Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tipi_suchasnikh_komp.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
415.74 Кб
Скачать

1.6 Планшетні комп’ютери

Планшетні комп’ютери – це мобільні комп’ютери, які поєднують особливості портативних і кишенькових комп’ютерів. Як і портативні комп’ютери, вони потужні й мають вбудований екран. Як кишенькові, вони дозволяють писати нотатки або малювати, зазвичай за допомогою планшетного пера замість стилуса. Також вони можуть перетворювати рукописний текст на друкований. Деякі планшетні комп’ютери мають універсальне рішення – екран, який обертається та відкриває приховану під ним клавіатуру.

Типовий планшетник найбільше нагадує кишеньковий комп'ютер, розрісся до розмірів великої книги. Головним (а часто і єдиним) способом роботи з ним є використання сенсорного екрану. Незважаючи на зовнішню схожість, планшетні ПК відрізняються різноманітністю функціональних можливостей, а також видів і форм, які визначають підклас пристрою.

Ці пристрої не мають власної клавіатури, але оснащені заміняє її сенсорним екраном, на який може виводитися екранна клавіатура. Як правило, планшети мають продуктивністю не самого потужного ноутбука. Вони призначені для користувачів, що працюють «на ходу»; для них такий пристрій є високотехнологічним блокнотом, повністю сумісним з ПК. Але, купуючи планшет, необхідно враховувати, що ці пристрої позбавлені клавіатури - в них реалізована функція розпізнавання символів, які користувач пише на сенсорному екрані, а рукописний ввід навряд чи допоможе роботі з програмами, орієнтованими на традиційний введення інформації.

Сьогодні класичні планшети складно знайти в роздрібних магазинах, оскільки попит на них дуже малий. Але подібного роду комп'ютери затребувані в якості ділового інструменту для лікарів, інженерів, адміністраторів.

Інтернет-планшети

Інша назва цих пристроїв веб-панелі. Це підклас планшетів, орієнтованих на роботу в Інтернеті, читання книг і пр. Їх розміри менше, а продуктивність нижче, ніж у звичайних планшетів. До таких пристроїв відноситься Apple iPad.

Функціональні можливості веб-панелей досить обмежені. З їх допомогою можна тільки переглядати веб-сторінки, вести переписку, читати електронні книги, слухати музику і дивитися фото. Ці гаджети ідеальні для технократів, не мислячих себе поза Мережі та без електронних помічників під рукою. Адже зазвичай такі користувачі, крім планшета, мають і ноутбук, і настільний пк.

«На основі інтернет-планшетів були розроблені комп'ютери формату Slate РС. Ці пристрої відрізняються підтримкою голосового і сенсорного введення, досить потужною апаратною частиною і встановленої ОС Windows »[9].

Інтерес до Slate РС в даний час вище, ніж до звичайних планшетів.

Планшетні ноутбуки (трансформери)

Це портативні ПК, які дозволяють розгорнути екран і «укласти» його на клавіатуру.

Трансформери найбільш універсальні - можуть використовуватися і як планшети, і як звичайні ноутбуки. Як серед ноутбуків виділяють окремий вид нетбуків, так і серед трансформерів є компактні та економічні моделі, що отримали назву нетбуковтрансформеров.

Ноутбуки-трансформери об'єднали в собі універсальність звичайних ноутбуків і можливості сенсорного введення планшетів. Через те, що в трансформерах реалізовано, по суті, два пристрої, їх габарити і вага досить значні, тому такі ПК важко тримати на одній руці. Зате сенсорний екран можна використовувати і при роботі в звичайному режимі, що іноді зручно.

Крім поворотного екрану, інших відмінностей від звичайних ноутбуків у трансформерів практично немає. Але планшетні ноутбуки з екранами великих розмірів зустрічаються вкрай рідко, оскільки збільшення розмірів пристрою зробить використання його в якості планшета зовсім незручним. Типова діагональ трансфомера складає 12 ", тому людям з ослабленим зором не рекомендується купувати такий пристрій.

Повнорозмірні ноутбуки-трансформери чи зручні для постійної роботи в дорозі, однак вони мають досить великий екран і багаті функціональні можливості. Слід визнати, що сенсорний екран служить скоріше приємним доповненням, ніж необхідним атрибутом. А от з нетбуками-трансформерами ситуація інша. Вони дуже зручні, коли критичний розмір пристрою, але разом з тим необхідний сенсорний екран і можливість працювати зі звичними елементами управління. Нетбук з поворотним екраном прекрасно підходить для студентів, особливо якщо враховувати сучасні досягнення в галузі розпізнавання рукописного введення - Windows 7 розпізнає навіть складні формули. Мінуси очевидні: невеликий дисплей може утруднити роботу з сенсорним екраном, а маленька клавіатура незручна для друку великих обсягів тексту.

Однак такий компактності та універсальності, як у нетбуків-трансформерів, немає в жодного іншого пристрою.

UMPC

Дана абревіатура розшифровується як Ultra Moblile РС (надпортативних ПК). Специфікація для цього класу особливо компактних пристроїв розроблена компаніями Intel, Мiсrosоft і Samsung. UMPC за своїми розмірами трохи більше КПК, але, на відміну від них, управляються ПК-сумісними операційними системами. Незважаючи на наявність сенсор екрану, надпортативні комп'ютери часто мають клавіатуру, тачпад або джойстик.

Останнім часом стосовно UMPC також використовують найменування МID (Мobile Internet Device - мобільний інтернет пристрій). Платформа UМРС суттєво відрізняється від розглянутих планшетних ПК. Це щось середнє між планшетами і оскільки UМРС-моделі невеликі в розмірах і оснащені зовсім невеликими екранами діагоналлю 5-7 ". Проте надпортативні ПК призначені для роботи з повноцінними ОС сімейства Windows, що підтримують х86-сумісні процесори. До появи процесорів Intel Atom економічних , але досить потужних х86-процесорів просто не існувало, поетом творцям UMPC доводилося зберігати баланс між продуктивністю і автономністю комп'ютерів.

Слід також враховувати, що у UMPС великий обсяг оперативної пам'яті (до 1 Гб, але частіше менше), що працює на невисокій частоті. Це дозволяє знизити ціну і енергоспоживання, але не кращим чином позначається на роботі з прoграммамі.

«UMPC виробники часто комплектують клавіатурою. Зазвичай вона розбита на дві частини, розташовані з двох сторін від екрану, через що комп'ютер стає схожий на ігрову приставку Sony PSP. Деякі моделі обладнані джойстиками, завдяки яким можна обійтися без використання стилуса »[3].

Типи сенсорних екранів

В залежності від застосовуваної технології розпізнавання дотику сенсорні екрани поділяються на три категорії.

Резистивні.

«Екрани, розроблені за допомогою резистивної технології, найбільш прості, їх основа - мембрана, розташована над проводить підкладкою. Дотик до екрану будь-яким об'єктом (пальцем, стилусом, ковпачком кулькової ручки) притискає мембрану до підкладки, електроніка заміряє опір між краями мембрани і провідного шару і обчислює координати точки натискання »[4].

Такі екрани дешеві і стійкі до забруднень. Проте їх поверхню легко пошкодити, крім того, вони погано функціонують при низьких температурах і не володіють високою прозорістю. На даний момент резистивні екрани практично не застосовуються.

Поверхнево-ємнісні.

Робота таких екранів будується на вимірах значення електричної ємності. «Дотик до екрану викликає витік змінного струму, що подається з кутів екрану (це пов'язано з тим, що людське тіло має електричної ємністю). Чим ближче точка дотику до одного з кутів, тим більше сила струму. На основі вимірів протікає через кутові електроди струму обчислюється точне місце дотику ». [5].

Даний тип екранів не підтримує розпізнавання декількох торкань.

Проекційно-ємнісні.

Під склом таких екранів знаходиться сітка, що складається з електродів-конденсаторів. Дотик пальця до екрана змінює значення їх ємності, за цим стежить чутлива електроніка. Вона фіксує наявність електродів з збільшилася ємністю і по їх координатах обчислює точку дотику. Екрани даного класу підтримують технологію Multitouch, тому мультисенсорні дисплеї розробляються саме на основі цієї технології.

Інструменти введення

Оскільки при роботі з планшетними ПК в основному використовується сенсорний екран, класифікація пристрою базується на типі введення інформації. Існують планшетники, оптимізовані під управління стилусом, і моделі, керовані за допомогою дотиків пальцями.

При використанні стилуса підвищується точність позиціонування курсора, проте сучасні Мultitоuсh-екрани реагують лише на натиснення пальцем. Справа в тому, що використовувана в них поверхнево-ємнісна сенсорна технологія не розпізнає дотики стилуса. Втім, невисока точність позиціонування не доставляє незручностей, так як у таких планшетних ПК інтерфейс адаптований під управління пальцями.

Надпортативний універсал

Найбільш цікавим і перспективним представником сімейства UMPC є продукт від Wibrаin (залежно від ринку - або Ritmix RPC-500, або В1). На перший погляд, у ньому немає нічого особливого, але справа в тому, що, крім функцій UMPC-медіаплеєра, в комп'ютері передбачений відеовихід для підключення стандартного монітора і USB-інтерфейсу. Модель нескладно перетворити на звичайний домашній ПК, просто підключивши пристрої введення і виведення. Можливості використання цього комп'ютера дуже широкі. Його можна покласти в кapман і в дорозі використовувати як нетбука або КПК. На роботі пристрій перетворюється на офісну машину, а вдома - в центр розваг - досить лише підключити до широкоекранного телевізора. І все це у надзвичайно компактному корпусі. Портативні пристрої сьогодні рідкість, але не виключено, що скоро без них неможливо буде обійтися.

Шкільний планшетник

Розробники сенсорних пристроїв не обійшли своєю увагою і навчальні комп'ютери, призначені для використання в школах. Однією з найбільш активних програм є проект Intеl Classmate РС, в рамках якого створено особливий нетбук-трансформер для дітей. Важливо, що це повноцінний ПК, а не спеціалізований пристрій з обмеженими можливостями.

Intеl пропонує не готовий комп'ютер, а платформу, на базі якої виробники зможуть реалізувати своє бачення ПК для дітей. Остання версія Classmate РС, представлена ​​на виставці CeBIT 201О, реалізована на нових процесорах Atom з дуже низьким енергоспоживанням. Передбачається, що Classmate РС зможе працювати більше восьми годин без підзарядки.

Недоліки надкомпактних планшетних ноутбуків Intеl перетворює на достоїнства - малі розміри ПК оптимальні для дітей і їм більш зрозумілий сенсорний інтерфейс, ніж клавіатурний ввід або робота з мишею. Крім того, се бур'янистої екран дозволяє юним користувача ", практикуватися в рукописному листі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]