Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METROLOGIYa(1).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

25 Пневмосиловий вимірювальний перетворювач: побудова, призначення, принцип дії, область застосування.

Пневмосилові перетворювачі з уніфікованим сигналом 20—100 кПа поширені у пневматичних системах вимірювання та регулювання. За основу їхньої роботи покладено метод силової компенсації зусиль чутливого елемента зусиллям зворотного зв'язку перетворювача.

Принципова схема перетворювача наведена на рис. 2. Вимірювана величина А, діючи на чутливий елемент 9, перетворюється на пропорціональне зусилля Рче, яке повертає Т-подібний важіль 1 із жорстко закріпленою до нього заслінкою 5. При переміщенні останньої відносно нерухомого сопла 4 змінюється зазор між ними і відповідним чином змінюється вихідний тиск пневмопідсилювача 6 — від 20 до 100 кПа. Вихідний сигнал перетворювача подається через пневмолінію на вторинний прилад ВП і на сильфон зворотного зв'язку 8. Зусилля Бзз через важіль 7 і рухому опору 3 зрівноважує зусилля чутливого елемента Бче.

Настроювання діапазону вимірювання здійснюється за допомогою рухомої опори З, а настроювання пневматичного нуля (20 кПа) — пружини 2. Класи точності перетворювачів — 0,6; 1,0. Як вторинні прилади використовуються пневматичні показуючі та самописні прилади типу ППВ, ПКП, ПВ, РПВ та ін.

26 Пневматичний підсилювач потужності: призначення, устрій і принцип дії.

27 Вимірювальний перетворювач з компенсацією магнітних потоків: призначення, принцип дії, устрій і область застосування.

В даний час широко застосовуються уніфіковані перетворювачі з компенсацією магнітних потоків, призначені для перетворення переміщенняпружних чутливих елементів первинних вимірювальних препросвітників, що сприймають вимірюваний параметр, в уніфікований сигнал постійного струму    Вимірюється фізична величина за допомогою вимірювального пристрою перетвориться в переміщення постійного магніту-2. В результаті цього відбувається зміна магнітного потоку Фм, викликає зміна намагніченості магнітопроводів 7, що в свою чергу веде до виникнення сигналу неузгодженості в обмотках СБ. Цей сигнал управляє вихідним сигналом вих. підсилювача 5, який подається в лінію зв'язку дистанційної передачі та одночасно в обмотку зворотного зв'язку №,, е, забезпечуючи зміна магнітного потоку зворотного зв'язку Ф "с, компенсуючого зміна магнітного потоку Фм, викликане переміщенням постійного магніту 2.    Налаштування перетворювача здійснюється зміною опору 6, яке визначає глибину негативного зворотного зв'язку, т. е. ступінь зміни магнітного потоку зворотного зв'язку . Настро'йка «нуля» перетворювача досягається переміщення- ем магнітного елемента 3 за допомогою гвинта 4, що викликає перерозподіл магнітних потоків в магнітопроводах 7.   У диференційно-трансформаторних передавальних перетворювача і заснованої на їх використанні системі дистанційної передачі уніфікованим сигналом вимірювальної інформації ції є значення взаємної індукції між обмотками електричних котушок (межі зміни взаємної індуктивності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]