Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_praktiki_v_LOT-2009.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
35.27 Кб
Скачать

Вправи на допомогу студентам-практикантам Знайомство

Ознайомлення з колом інтересів групи. При­вітання членів групи. Такі вправи можна провести з дітьми групи (загону) для кращого знайомства один з одним та із вожатим. Беруть участь всі діти та вожатий.

Вправа 1. «Нетрадиційне привітання»

Сприяє зняттю напруги та створює невимушену атмосферу в групі. Кожен учасник групи повинен привітатися з іншим: а) двома долонями; б) однією долонею; в) коліном; г) чолом; ґ) носом.

Вправа 2. «Я людина»

Ця гра, за рахунок своєї динамічності, сприяє ближчому зна­йомству учасників між собою та подоланню опору перед виражен­ням себе у групі.

Винесіть стілець одного з учасників за коло. Учасники займа­ють свої місця. Бажаючий стає в центрі (за необхідності це може бути ведучий) і промовляє одне речення про себе «Я людина...», продовжуючи речення назвою найхарактернішої своєї риси. На­приклад: «Я людина, яка любить допомагати іншим», «Я людина, яка часто буває роздратованою».

Інші сидять і слухають. Якщо ж хтось вирішить, що міг би ска­зати про себе те саме, він повинен швидко встати і помінятися місцями з іншим учасником, який має аналогічну характеристику. Не можна сідати на те саме місце. Одному завжди не вистачає місця; той, хто залишився без стільця, стає в коло і каже про себе: «Я людина...».

Гра закінчується, коли вичерпується енергія групи і втрачається динамічність. Вправа не повинна тривати більше 10—20 хвилин.

Вправа 3. «Зав'язування контактів»

Ця вправа дає досвід у зав'язуванні нових контактів. Її метою є знайомство з людьми, яких не знаєш, та формування вміння пер­шим ділитися з іншими своїми думками. У групі знайди того, кого ти ще не знаєш або кого знаєш найменше. Поділіться на пари. Про­тягом 3 хвилин кожен у парі нехай розкаже, якою людиною він є.

Тепер знайди когось іншого, кого погано знаєш, і розкажи про­тягом 3 хвилин про дві найважливіші речі, які сталися з тобою ос­таннім часом. Те саме робить твій співрозмовник.

Інші теми для розмов у парах:

«Що мені в собі найбільше подобається?»

«Моя мрія».

«У яку кумедну історію я недавно потрапив?»

Список рекомендованої літератури:

  1. Акимова Г.Е. Расту, играю, развиваюсь!: Занятия с ребёнком от рождения до шести лет. – Екатеринбург: У-Фактория, 2006. – 368 с.

  2. Диагностика в детском саду. Содержание и организация диагностической работы в дошкольном образовательном учреждении. Методическое пособие. – Ростов н/Д.: Феникс, 2004. – 288 с.

  3. Практикум по возрастной и педагогической психологии / Авт.-сост. Е.Е.Данилова; Под ред И.В.Дубровиной. – М.: Издательский центр “Академия”, 2000. – 160 с.

  4. Практикум по возрастной психологии. / Под ред. Головей Л.А., Рыбалко Е.Ф. – СПб.: Речь, 2006. – 688 с.

  5. Савельева Н. Настольная книга педагога-психолога детского образовательного учреждения. – Ростов н/Д.: Феникс, 2004. – 576 с.

  6. Тестирование детей /Автор-составитель В.Богомолов. – Ростов н/Д.: Феникс, 2005. – 352 с.

  7. Шапарь В.Б. Рабочая книга практического психолога. – М.: АСТ; Харьков: Торсинг, 2005. – 672 с.

  8. Широкова Г.А. Справочник дошкольного психолога. – Ростов н/Д.: Феникс, 2006. – 382 с.

  9. Урунтаева Г.А., Афонькина Ю.А. Практикум по детской психологии / Под ред. Г.А.Урунтаевой. – М.: Просвещение: Владос, 1995. – 291 с.

Оцінювання студентів за результатами психодіагностичної практики:

  1. Підготовка документації та її ведення: 15

  2. Проведення соціометричного дослідження: 15

  3. Складання інтегрованої характеристики на дитину: 10

  4. Складання інтегрованої характеристики на колектив: 10

  5. Написання звіту практики: 5

  6. Робота з опитувальником - 5

  7. Активність у ДОЦ: 10

  8. Захист практики: 30

Всього балів: 100

Укладач програми: Гуріна З.В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]