Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
географія туризму.Відповіді від 1 до 10.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
31.65 Кб
Скачать
  1. Географія туризму як наука. Обєкт, предмет, основні завдання географії туризму.

Це галузь дисципліни яка досліджує територіальне поєднання природних і антропогенних ресурсів вивч.характер і структуру використання вільного часу , довкілля а також напрямки туристичних походів. Курс географії має таку структуру:-с-ма знань про туризм , основи географічного туризму;-індустрія туризму;-туристичний ринок і фактори розвитку;-тур.ресурси України;-географія доходів і витрат від туризму;-ха-ка основних тур центрів країни. Обєктом дослідження науки є сукупність різних природних і суспільних організацій, які мають відношення до туризму. Осн. Завданням геогр.. туризму :оцінка рекреаційних ресурсів, економ.їх обгрунтування і пошук засобів їх ефективного використання, визначення передумов розвитку туризму, вивчення передумов розвитку туризму, вивчення територіальної організації тур.господарства, дослідження тур зв’язків, тур районуванняі моделювання територіальної організації , прогнозування розвитку туризму

  1. Становлення та розвиток географії туризму в Україні

І – з найдавніших часів до 1841 року – це початковий етап розвитку туризму.

ІІ – з 1841 р. до 1914 р. – етап становлення туризму як галузі.

ІІІ – з 1914 р. до 1945 р. – етап формування індустрії туризму.

ІV – з 1945 р. і до сьогодення – монополізація туристичної індустрії, етап масового

туризму.

В Україні у кожному з етапів проглядається відхилення у бік запізнення, що пов’язано із політичними реаліями конкретного історичного періоду. А розширені рамки першого періоду, аж до60-х років ХХ ст., і відносно менші – другого. Щодо формування наукової дисципліни”Географія туризму”, то тут теж помітні вагомі часові відмінності. Основи географії туризму в Україні почали формуватися у середині 60-х років ХХ ст. У цей час відбувалися значні зміни в соціально –економічному житті усвідомленню, що задоволення цих потреб стане важливим чинником розвитку суспільства. Тому індустрія відпочинку швидко розвивалась.У колишньому СРСР проводились дослідження у галузі культурної кліматології, оцінкиприродних умов відпочинку, поляризації урбанізованих і рекреаційних ландшафтів,проблемам рекреаційних ландшафтів, рекреаційного районування. Розроблялася і сформувалася концепція про рекреаційно-географічний простір як основи подальшого розвитку теорії в рекреаційній географії та визначено головний об’єктдослідження.З початку 90-х років ХХ ст. в Україні розпочався якісно новий період розвитку цього наукового напрямку. Із середини 90-х років ХХ ст. предметом дослідження рекреаційної географії є вивчення геопросторових закономірностей поведінки людини у процесі рекреаційної діяльності ірозміщення рекреаційних об’єктів, можна стверджувати, що системна робота в галузі рекреаційної географії лишерозпочинається, очевидно, що з часом слід очікувати появи нових і всесторонніх праць з даної дисципліни.

  1. Методи дослідження в географії туризму , зв'язок з іншими науками

Методи: -історичний,-порівняльний, -картографічний, -аналітико-статистичний, -метод експедиційних досліджень, -метод математичного моделювання, - метод соціологічних досліджень.

Зв'язок з іншими науками:економічною географією, фізичною і медичною географією, історією, статистикою, картографією,ландшафтознавством, країнознавством, краєзнавством.

Найбільні зв’язки має з географією: економічною(вивч.вплив рекреації на територіальну структуру країни, займається районуванням туризму, обґрунтовує об’єм рекреаційних районів, з урахуванням попиту,вирішує питання міжгалузевої конкуренції в районах розвитку туризму), географія населення(розглядає вплив рекреаційної діяльності на систему розселення, вивчає рекреаційні потоки), фізична географія(займається оцінкою ресурсів, виначає стійкістьприродніх комплексів до рекреаційного навантаження, а також розробляє питання , які пов’язані з охороною природи), медична географія(вивч. Вплив природного середовища і регіональних умов життя,праці, відпочинку на здоровя населення, а також географ. Поширення окремих хвороб).