Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страхование 11-17в (екз).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

11/ Види страхування.

При з'ясуванні видів страхування відбувається конкретизація страхувальника, об'єму страхової відповідальності і відповідних тарифних ставок.

Видом страхування називається страхування конкретних однорідних об'єктів в певному об'ємі страхової відповідальності по відповідних тарифних ставках. Залежно від об'єкта страхування: -майнове страхування; - особисте страхування.

--Видами майнового страхування є, наприклад, страхування будов, тварин, домашнього майна, засобів транспорту і т.д. Як види соціального страхування виступають: страхування пенсій за віком, по інвалідності, з нагоди втрати годувальника і т.д.

--По особистому страхуванню проводяться такі види страхування, як змішане страхування життя, страхування дітей, страхування від нещасних випадків та інші. По страхуванню відповідальності - страхування непогашення кредиту або іншої заборгованості. Види страхування підприємницьких ризиків прив'язані до наявності конкретного ризику в процесі виробництва або надання послуг, що видно з приведених вище варіантів даного страхування.

Страхування може проводитися в обов'язковій і добровільній формі. Суспільство в особі держави встановлює обов'язкове страхування, тобто обов'язковість внесення відповідним довкола страхувальників фіксованих страхових платежів, коли необхідність відшкодування матеріального збитку або надання іншої грошової допомоги зачіпає інтереси не тільки конкретної постраждалої особи, але і суспільні інтереси. Тому соціальне страхування, страхування будов і деяких сельхозжівотних у громадян, страхування військовослужбовців, пасажирів і деякі інші види страхування в нашій країні є обов'язковими.

12/ Класифікація страхування за родом небезпеки: страхування ризиків від вогню, інженерних, сільськогосподарських,транспортних,фінансово-кредитних та інших ризиків.

Страхування майна підприємств від вогню є традиційним і найпоширенішим видом страхування. Сутність страхування від вогню — відшкодування збитку від раптових і непередбачуваних випадків пожежі або вибуху, а також деяких інших випадкових і непередбачуваних подій (ризиків), додаткових щодо ризиків пожежі та вибуху, що призвели до спалаху застрахованого майна. Під поняттям «пожежа» слід розуміти неконтрольоване горіння, яке спричинило матеріальний збиток. Страхові компанії відшкодовують також збитки, які виникли внаслідок безпосередньої дії вогню (пожежі), а також дії побічних явищ (тиск повітря або газу, тепло, дим).Для того щоб підприємство змогло захистити себе від фінансових збитків у разі настання непередбачуваних обставин, укладаються договори добровільного страхування майна державних, кооперативних, громадських, акціонерних, орендних, приватних та інших форм власності підприємств і організацій незалежно від видів діяльності.

Підприємство має право страхувати будь-яку частину свого майна за повною вартістю (вибіркове страхування).Також на страхування приймаються:

- інженерне і виробничо-технологічне устаткування (комунікації, системи, апарати, електронно-обчислювальна техніка, верстати, передавальні і силові машини, інші механізми і приладдя);

- господарські споруди (гаражі, сховища, склади, навіси, криті майданчики і огорожі і т.п.); - окремі приміщення (цехи, лабораторії, кабінети і т.п.);

- об’єкти незавершеного будівництва;

- інвентар, технологічне обладнання;

- предмети інтер’єру, меблі, обстановка;

- товарно-матеріальні цінності (товари, сировина, матеріали);

Договір страхування сільськогосподарських ризиків дозволить вашому підприємству:

-компенсувати фінансові збитки в результаті настання

-непередбачуваних подій;

-підвищити спроможність залучення кредитних ресурсів;

-зменшити ризики невиконання зобов’язань перед контрагентами в результаті настання непередбачуваних подій;

-отримати компенсацію 50% сум сплачених страхових платежів з державного бюджету, відповідно до Закону України від 24 червня 2004 р. № 18877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України».

Страхування кредитів базується на визнанні ризику неплатежу чи неплатоспроможності позичальників, який формується у процесі кредитування. Історичний прообраз страхування кредитів убачається в комісійній операції, за умовами здійснення якої укладалася додаткова угода, названа делькредере.