Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tipi_suchasnikh_komp.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
415.74 Кб
Скачать

1.5 Кишенькові комп’ютери

Кишенькові комп’ютери, або КПК, достатньо малі, щоб носити їх майже повсюди. Хоча вони не такі потужні, як настільні або портативні ПК, вони можуть бути корисні для призначення зустрічей, збереження адрес і телефонних номерів, а також для комп’ютерних ігор. Деякі КПК мають розширені можливості, наприклад, здійснення телефонних дзвінків або доступ до Інтернету. Замість клавіатур кишенькові комп’ютери мають сенсорні екрани, які розпізнають дотик пальця або пера – стилуса (вказівник у формі олівця).

Кишеньковий комп’ютер

Вітчизняний ринок КПК, смартфонів і комунікаторів сьогодні представлений 21 виробником, які пропонують пристрої на чотирьох основних платформах: Windows Mobile, Palm OS, Symbian і Linux. У Росії не діє поширений в США і Європі сервіс компанії RIM, Blackberry, відповідно і самі моделі не продаються, хоча на долю Blackberry в світі припадає 15-17% ринку.

Всього можна нарахувати близько дев'яноста моделей, які реально продавалися протягом останніх шести місяців. За I квартал 2005 р. було продано близько 85 тис. КПК і смартфонів (дані компанії ITResearch); показники II кварталу, за оцінками аналітиків, складуть 100-130 тис. Безумовно, слід відзначити, що це пов'язано передусім із зростанням популярності смартфонів переважно на платформі Symbian, сектор традиційних КПК менш динамічний.

Протягом першого півріччя 2005 р. було випущено приблизно півтора десятка нових моделей, орієнтованих на всі сегменти даного ринку. Це дозволяє говорити про позитивну тенденцію розвитку, тим більше що при порівнянні з першою половині 2004 р. новинок приблизно в два рази більше. Якщо говорити про традиційні КПК, то слід зазначити, що сьогодні обидві основні платформи розвиваються досить активно.

За аналізований нами період нових моделей на базі Palm OS було випущено трохи більше, навіть незважаючи на те що «сектор Palm OS» для Росії фактично зводиться до діяльності самої компанії palm-One, оскільки інші учасники «екосистеми Palm» в нашій країні не працюють. У світі ж досить активні Куосега і ряд виробників з Південно-Східної Азії, таких, як Group Sense PDA, QoolLabs і навіть Samsung. При цьому palmOne, уникала після випуску ARM-версії Palm OS істотних технологічних переробок платформи, усвідомила, що така політика веде до втрати конкурентоспроможності, і «взялася за розум». З трьох моделей, випущених, а не анонсованих, тільки одна належить до традиційних КПК (Tungsten E2), тоді як друга - комунікатор (Тгео 650), а третя - взагалі представник нової для palmOne категорії «мобільний менеджер» (КПК, оснащений ємним 1 -дюйм дисковим накопичувачем Hitachi Microdrive ємністю 4 Гбайт). Крім того, palmOne розкрила плани по випуску до кінця року десяти нових виробів, але про них ми поговоримо, коли вони перетворяться з анонсів в реальні апарати.

Загальна ситуація в сегменті Windows Mobile поки стабільна. По «валовому продукту» виразно лідирує HP, вона ж володіє і найбільш широким модельним рядом КПК (12 моделей, розрахованих на всі цінові сегменти ринку). У той же час з технологічної точки зору HP поки поступається конкурентам-навіть в їх модельному ряду 24хх/27хх немає нічого наднового. Найбільш потужна модель цієї серії, iPAQ hx2270, хоча і має, наприклад, біометричний датчик і потужний ЦП, на роль лідера претендувати не може в зв'язку з особливостями позиціонування всього модельного ряду, формальним ж флагманом сімейства iPAQ залишається модель 4700, яка була випущена давно і вже почала морально застарівати. У зв'язку з цим інтерес клієнтів (тенденції зміни частки ринку про це свідчать) починає зміщуватися в бік інших марок. Тим більше, що інші виробники вже роблять ставку не тільки на традиційно важливі для прихильників КПК з цією ОС «технологічність», потужність і додаткові функції, але і мають в запасі моделі з якою-небудь яскравою, незвичайної технічної особливістю. Це насамперед такі пристрої, як Dell Axim X50v з вбудованим тривимірним акселератором (Intel 2700G, 16-Мбайт відеоОЗУ), ASUSTeK P505 з унікальним «просторовим джойстиком» і величезним за мірками цього сегмента часом автономної роботи, Fujitsu Siemens Pocket LOOX 720, вельми вдало поєднує притаманні сучасному КПК високого рівня можливості (в тому числі цифрову камеру) при невеликих розмірах. У підсумку за кількістю продаваних пристроїв HP хоча й зберігає лідерство, але воно вже не настільки значно, як рік тому. За оцінками ITResearch, її ринкова частка в I кварталі 2005 р. складає близько 35%, тоді як рік тому була 45-50%. Свій внесок у цей процес вносить і бурхливо розвивається сегмент комунікаторів на базі Windows Mobile, таких, як RoverPC S2 або I-Mate Jam. Серед найбільш цікавих технологічних тенденцій слід відзначити активізацію розробників КПК з вбудованими адаптерами GPS. Реально доступні в Росії КПК AIRIS Xslim N509 (на платформі MiTAC 168) і Acer n35. Помітного вкладу в розстановку сил на ринку вони поки не вносять, але, враховуючи зростання популярності навігаційних застосувань і розвинені можливості сучасного навігаційного ПО для кишенькових комп'ютерів, мають непогані перспективи.

Основний внесок у зростання ринку персональних надпортативних пристроїв, як уже говорилося, вносить платформа Symbian, а конкретніше - компанія Nokia. Головний фактор зростання - значне збільшення ринку мобільних телефонів, оскільки основна маса пристроїв цієї платформи веде своє походження саме від телефонів.

Причина бурхливого зростання цього ринку перш за все в тому, що сьогодні відбувається планомірна «смартфонізація» сегмента high-end-телефонів. До такого рішення виробників підштовхує та обставина, що вони практично вичерпали можливості нарощування функціональності телефонів у рамках власних закритих платформ, тому й були змушені звернутися до напрацювань творців смартфонів. В авангарді цього процесу - компанія Nokia, Sony Ericsson менш активно бере участь в ньому (багато в чому через внутрішні проблеми і реорганізації), зовсім неактивна Siemens (і, судячи по угоді з BenQ, абсолютно марно).

Покупці при цьому нерідко навіть не здогадуються про «смартфонів» природою свого нового модного телефону. І не дивно, що після того, як заробив налагоджений механізм продажу стільникових телефонів, вони відразу ж зайняли дуже хороші позиції як у світі, так і в Росії. Зайнявши приблизно I% стільникового ринку (основна маса продажів стільникових телефонів припадає на недорогі масові моделі, тоді як смарт фони - пристрої, переважно позиціонуються в ціновій ніші «більш 300 дол»), смартфони радикально змінили розстановку сил. Процес «смарт-фонізаціі» далеко не закінчений, але можна не сумніватися, що за рік-півтора саме смартфони стануть основою продуктових рядів у сегменті high-end всіх успішних виробників.

Технічні характеристики

Формально технічні характеристики найбільш потужних моделей кишенькових комп'ютерів (комунікатори й смартфони фактично являють собою саме КПК, відрізняючись від «традиційних» лише наявністю стільникового модуля відповідного стандарту) дозволяють з деякими натяжками порівнювати їх з ноутбуками не такого вже далекого минулого. Зокрема, тактова частота процесорів, що використовуються в КПК, сьогодні досягла 624 МГц, сукупна ємність флеш-пам'яті дійшла до 128 Мбайт, установка 1-дюйм дискових накопичувачів дозволяє довести ємність «дискової» підсистеми масової пам'яті до 5 Гбайт (у майбутньому і того більше ). Багато моделей мають два роз'єми для карт розширення (як правило, CompactFlash Турі II і SecureDigital, сумісний з SDIO). Розміри екранів досягло 640х480 (тут слід зауважити, що максимальний фізичний розмір діагоналі екрану КПК сьогодні 4 дюйми, і обмежений він не стільки можливостями технології виготовлення РК-дисплеїв, скільки міркуваннями ергономіки і зручності транспортування надпортативних пристроїв).

Пристрої ціною до 250 дол. в основному призначені для початківців користувачів, яким не надто важливі різноманітні функціональні можливості. Практично всі КГ1К цього сегмента володіють скромними технічними характеристиками. За минуле півріччя тут з'явилася тільки одна новинка - palmOne Tungsten E2 (з Bluetooth); моделей на базі Windows Mobile після відходу з ринку Rover Computers та припинення продажів Palmax z710 просто не залишилося.

КПК ціною 250-450 дол - це найбільший з чотирьох сегментів. У ньому представлено безліч моделей всіх основних виробників. Така різноманітність свідчить про високий попит на пристрої даної категорії, що зрозуміло: за невелику суму сьогодні можна придбати пристрій, що дозволяє не тільки носити з собою всю необхідну інформацію і працювати з нею, але й слухати музику і навіть дивитися відеофільми. Серед новинок цього сегменту зустрічаються як недорогі моделі зі скромними для даного класу характеристиками, так і потужні КПК, оснащені процесорами з високою тактовою частотою, а також бездротовими інтерфейсами Wi-Fi і Bluetooth. Даний сегмент за базовими платформам можна розділити на три групи: Windows Mobile, Palm OS, a також пристрої на інших платформах. Причому моделей на Windows Mobile в структурі товарної пропозиції приблизно в п'ять разів більше, ніж на Palm OS, а інші платформи складають незначну частину асортименту. Варто також відзначити, що після зниження ціни на деякі смартфони компанії Nokia в ніші «до 450 дол» з'явилися і представники платформи Symbian. Можна припустити, що число таких пристроїв в цьому ціновому діапазоні буде рости у зв'язку з постійним зниженням цін, хоча, швидше за все, це будуть морально застарілі, «немодні» моделі. У ніші 450-650 дол представлені найбільш передові пристрої з модельних рядів компаній. Тут є як звичайні КПК, так і смартфони і комунікатори. Основна відмітна особливість моделей цього сегмента - наявність у більшості бездротових інтерфейсів Wi-Fi і Bluetooth, високопродуктивних процесорів, а також вбудованої пам'яті великого обсягу. За минулі півроку ця група піддалася найбільшому оновлення. Даний сегмент чітко ділиться на дві частини - традиційні КПК і комунікатори. Продажі приблизно порівну діляться між Windows Mobile і Symbian, фактично єдина модель на базі Palm OS в даному секторі - Тгео 650. Докладно зупинятися на описі технічних характеристик новинок ми не будемо, всі вони дуже подібні, різняться лише частотою процесора і обсягом встановленої пам'яті, а додаткову інформацію можна знайти в таблицях.

Апарати з украй високою ціною (понад 650 дол) в основному відносяться до категорії комунікаторів і модних, дорогих смартфонів. Крім того, у цій же ніші розташовуються клавіатурні КПК Nokia (серія 9300/9500) і Sharp (на базі Linux). Вони орієнтовані на професійних користувачів, яким необхідно найпотужніше і складний пристрій і які готові за це платити додатково.

КПК зсередини

Елементна база КПК і мобільних пристроїв на сьогодні досить жорстко стандартизована. Давно пройшли часи, коли в цьому сегменті ринку панувало розмаїтість видів.

Історія кишенькових комп'ютерів почалася в середині 1980-х рр.. минулого століття з випуском моделі Psion Organiser II, інтерес масового ринку цей сегмент залучив трохи пізніше, з випуском моделі Newton Message Pad. Фактично до середини 1990-х рр.. в цьому секторі панувало значне розмаїття схемотехнічних рішень. Це цілком природно, враховуючи специфіку завдань і технологічні обмеження, що існували в той час. Вимоги граничної мініатюризації в поєднанні з жорсткими умовами по енергоспоживанню змушували розробників створювати найнеймовірніші рішення, а іноді і йти на непрості компроміси, скажімо, з метою максимального здешевлення відмовлятися від такого, здавалося б, необхідного атрибуту, як роз'єми для карт пам'яті.

Розробники перших КПК були змушені практично все створювати з нуля. Це відноситься не тільки до розведення плат, конструкції, іноді навіть процесори розроблялися «під КПК».

Прикладами оригінальних системних архітектур того часу можуть стати декілька моделей, наприклад Atari Portfolio (справжній розробник - DIP Systems, багато хто, напевно, пам'ятають цю модель по фільму «Тер-мінатор-1», де юний Джон Коннор «розкриває» банкомат саме за допомогою цього апарату), компактний клон IBM PC (правда, не зовсім з ним сумісний), побудований на базі МП 80С88 з тактовою частотою 4,9 МГц, оснащувався 128-Кбайт ОЗУ і монохромним екраном з роздільною здатністю 240x64 пікселів (40x8 знакомісць). Цікавий і один з історично перших комунікаторів AT & T EO Communicator 440/880, оригінальна система, побудована на базі ЦП AT & T Hobbit з тактовою частотою 20/30 МГц (цей ЦП застосовувався в перших прототипах Newton, крім того, в його історії є й інший цікавий факт - на ньому розроблялася операційна система BeOS). У цьому процесорі використовувалася система команд CRISP (C-machine Rational Instruction Set Processor), поєднувала в собі продуктивність RISC-ЦП і компактність програм для CISC. Hobbit був реалізований як набір мікросхем АТТ92010 (ЦП і контролер пам'яті), АТТ92011 (системний контролер, який забезпечував взаємодію з підсистемами харчування, контролером переривань, займався вибіркою і декодуванням команд з пам'яті і роботою з системною шиною), АТТ92012 (контролер PCMCIA, дозволяв підключати до чотирьох плат PCMCIA), ATT92013 (контролер периферійних пристроїв, який забезпечував взаємодію системної шини Hobbit і 8 - або 16-розрядних пристроїв, що підключаються до шини, сумісної з ISA; до 8 пристроїв) і т. д. ЦП працював при напрузі 3, 3-5 В, при 20 МГц продуктивність становила 13,5 MIPS, споживана потужність 515 мВт. В цілому Hobbit - це є завершений комплект для створення надпортативних машин. AT & T розробила кілька потужніших моделей Hobbit - 92020S (більше швидкодіючу), 92020М (в ній тільки три мікросхеми), 92020МХ/92021МХ (дві мікросхеми, які забезпечували функціональність першої моделі і більш високу продуктивність), але на той момент ринок уже захопив Newton. Ще одна показова розробка, наочно ілюструє вимушену «оригінальності» підходу розробників до створення КПК - Amstrad PenPad 600 (1993 р.). Машина мала три (!) Процесора Zilog Z8S180 з тактовою частотою 14,3 МГц. Перший призначався для роботи прикладного ПЗ, ОС і драйвера сенсорного екрану, другий - для управління енергоспоживанням, останній - для системи розпізнавання рукописного введення. Машина мала сенсорний монохромний екран з роздільною здатністю 320x240, 192 Кбайт пам'яті (32 Кбайт використовувалося для відеоОЗУ, 32 Кбайт - для системи розпізнавання, 128 Кбайт - користувальницьке ОЗУ). Подібних систем було безліч: Casio Zoomer, GRiD / AST 2390, Sony Magic Link, Sharp Zaurus ... Apple Newton MessagePad став новим етапом в історії розвитку КПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]