Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектна технологія у перетворювальній діяльнос...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать
  1. Метод синектики

Синектика - найбільш сильна ізстворених за кордоном методик психологічноїактивізаціїтворчості - є подальшимрозвиткоммозкового штурму.

Слово "синектика" в перекладі з грецькогоозначає "поєднаннярізноріднихелементів". Мета синектики - спрямуватиспонтаннудіяльність головного мозку і нервовоїсистеми на дослідження і перетворенняпроектноїпроблеми. Організаціяпроведеннясесіїсинектики (сінектіческогозасідання) запозичена з мозкового штурму, однаквідрізняєтьсявідньоговикористаннямдеякихприйомівпсихологічної установки, у тому числідужеактивнимзастосуванняманалогій.

Група синектики - 2-3 фахівця зі сторони, що представляють різні професії, кілька працівників основної організації, що володіють гнучким мисленням, що мають широкий діапазон знань та великий практичний досвід. Бажаніконтрастніпсихологічнітипиучасників. Групасинектикивикористовуєаналогії як засіб для орієнтуваннясвогоспонтанногомислення на поставлену проблему. При цьомувикористовуютьсяаналогіїнаступнихчотирьохтипів:пряміаналогії. Їх часто знаходять у біологічних системах, щовирішуютьподібніпроблеми( "А як вирішуютьсязавдання, схожі на дану?");суб'єктивні (особисті) аналогії. Наприклад, конструктор намагаєтьсяуявитисобі, як можнабуло б використовувативласнетіло для досягненняшуканого результату;символічніаналогії - цепоетичніметафори і порівняння, в яких характеристики одного предмета ототожнюються з характеристиками іншого. Зокрема ставиться завдання: "Сформулюємообразневизначеннясутіпроблеми у двох словах, в однійфразі", наприклад "дерево цілей";фантастичніаналогії. Використовуючиїх, необхідноуявитисобіречі такими, якими вони не є, але якими ми хотіли б їхбачити. Наприклад, "хочеться, щоб дорога існувалалише там, де їїстосуються колеса машини".

Процедура проведеннясинектики.

Синектикапочинається з формулюванняпроблеми. Післявизначенняосновноїформулюванняпроблемипочинаєтьсядискусія, мета якої - очищеннявідочевиднихрішень. Члени групиз'ясовуютьсвої погляди на очевиднірішення, які навряд чидадутьщосьбільше, ніжпростепоєднанняіснуючихрішень.

Наступнийкрок - перетвореннянезвичайного в звичне.Пошуканалогій, щодозволяютьвиразитизадану проблему в термінах, добрезнайомих членам групи з досвідуїхроботи.Потім іде крок - розбір проблеми. Обговорюється її розуміння (хто як зрозумів), при цьому визначаються головні труднощі і протиріччя, що перешкоджають вирішенню проблеми.Черговий крок - навідні запитання. Сінектор (провідний) пропонує користуватися одним з типів аналогій для прийняття нового рішення. Коли з'являється перспективна ідея, їїрозвивають словесно до того моменту, коли члени групизможутьвиготовити і випробуватигрубіпрототипи пристрою абомоделі. Аналогіїможнарозглядати як засоби для зміщенняпроцесудослідженняструктурипроблеми з рівняусвідомленогомислення на рівеньспонтанноїактивності головного мозку. Метод сінек-тики корисний для навчаннябізнесменів і релайтеров, підприємців та менеджерів, фінансистів і маркетологів, фахівців з реклами і пр.Методфокальнихоб'єктів. Винайдений Ч. Вайтингом. Об'єкт, якийвдосконалюють за допомогоюцього методу, називаютьфокальним, оскількийогоставлятьу центр уваги (фокус). Суть ґрунтується на перенесенніознаквипадкововибранихоб'єктів на фокальнийоб'єкт, внаслідокчогоотримуютьнезвичніпоєднання, котрідаютьзмогуподолатипсихологічнуінерцію. Наприклад, якщофокальнимоб'єктом є зошит, а випадковим — тигр, то отримаємосполучення на зразок «смугастийзошит».