Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METROLOGIYa(1).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать
  1. Дифтрансформаторний передавальний вимірювальний перетворювач: призначення, принцип дії. Невзаємозамінювані і взаємозамінювані перетворювачі

Диференційно-трансформаторні вимірювальні перетворювачі можуть використовуватися в комплекті з вторинними приладами, забезпеченими ферродинамический компенсуючими перетворювачами.     В системі ГСП також застосовуються диференційно-рансформаторними передають вимірювальні перетворювачі, в яких  на відміну від описаних вище сигналом вимірювальної інформації є уніфікований сигнал постійного струму 0-5 мА    Вимірюється фізична величина, перетворена в переміщення в, викликає переміщення сердечника диференційного трансформатора. При зсуві сердечника напруга змінного струму в одній з вторинних обмоток збільшується, а в іншій зменшується. Різниця цих напруг перетвориться фазочуттєві випрямлячем 2 в напругу постійного струму, яка надходить на підсилювач 3, що забезпечує посилення напруги і перетворення його в уніфікований струмовий сигнал, пропорційной переміщенню у.    В якості вимірювальних приладів в комплекті з такими перетворювачами можуть використовуватися. будь-які, розраховані на уніфікований вхідний сигнал ГСП 0-5 мА.    Для формування уніфікованих сигналів постійного струму дуже перспективні тензорезисторні перетворювачі Ватель «Сапфір». Принцип дії перетворювачів типу «Сапфір» заснований на використанні тензорезистивного ефекту в монокристаллической гетероепітаксіальной плівці кремнію, вирощеної на сапфірової мембрані (КНС-структура). Під дією вимірюваної фізичної величини відбувається деформація сапфірової мембрани, в кремнієвих тензорезистора виникають механічної ські напруги, їх опору змінюються, що і забезпечує появу на виході електричного сигналу, який за допомогою нормуючим підсилювача наводиться до уніфікованого вигляду 0-5, 0-20 або 4-20 мА.    Чутливий елемент перетворювача «Сапфір» представляє собою тензомодуль мембранного або мембранно-важільного типа, який розміщується всередині порожнини вимірювального блоку первинного перетворювача, що заповнюється поліметілсілоксановой рідиною.    Тензорезисторний перетворювач «Сапфір» складається з основи-1, на якому укріплений тензомодуль мембран- ного типу 2 з нанесеними на нього у вигляді монокристаллической плівки чутливими елементами 3. Зміна опору тензорезисторів, пропорційне зміні вимірюваної фізичної ської величини, що впливає на прогин мембрани, перетворює- ся за допомогою вбудованого електронного пристрою в струмовий вихідний сигнал.

31 Феродинамічна система дистанційної передачі вимірювальної інформації: призначення, принцип дії. Область застосування. Устрій феродинамічного перетворювача.

Дані системи призначені для перетворення кутових переміщень в уніфікований електричний сигнал. Принцип дії ґрунтується на залежності взаємної індуктивності між обмоткою збудження магніту та рухомою рамкою від кута повороту. ЕРС що виникає в рамці буде пропорційна куту повороту. У вихідному положенні, коли рамки феродинамічного датчика і приймача знаходяться в однакових положеннях, величина ЕРС Е12. При плдачі на FD кутового переміщення з’являється різниця ЕРС рамок. Електронний підсилювач вмикає реверсивний двигун, який переміщує стрілку і рамку доки ЕРС не зрівняється. На шкалі приладу відобразиться значення параметру , тобто вторинний прилад буде показувати зміну вхідної напруги ПП*(проміжний). Точнісь даної системи передачі, переваги та недоліки так-самі як і в дифтрансформаторної системи.

Феродинамічні і дифтрансформаторні системи передачі налагоджуються за двома принципами:

  1. Поринцип взаємозамінності полягає в ому, що параметри вхідних та вихідних сигналів датчиків і вторинних приладів приводяться до чітко визначених меж уніфікованих сигналав (0-10мГе, 0-10мВ)

Налагодження здійснюється за допомогою магаину комплексної взаємоіндуктивності.

  1. Принцип невзаємозамінності полягає в тому, що датчик і ВП налагоджуються в парі. При цьому заміна будь-якого з елементів пари приведе до неузгодженості системи, тобто настройку потрібно проводити знову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]