Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт 2012 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
118.42 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Кіровоградський національний технічний університет

ЗВІТ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ КОМПЛЕКСНОЇ ПРАКТИКИ

(на матеріалах «Компаніївської ЦРЛ»)

Виконав студент групи:

ОА-08-2

Шпортун Сергій Сергійович

Керівник:

Лисенко Алла Миколаївна

к.е.н., доцент

Кіровоград-2012 р.

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………4-6

РОЗДІЛ I. Характеристика фармацевтичної галузі, в якій функціонує «Компаніївська центральна района лікарня»

1.1.Загальна характеристика фармацевтичної галузі………..…….….….7-9

1.2.Динаміка розвитку основних показників діяльності підприємств, що входять до фармацевтичної галузі………………………………………..……10-14

1.3. Історичний розвиток фармакології……………….……...……........14-22

РОЗДІЛ II. Організаційна характеристика підприємства, що є базою проходження практики

2.1. Загальна характеристика «Компаніївської центральної районої лікарні»

2.1.1. Загальна довідка про «Компаніївську центральну району лікарню…………………………………………………………………..………….23

2.1.2. Мета і предмет діяльності «Компаніївської цетральної районої лікарні……………………………………………………………………….…...24-25

2.1.3. Організаційна структура аптеки на базі ЦРЛ……………...26-29

2.2. Економічні зв’язки «Компаніївської ЦРЛ»……………..…......…..29-30

РОЗДІЛ III. Економічна харктеристика діяльності досліджуваного підприємства

3.1. Базово-економічні положення, що регулюють діяльність ЦРЛ

3.1.1. Джерела формування майна лікарні…………………..…….31-32

3.1.2. Порядок розподілу прибутку лікарні………………….…….33-34

3.2. Основні показники діяльності «Компаніївської ЦРЛ»

3.2.1. Доходи і витрати (видатки) лікарні…………………………..34-35

3.2.2. Фінансові результати діяльності аптеки на базі ЦРЛ.....……35-36

3.2.3. Середньоспискова чисельність працюючих та фонд оплати праці лікарні..………………………………… ……………………………...………..36-38

3.2.4. Склад та вартість основних засобів лікарні………………….38-39

РОЗДІЛ VI. Техніко-технологічна характеристика ЦРЛ, що є базою проходження практики

4.1. Спецефічність номенклатури продукції……………………..…….40-43

4.2. Характеристика циклу виробництва порошків……………………43-45

РОЗДІЛ V. Структура та функції обліково-аналітичної служби підприємства

5.1.Структура та функціональні обов’язки працівників обліково-аналітичного апатату ЦРЛ …………….……………………………….………46-49

5.2. Характеристика облікового процесу лікарні……………………...59-51

5.3. Характеристика автоматизації обліково-аналітичних процесівлікарні , що досліджується……………………………….…...……………….…………51-54

ВИСНОВКИ ………………………………………….………..…………55-57

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………..……………….58-59

ДОДАТКИ

ВСТУП

Фармацевтична сфера України сьогодні - це сформована структура, що має всі складові, необхідні для її самореалізації. Виробництво та реалізація лікарських засобів належить до найбільш пріоритетних і соціальне значущих напрямків розвитку та структурної перебудови економіки України. Від стану справ у цій галузі значною мірою залежать можливості держави у підтриманні здоров'я нації та зміцненні економічної незалежності.

Характерною особливістю сучасного українського фармацевтичного ринку є завезення значної кількості медикаментів імпортного виробництва без певної системи урахування можливості забезпечення потреб населення та лікувально-профілактичних закладів. Забезпечення населення лікарськими засобами можливе за рахунок роздрібної реалізації товарів.

Перехід до ринкової економіки потребує від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції і послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і управління виробництвом, активізації підприємництва і т.п. Важлива роль у реалізації цієї задачі приділяється аналізу господарської діяльності підприємств. З його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, обгрунтовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і робітників.

Мета роботи : дати загальну характеристику фармацевтичної галузі, розглянути розвиток її підприємств та їх вплив на економіку країни, щодо вдосконалення розвитку науково-технічного потенціалу та підвищення конкурентоспроможності фармацевтичної галузі України на основі дослідження сучасного стану науково-технічного потенціалу даної галузі; дати характеристику підприємства, що є базою проходження практики; дослідити економічний стан основних показників діяльності підприємства; охарактеризувати структуру та функції обліково – аналітичної служби аптеки.

Підприємство є основною ланкою народного господарства, оскільки на ньому відбувається поєднання особистісних і речових факторів виробництва, виготовляється в процесі праці вся сукупність економічних благ. Внаслідок суспільного поділу праці сформулювався народногосподарський комплекс, який включає різні галузі, в яких функціонують сотні тисяч підприємств.

У сучасних умовах ринкової економіки ефективність діяльності аптечних підприємств та фармацевтичних фірм, темпи їх розвитку та конкурентоспроможність залежить від ефективності управління. Важливим питанням є управління та постійний контроль за роботою аптеки з боку керівництва. Крім того, кожна аптека прагне якомога більш повно задовольнити потреби свого клієнта.

Крім того, кожна аптека прагне якомога більш повно задовольнити потреби свого клієнта. Обслуговуючи покупця, провізор повинен швидко і безпомилково визначити найменування товару і його вартість, підрахувати загальну кількість товару, що купується, і вказати клієнту суму для оплати покупки. Людина не в змозі тримати в голові величезний масив інформації. Хай це робить машина, а співробітники завдяки цьому звільняться для живого спілкування з клієнтами, яке не в змозі замінити жоден комп’ютер. Суть автоматизації полягає в заміні ручної людської праці машинною.

Основні цілі автоматизації аптечної мережі:

  • організація швидкого і надійного механізму документообігу;

  • скорочення часу збирання, обробки і пекредачі первиної інформації;

  • забезпечення оперативною інформацією керівників компаній для прийняття вчасних рішень по управлінню запасами;

  • оптимальне вирішення завдань оперативного обліку і планування;

  • зменшення обсягів введення даних і аналізу інформації у бухгалтерському обліку;

  • забезпечення необхідних каналів зв’язку для взаємодії з різними джерелами і споживачами інформації тощо.

Досягнення поставлених задач здійснюється за рахунок створення єдиної інформаційної комп’ютерної мережі для усіх структурних підрозділів аптеки та її філій; автоматизації збору, накопичення і обробки первинної інформації; створення єдиного класифікатора товарів для всієї інформаційної мережі фірм; організаціїї процесу централізованого управління закупівлями і поставками, автоматизації усіх підрозділів аптечних мереж.

Завдяки автоматизації процесу реалізації лікарських засобів та інших товарів аптечного асортименту керівник аптеки має змогу у будь-який час отримати дані про обсяги реалізації, надані у необхідному розрізі – за відділами, постачальниками та іншими критеріями. Сьогодні розробниками комп’ютерних продуктів пропонуються програмні комплекси, призначені для повної автоматизації обліку товарів в аптеках та аптечних мережах при здійсненні реалізації медикаментів. Комплектність автоматизації забезпечується охопленням основних напрямків діяльності аптеки: управлінський облік, встановлення роздрібних цін, формування дефектури на основі нормування товарних запасів, обліку відпуску лікарських засобів з «першого столу», у тому числі за дисконтними картками, що практикується значною кількістю аптек.

Отже, застосування комп’ютерних програм в умовах аптечних закладів дозволить покращити якість та швидкість обслуговування покупців аптеки, оптимізувати товарний асортимент, процеси руху матеріальних цінностей у закладі, допоможе скоротити його витрати, прискорити обіговість товару, підвищити прибутковість, конкурентоспроможність цього підприємства та як результат сприятиме позитивного іміджу аптеки.

РОЗДІЛ I. Характеристика фармацевтичної галузі, в якій функціонує «Компаніївська центральна района лікарня»

1.1.Загальна характеристика фармацевтичної галузі

Значне місце у хімічній промисловості належить фармацевтиці. Перше промислове підприємство хіміко-фармацевтичного профілю в Україні виникло в 80-х роках XIX ст. в Одесі. В 1881 р. почало працювати спеціалізоване підприємство в Києві. Хіміко-фармацевтичні підприємства були споруджені в Миколаєві, Харкові, Кременчуці, Львові та інших містах. У повоєнні роки збудовано Київський завод медичних препаратів; центрами виробництва вітамінів є Київ, Умань, Одеса. Взагалі в Україні функціонує близько 80 хіміко-фармацевтичних заводів і фабрик. Найбільшими центрами фармацевтичної промисловості в Україні є: Київ, Львів, Одеса, Луганськ, Лубни, Горлівка та ін.

Фармакологія - наука про дію лікарських речовин на організм. Її представники займаються вивченням ліків, тих зрушень, які вони викликають в організмі, пошуком і дослідженням нових засобів і доведенням останніх до практичної медицини.

Основні напрямки фармакології. В практичному та організаційному відношенні у фармакології виділяють ряд напрямків:

  • хіміко-фармацевтична фармакологія вивчає пошук нових лікарських засобів і теорії цілеспрямованої їх розробки; відбір (скринінг) найбільш фармакологічно активних сполук та їх вивчення; контроль якості та безпечності застосування лікарських засобів;

  • медико-біологічна фармакологія, завданнями якої є подальше вивчення механізмів дії лікарських препаратів, обгрунтування раціонального їх застосування;

  • клінічна фармакологія вивчає особливості дії нових і традиційних лікарських засобів на здорових та хворих людях;

  • фармакотерапія - наука про лікування захворювань з допомогою лікарських засобів;

  • токсикологія вивчає дію отрут на організм.

Фармація - одна із стратегічно важливих галузей розвитку нашої держави, що має бути в центрі уваги при розробці стратегії піднесення економіки та підвищенні їх технологічного рівня.

Ліки - відносяться до найважливіших для суспільства товарів, які завжди користуються попитом, оскільки людство ще не здолало хвороби, але весь час намагається це зробити.

Здоров'я суспільства значною мірою залежить від рівня розвитку в державі фармацевтичної промисловості.

За нормативами Всесвітньої організації охорони здоров’я, країна з населенням більше 50 млн. чол. для забезпечення власних потреб повинна мати на фармацевтичному ринку не менше 3000 найменувань медичних препаратів, самостійно забезпечувати потреби національної медицини необхідними ліками та вакцинами вітчизняного виробництва для лікування найбільш поширених інфекційних хвороб. Цим стандартам Україна поки що не відповідає. Вітчизняна фармацевтична промисловість виробляє більше 2400 найменувань препаратів, з яких біля 80% виготовляється з імпортної сировини. Відсутність власної сировини знижує конкурентоспроможність українських ліків.

За рахунок власного виробництва потреби ринку ліків задовольняються лише на 1/5, через що Україна знаходиться в критичній залежності від імпорту лікарняних препаратів. На українському ринку діє безліч зарубіжних фірм. Тільки в Києві зареєстровано більш як 100 західних фармацевтичних фірм, що успішно реалізують свою продукцію. Виробництва фармацевтичної промисловості за технічною оснащеністю поступаються зарубіжним підприємствам. Останнім часом в галузі йде процес запровадження сучасних технологій, модернізація заводів, що виробляють найнеобхідніші ліки. Деякі зарубіжні фірми почали виробництво запатентованих препаратів на українських заводах.

Фармацевтична промисловість України має у своєму складі 87 підприємств, за останні 20 років не споруджено жодного нового. В Україні ведеться будівництво потужного заводу «Фармація», який належить концерну «Стирол». Цей завод буде виготовляти біля 950 млн. таблеток і капсул на рік; розміщується він у м. Горлівка.

Основні напрямки діяльності фармацевтичної галузі на сучасному етапі: розробка і виробництво готових лікарських форм; розробка і виробництво субстанцій і напівпродуктів для їх синтезу; розробка і клінічне дослідження нових лікарських препаратів і готових лікарських форм у співробітництві з НАН і АМН України, ДНЦЛЗ, вузами, клініками і лікарнями України.

Фармацевтична промисловість складається з п’яти груп підприємств.

Перша група – це підприємства медичної промисловості. До її складу входять хіміко-фармацевтичні заводи.

Друга група – мікробіологічна промисловість, заводи якої виготовляють ферментні препарати, кормові добавки і антибіотики.

Третя група – підприємства з виготовлення продукції медичного призначення: шприців, систем переливання крові, діалізаторів тощо.

До четвертної групи відносяться підприємства з виготовлення медичного скла.

У п’яту групу входять різноманітні науково-дослідні і проектні інститути, тобто підприємства і установи галузевої науки.

Фармакологія як медична дисципліна покликана дати студенту теоретично і практично важливі відомості про ліки, найбільш широко вживані у медицині. Характер і механізм дії різних лікарських препаратів служить тією основою, на якій будуються показання і протипоказання до призначення. Знання побічних і токсичних ефектів ліків дозволяють своєчасно попередити й усунути можливі ускладнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]