяться в складному взаємозв'язку. Це означає що рішення однієї якоїсь проблеми передбачає врахування впливу на неї комплексу інших проблем.

Класифікація – ( від лат. розряд, група та робити) – це розподіл даної множини предметів на класи у відповідності з визначеною спільною для даних класів ознакою, так, щоб ці класи складали у сукупності цілісну систему. Вона здійснюється на підставі суттєвих ознак, які характеризують внутрішню спільність предметів. Вона є одночасно наслідком і важливим засобом наукового пізнання, тобто передбачає та закріплює результаті дослідження закономірностей об’єктів, що класифікуються.

Систематизація - (від грец. устрій, порядок та закон) - це опис, з’ясування спорідненості , групування у взаємопов’язані та взаємопідлеглі групи, створення системи, яка б максимально вірно описувала зв’язки та співвідношення, які існують між об’єктами. Систематизація глобальних проблем передбачає їх розгляд не окремо одну від одної, а в якості цілісної системи , враховуючи їх взаємопов’язаність та взаємозалежність з точки зору їх діалектичної єдності.

Класифікацію глобальних проблем можливо здійснювати:

· за джерелами виникнення;

· за їх характером.

За джерелами виникнення глобальні проблеми характеризуються двоїстістю, яка свідчить про нерозривний зв'язок природних і соціальних процесів. Їх можна класифікувати наступним чином: "людина-природа"; "людина-людина".

До першої групи належать:

· проблеми населення Землі та його життєзабезпечення (продовольча, енергетична, сировинна, задоволення матеріальних потреб, демографічна);

· проблеми захисту довкілля (екологічні);

· проблема освоєння космічного простору і Світового океану, їхнього використання в інтересах людини;

· проблема запобігання стихійних лих і боротьби з їх наслідками.

До другої групи входять:

· проблема ліквідації відсталості (економічної, культурної) країн, що розвиваються;

· проблема захисту і розвитку "духовного середовища", примноження духовної культури;

· проблема вдосконалення освіти, інформатики;

· проблема боротьби із злочинністю, міжнародним тероризмом, наркоманією, іншими негативними соціальними явищами;

· проблема боротьби з найнебезпечнішими захворюваннями;

· проблема збереження миру.

За характером глобальні проблеми можна класифікувати наступним чином:

· проблеми переважно соціально-політичного характеру (запобігання ядерної війни, припинення гонки озброєнь, мирне розв'язання конфліктів, зміцнення системи загальної безпеки);

· проблеми переважно соціально-економічного характеру (відсталість та зубожіння);

· соціально-екологічні проблеми, зумовлені забрудненням довкілля, раціонального використання природного потенціалу планети;

· проблеми Людини (забезпечення прав і свобод).

Існують варіанти поділу на три групи компонентів: політичний, економічний та соціально-економічний.

Кожний поділ дає можливість простежити взаємозв'язки як усередині кожної з груп, так і між ними.

Сукупність глобальних проблем саме через свою гостроту стала об'єктом запеклих суперечок і дискусій як у наукових, так і у політичних колах. Саме переміщення глобальних проблем у центр політичного життя сприяє розробці конструктивних програм щодо їх розв'язання на міжнародному рівні.

.