Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародні фінанси.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
952.83 Кб
Скачать

54. Платіжний баланс, його структура та методи регулювання.

Плат баланс (ПБ) — балансовий рахунок (та систематичний звіт) міжн операцій як вартісне вираження всього комплексу світогосп зв’язків країни у формі співвідн надходжень і платежів, тобто це кількісне і якісне вартісне відображу масштабів, структури і хар-ру зовн-ек операцій країни, її участі у св. госп; це співвідн між сумою надходжень, одержаних даною країною з-за кордону, і сумою здійснених нею платежів за кордоном за певний відрізок часу (рік, квартал, місяць). 3 осн вкладові у структурі ПБ: 1) торгов баланс (співвідн між вивезенням і ввезенням товарів) 2) баланс послуг та некомерц платежів (баланс «невидимих» операцій) 3) баланс руху капіталів і кредитів. Також виділ ще 2 осн складові ПБ: 1) баланс пот операцій (вкл рух товарів, послуг та одностор переказів) 2) операції з офіц. вал резервами. За хар-ром операцій ПБ поділ на баланс пот операцій та баланс руху капіталів. Вирізняють також розділи «Помилки та пропуски» і «Зміни у валютних резервах».

Держ рег-ня ПБ - сук ек, вал, фін, грошово-кред заходів держави, спрямованих на форм-ня осн статей ПБ, а також покриття наявного сальдо. Існують різні методи рег-ня ПБ, спрямовані або на стимулювання, або на обмеження зовнішньоек операцій, залежно від валютно-ек становища і стану міжн розрахунків держави. Матер основа рег-ня ПБ: 1) офіційні золо вал резерви 2) нац дохід, що перерозп через держ бюджет 3) пряма участь держави в МЕВ як експортера капіталів, кредитора, гаранта, позичальника 4) регламентація зовн-ек операцій за доп нормат актів та органів держ контрголю. Країнами з дефіцитним ПБ переважно вживаються такі заходи з метою стимулювання експорту, стримування імпорту товарів, залучення іноз капіталів, обмеження вивезення капіталів: 1.Дефляційна політика = спрямована на скорочення вн попиту і обмеження бюдж витрат переважно на цивільні цілі, замороження цін та зар плати. Одними із важливих її інструментів є фін і грошово-кред заходи: -зменш бюджетного дефіциту, -зміна облікової ставки центр банку (дисконтна політика), -кред обмеження, встановлення меж зростання грош маси. 2.Девальвація = зниження курсу нац валюти спрямоване на стимулювання експорту і стримування імпорту товарів. 3.Валютні обмеження = блокування інвалютного виторгу експортерів, ліцензування продажу іноз валюти імпортерам, зосередження валютних операцій в уповноважених банках спрямовані на усунення дефіциту ПБ обмеженням експорту капіталу і стимулюванням його припливу, стримуванням імпорту товарів. 4.Фін і грошово-кред політика- викор бюджетні субсидії експортерам, протекціоністське підвищення імпортних мит, відміну податку з відсотків, які виплачуються іноз власникам ц.п. з метою припливу капіталу в державу, грош-кред політика, особливо облікова політика таргетування грош маси (встан-ня цільових орієнтирів її щорічного зростання). 5.Спеціальні заходи держ впливу на ПБ,

55. Пряме зарубіжне інвестування тнк та його мотивація.

Пряме зар інвест-ня — це комплексна діяльність, що включає такі чотири напрями: 1) переказування капіталу у формі кредитів між прямим інвестором і його підрозділами; 2) контролююче інв-ня; 3) джерело коштів операцій за кордоном; 4)баланс руху платежів. Прямі зар інвестиції — категорія міжн інвестицій, за доп яких резидент однієї країни придбає довгострі інтереси у підприємстві-резиденті іншої країни. Прямими вважаються інвестиції, коли резидент однієї країни володіє 10% і більше звич акцій чи голосів інкорпорованого підпр-ва чи має еквівалентну участь в неінкорп підп.-ві. Мотивація прямого зар інв.-ня ТНК:Для підготовки зар ринків до своєї продукції ТНК, як відомо, використ таку послідовність дій: 1)експорт товару, що виробляється фірмою в країні походження; 2) контрактні операції: ліцензування і франчайзинг; 3) поширення продукції за кордоном через дочірню компанію (спільні підпр-ва); 4)закордонне вир-во (створення за кордоном власного виробн підрозділу) вибір форм визнач еф-тю (макс дохід, мін ризик). Пряме інв-ня дозволяє задов. такі потреби: 1) потреба у ринках; 2) в ефективності вир-ва; 3) в сировині; 4) в інформаціях та технологіях; 5) мінімізувати чи диверсифікувати ризики. Пряме інв-ня повинно сприяти досягненню великих обсягів продаж та оволодінню великої частки ринку. Мотиви здійснення прямих зар інвестицій можна пояснити: 1)Недосконалістю ринку та роллю уряду на ринку; Недоск ринків продукції та факторів вир-ва, фін ринку може виникнути: 1)Природно: недосконалість ринків виникає, н-д, у результаті обмеженого обсягу і певного місцезнаходження корисних копалин. 2)спричинена діями урядів країн: введення тарифів і нетар бар’єрів для імпорту, податк стимулів, субсидій і контролю ТНК недоск ринків використ таким чином: 1)при розподілі вир-ва між філіями з метою мінімізації витрат; 2)розподіл прибутку між філіями з метою мінім податків 3)отриманні позики на євроринках з низькою вартістю; 4)використанні за кордоном дешевшої роб сили; 5)розподілі відкритих вал позицій між філіями з метою мінімізації заг вал ризику; 6)використанні виробн. технології в декількох філіях по всьому світу; 7)викор пріоритетної технологічної бази 2)Інтерналізацією й еклектичною теоріею. В еклектичній моделі враховані фактори, які впливають на можливості реалізації тієї або іншої форми виходу на зар ринки ТНК. ТНК беруть до уваги наявність 3 осн умов: 1) специфічні конк переваги (можливістю отримання прибутку); 2) переваги розміщення (існуванням позитивних рис у країні); 3) перевага інтерналізації- створення вир-ва за кордоном має бути більш привабливим, ніж на місц ринку. 3)Теорією портфеля: диверсифікований портфель може забезп кращі заг результати дія-ті, ніж недиверс-й достатньою мірою - добре складений портфель інвест проектів може забезп краще співвідношення ризику і прибутку. Т.ч. викор-ня прямих зар інв-й ТНК-ми обумовлено виробничо-ек та маркетинговими, пропагандистськими, персональними й екологічними мотивами.