Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт 2 психологія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
24.07 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Кіровоградський державний педагогічний

університет імені Володимира Винниченка

кафедра психології

ЗВІТ

Програми навчально-виховної безвідривної педагогічної практика

Студента І курсу, 11 групи

Природничо-географічного факультету

Горецького Івана Яковича

Керівник практики:

Уличний І. Л.

кандидат педагогічних наук,

доцент кафедри психології

Кіровоград – 2012

Вступ

Зміни в сучасній освіті привели до появи нових особливих вимог до навчально-виховного процесу. Найбільш істотними проблемами теорії та практики середньої освіти є зміст, принципи й методи навчання учнів, визначення психолого-педагогічних і соціальних факторів, які впливають на ефективність навчально-виховного процесу.

Успішне розв’язання питань розвитку особистості дитини, підвищення ефективності процесу навчання, подальше професійне становлення та соціальну самореалізацію особистості багато в чому визначає те, наскільки був врахований рівень фізіологічної та педагогічної готовності дитини до шкільного навчання.

Психологічний супровід дітей від самого початку навчання у школі дає змогу здійснювати динамічне спостереження, моніторинг розвитку сфер пізнання, почуттів та емоції дітей. Однією із форм психологічного супроводу дітей у шкільній ситуації розвитку є розвиваючі заняття.

Психологічну готовність до шкільного навчання складають:

  • інтелектуальна готовність (пізнавальні процеси, сенсомоторні навички, здатність до научуваності);

  • особистісна готовність (мотивація, воля, емоції, спрямованість особистості,самосвідомість);

  • соціальна готовність (комунікативна та соціальна компетентність).

Становлення учня як громадянина відбувається на основі базових виховних процесів:

  • життєтворчості;

  • соціалізації;

  • духовно-морального розвитку;

  • індивідуалізації.

Саме особистісно орієнтований підхід забезпечує захист особистості дитини, засвоєння нею системи суспільних цінностей, нагромадження досвіду соціальної поведінки.

У «Концепції загальної середньої школи» сказано, що «школа – це простір життя дитини; тут вона не готується до життя, а повноцінно живе, і тому вся діяльність навчального закладу відбувається так, щоб сприяти становленню особистості як творця і проектувальника власного життя, гармонізації і гуманізації взаємин між учнями і педагогами, школою і родиною, ґрунтуючись на ідеї самоцінності дитинства, діалогу, усвідомленого вибору особистого життєвого шляху».

Навчальна практика проходила в НВК «Бобринецька гімназія І – ІІІ ступенів» на базі 1-А класу, вчитель класу – Литвиненко Світлана Олександрівна.

Проблема: Перевірити чи готова дитина до навчання в школі, за допомогою методів науково-педагогічних досліджень. Ця проблема є однією із актуальних в Україні на сьогоднішньому етапі, тому вона знаходиться в центрі уваги педагогів-практиків та науковців.

Досліджуваним виступав учень 6 років, який навчається в 1-А класі. У класі 28 учнів, з якими досліджуваний має досить гарні стосунки.

Під час проведення спостереження значну участь у його проведенні взяв класний керівник – Литвиненко С. О.,та всі учні.

РОЗДІЛ І. ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИСТОСТІ ШКОЛЯРА МЕТОДОМ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Томіленко Михайло Олександрович навчається у школі з 2011 року. У сім’ї хлопчик бажана дитина, його люблять батьки і він відповідає їм взаємністю.

Мати – Томіленко Юлія Юріївна – головний спеціаліст ВАТ НАСК «Оранта».

Батько – Томіленко Олександр Олександрович – різноробочий на будівництві.

У школі Михайло входить до активу класу. До суспільної роботи відноситься добросовісно, добре навчається, має зразкову дисципліну. Із товаришами дружелюбний, завжди в центрі їхньої уваги.

Учень постійно рахується з думкою своїх товаришів, тому користується серед них авторитетом. Він комунікабельний, завжди з розумінням відноситься до негативних явищ у колективі, таких як: заздрощі, підказки та інші.

Міша має різні інтереси: любить грати у футбол, читати казки, танцювати, проявляє організаторські здібності. Ходить до музичної школи клас: «народні інструменти», вчиться грати на гітарі. Мріє хлопчик стати вчителем музики або військовим і прикладає до цього багато зусиль. Дуже вимогливий до себе, критично і вразливо ставиться до зауважень учителів, товаришів та інших дорослих.

Трудолюбивий, до навчання відноситься добросовісно, тому і результати у навчання хороші. На уроках хлопчик зосереджений, спостережливий, уважний, добре сприймає навчальний матеріал. Вміє самостійно робити висновки.

У повсякденному житті учень спокійний, врівноважений, вміє стримувати свої емоції, навіть змінювати їх. У нього велика сила волі, цілеспрямований, рішучий.

Має темперамент сангвініка у поєднанні з флегматиком.

Учень досить старанний в усьому, не тільки в навчанні. Бере активну участь у житті класу, школи. Завжди переживає шкільні успіхи і невдачі, вболіває за долю класу, школи. У відношенні з товаришами добрий і комунікабельний, бережливий, акуратний, честолюбний і скромний.

На мою думку таких дітей зараз дуже мало. Тому Михайло є взірцем для всіх учнів. Можна з упевненістю сказати, що в майбутньому з нього вийде справжній громадянин своєї країни, і він досягне усіх цілей, які ставитиме перед собою на протязі усього життя.

РОЗДІЛ ІІ ЕКСПЕРЕМЕНТАЛЬНА ПЕРЕВІРКА ГОТОВНОСТІ ДИТИНИ ДО ШКОЛИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]