Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_marketing_3-5kurs.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
829.95 Кб
Скачать

6. Зміст виробничої практики (10-семестр)

Зміст

ст.

Вступ……………………………………………………………………………………………

  1. Організаційно-економічна характеристика підприємства

  2. Товарна політика підприємства

  3. Цінова політика підприємства

  4. Стратегічне маркетингове планування на підприємстві

Висновки………………………………………………………………………………………...

Список використаних джерел………………………………………………………………….

Додатки…………………………………………………………………………………………..

Вступ (висвітлюються умови, в яких пройшла практика і труднощі, що виникали, вказується конкретна участь студента в діяльності підприємства, висловлюються побажання по поліпшенню організації практики).

1. Організаційно-економічна характеристика підприємства (ретроспективний аналіз розвитку підприємства; характеристика природно-кліматичних умов; землекористування; активи; джерела фінансування; трудові ресурси; структура товарної продукції; економічна ефективність маркетингової діяльності та результативності виробництва; організаційна структура та система управління підприємством).

2. Товарна політика підприємства.

2.1. Аналіз товарної номенклатурної політики підприємства і розробка заходів щодо підвищення її ефективності (визначити основні показники товарної номенклатури: ширина, глибина, насиченість, гармонійність; проаналізувати частку кожної товарної групи у номенклатурі продукції у загальних обсягах продажу; проаналізувати частку продажу і прибутку товарних одиниць виділеної асортиментної групи; проаналізувати географію поставок; зробити висновки і рекомендації щодо підвищення ефективності товарної номенклатурної політики).

2.2. Порівняльна оцінка конкурентоспроможності товарів (виробництв, послуг) досліджуваного підприємства та конкурентів (провести оцінку конкурентоспроможності товарів (виробів і послуг), визначивши технічні, якісні, сервісні, експлуатаційні, маркетингові та економічні показники (ціна, знижки, продуктивність і т.п.), розрахувавши інтегральні показники конкурентоспроможності товарів; проаналізувати політику підприємства в галузі якості).

3. Цінова політика підприємства (охарактеризувати значення цінового елемента в реалізації маркетингової політики підприємства: яке значення цінової конкуренції на ринку підприємства, чи еластичний попит на його продукцію (послуги). Визначити, які цілі ціноутворення переслідує ваше підприємство. На прикладі конкретного виду продукції дати аналіз стратегії ціноутворення, яка застосовується на підприємстві, навести приклад розрахунку його ціни. Розрахувати рівень нульового прибутку (точку беззбитковості) по одному товару; виконати позиціонування одного з товарів підприємства. Охарактеризувати систему знижок з ціни (якщо такі є) підприємства за наступними критеріями: цілі введення знижок, механізм функціонування і строки дії. Зробити висновки про ефективність їх застосування).

4. Стратегічне маркетингове планування на підприємстві.

4.1. Аналіз зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства Встановіть чи проводиться на підприємстві стратегічне планування діяльності, в т.ч. маркетингове, тактичне і оперативне планування маркетингу та охарактеризуйте їх. Складіть алгоритм процесу маркетингового стратегічного планування досліджуваного підприємства. Проведіть SWOT-аналіз даного підприємства. Результати дослідження представте в табл.4.1. Обрані за допомогою SWOT-аналізу напрями маркетингової діяльності стануть основою для формування маркетингових цілей підприємства.

Таблиця 4.1

Матриця SWOT- аналізу

Зовнішнє середовище

Можливості О

1.

2.

3.

Загрози Т

1.

2.

3.

Внутрішнє середовище

Слабкі сторони

W

1.

2.

3.

Заходи WO:

1.

2.

3.

Заходи WT:

1.

2.

3.

Сильні сторони S

1.

2.

3.

Заходи: SO

1.

2.

3.

Заходи ST:

1.

2.

3.

4.2. Розробка маркетингової програми підприємства. Сформулюйте місію підприємства (якщо вона є, то дати їй критичну оцінку), ціль підприємства по даному (обраному) товару (або товарній групі). Обґрунтуйте стратегію досягнення цілей підприємства в цілому, так і по кожному елементу комплексу маркетингу (товар, ціна, збут та просування), а на основі них розробіть засоби їх реалізації (тактика) у вигляді маркетингової програми (табл.4.2). На основі запропонованої маркетингової програми розробіть бюджет маркетингу (табл.4. 3) та контроль за його виконанням.

Таблиця 4.2

Маркетингова програма досліджуваного підприємства на 20__ рік

Комплекс маркетингу

Ціль маркетингової діяльності

Суть маркетингової стратегії

Заходи реалізації маркетингових стратегій (тактика)

Товар

Ціна

Розподіл

Просування

Таблиця 4.3

Бюджет підприємства для реалізації маркетингового плану на 20__ р.

Статті затрат

Сума, грн

Маркетингові дослідження

Маркетингові комунікації

ВСЬОГО

5. Рекламний менеджмент. Опишіть хто займається рекламною діяльністю на підприємстві (рекламні служби, агентства, менеджер по рекламі тощо), їх функції та обов’язки. Сформулюйте цілі рекламної діяльності підприємства. Опишіть принципи формування бюджету на рекламування (фактичний за минулі роки; запланований підприємством на наступний період; методи розрахунку бюджету, які застосовує підприємство; дані про рекламні бюджети конкурентів). Розробіть бюджет для рекламної компанії одного з виду продукції. Проаналізуйте підходи до вибору засобів та носіїв реклами, заповнивши таблицю 5.1.

Таблиця 5.1

Вибір носіїв реклами на підприємстві

Наймену-вання товарів

Мета рекламування

Засіб реклами

Носій

Макет звернення

Охоплення

Частота

Вплив

Товар А

Інформація про

розпродаж товарів

за зниженими цінами

Щитова

Рекламні

щити

Текст + художнє

оформлення (кольорове)

Місцеве

Щоденно

протягом

місяця

Сильний

Товар В

Розробіть план рекламних заходів, виходячи із запланованих показників бюджету на перспективу (наступний рік) (табл. 5.2).

Таблиця 5.2

План рекламної діяльності підприємства

п/п

Заходи

Вид реклами

Мета рекламування

Сума витрат, грн.

Зробіть оцінку економічної ефективності реклами за обраною вами методикою.

6. Висновки (необхідно зробити висновок про стан маркетингової діяльності на підприємстві, і дати рекомендації по подальшому її вдосконаленню).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]