Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма для абітурієнтів ОКР магістр, спеціалі...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Ііі. Методи контролю і оцінювання досягнень студентів під час вступного екзамену

В основу рейтингового контролю вступного екзамену лежить накопичення оцінок (балів) за висвітлення наукових проблем, їх аспектів, виконання практичного завдання. Рейтинг абітурієнтів формується на підставі отриманих балів за виконання трьох завдань варіанту білету: від 100 до 200 балів. Прохідний бал – 124 бала.

Максимальна кількість балів, яку може отримати абітурієнт за відповідь на перше питання – висвітлення педагогічної проблеми – 30 балів. Максимальна кількість балів (30) нараховується за умови повного, аргументованого викладу матеріалу, абітурієнт показав знання з основних досліджень, доказово висвітлює власне бачення педагогічної проблеми. Під час відповіді виявлені вміння аналізувати, узагальнювати та оцінювати інформацію.

Абітурієнт отримує 25 балів за майже повну відповідь, вміє аналізувати, синтезувати, узагальнювати, робити висновки. Проте у розкритих питаннях не вистачає власних суджень, свого бачення щодо розв’язання обраної проблеми.

Абітурієнт отримує 15 балів за відповіді, якщо наявні утруднення в узагальненні, систематизації матеріалу. Відповідь неповна, немає посилань на провідних педагогів, науковців. Студент не представив власної точки зору з питання.

За відповідь на теоретичне питання з окремих аспектів проблеми абітуєрінт може отримати 35 балів максимально. Максимальна кількість балів нараховується за умови повної, аргументованої відповіді, наявності у абітурієнта знань основних методичних підходів до проблеми. Продемонстровані вміння аналізувати, узагальнювати та оцінювати інформацію.

Абітурієнт отримує 25 балів за майже повну відповідь, вміння аналізувати, синтезувати, узагальнювати, робити висновки. Проте наявні незначні помилки, посилається на застарілі методичні підходи.

Абітурієнт отримує 15 балів за відповідь, якщо відповідь неповна, припускається методичних помилок. Не знає сучасних досліджень з психолого-педагогічних проблем.

За виконання практичного завдання можна отримати також 35 балів максимально. 30 – 35 балів нараховується за умови, якщо абітурієнт грамотно і логічно розкрив практичне завдання. При цьому враховує: сучасні наукові дослідження, вікові, індивідуальні особливості дітей кожної вікової групи; при доборі форм і методів організації педагогічного процесу дотримується принципів індивідуалізації, гуманізації, демократизації. Творчо підходить до написання конспектів заданих заходів.

20 – 30 балів нараховується за умови, якщо абітурієнт логічно розкрив практичне завдання. При цьому спирався на дані сучасних наукових досліджень, вікові, індивідуальні особливості дітей кожної вікової групи; при доборі форм і методів організації педагогічного процесу дотримується принципів індивідуалізації, гуманізації. Вдало користується авторськими методиками. Але відповідь схематична.

10 – 20 балів отримує абітурієнт за умови написання плану заходів за традиційними методиками, без урахування новітніх методичних доробків, без ініціативи, припускається деяких помилок. Конспекти мають схематичний характер.

5 – 10 балів – абітурієнт не володіє новітніми аспектами методик, не враховує вікові та індивідуальні особливості дітей, підходить до виконання завдання без ініціативи, припускається численних помилок.

У таблиці наведено особливості рейтингового оцінювання абітурієнтів під час вступного екзамену.

Шкала оцінювання

За шкалою

ЄКТАС

За національною

шкалою

Рейтинговий показник

А

5 (відмінно)

200 - 170

В

4 (добре)

169 - 130

С

D

3 (задовільно)

129 - 124

Е

F

2 (незадовільно)

123 – 100

Відмінно. Абітурієнт виконав всі завдання в повному обсязі, має системні глибокі знання сучасних психолого-педагогічних проблем, аргументовано використовує їх для виконання практичних завдань, повністю відповідає на запитання. Абітурієнт уміє самостійно аналізувати, узагальнювати, оцінювати опанований матеріал, приймати рішення, виявляти і відстоювати особисту позицію. Апелює до сучасних наукових досліджень.

«Добре». Абітурієнт виконав всі завдання в повному обсязі, знає суттєві ознаки понять, явищ, зв’язки між ними, вміє пояснити основні закономірності, самостійно застосувати знання в стандартних ситуаціях. Володіє розумовими операціями (аналізом, абстрагуванням, узагальненням, класифікацією, порівняннями), вміє робити висновки. Самостійно виправляти допущені помилки. Відповідь абітурієнта повна, вірна, логічна, обґрунтована, але їй бракує власних суджень.

«Задовільно» Абітурієнт виконав завдання, виявляє знання й розуміння основних педагогічних термінів (з неточностями); відповіді правильні, але недостатньо осмислені. За допомогою викладача здатний аналізувати, узагальнювати, порівнювати, робити висновки, застосовувати знання при виконанні завдань за зразком. Але відповідь досить схематична, поверхова.

123 – та нижче балів - «незадовільно» Абітурієнт знає педагогічні терміни але не розуміє, завдання виконані фрагментарно, при виконанні завдань було припущено помилок. Погано орієнтується в галузі сучасних наукових досліджень, невпевнено вміє обґрунтовувати думку, вирішувати, на основі попередньо набутих знань, прості педагогічні завдання.