Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
689.34 Кб
Скачать

4.2. Заходи щодо техніки безпеки

4.2.1 Загальні вимоги безпеки

1. До самостійної роботи на плазмових установках допускаються особи не молодше 18 років, із закінченою вищою і середньою єлектротехнічною освітою, та мають 3 групу з електробезпеки.

2. Персонал, що працює на плазмовій апаратурі, повинен проходити обов'язковий попередній інструктаж під час вступу на роботу.

3. Персонал, працює на плазмовій апаратурі, зобов'язаний дотримувати правила внутрішнього трудового розпорядку установи.

4. У приміщеннях, де проводяться роботи на плазмових апаратах, повинні дотримуватися правила пожежної безпеки, що діють.

5. Їжа та куріння на робочих місцях забороняється. Для їжі необхідно обладнати спеціальні приміщення.

6. Персонал, що працює на плазмовій апаратурі, повинен бути забезпечений санітарно-гігієнічним одягом, санітарним взуттям і запобіжними пристосуваннями відповідно до ГОСТ 12.3.039-85 [14].

8. Про кожен нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом або роботою, постраждалий або очевидець повинен сповістити відповідного керівника. Керівник повинен організувати першу допомогу постраждалому, його доставку до лікувальної установи, повідомити керівника установи, інженера по охороні праці або особі, що виконує його функції, і в профспілковий комітет про той, що трапився, зберегти для розслідування обстановку на робочому місці і стан устаткування таким, яким воно було у момент події, якщо це не загрожує життю і здоров'ю навколишніх працівників і не приведе до аварії.

9. При роботі з плазмотроном на персонал можуть діяти небезпечні і шкідливі фактори:

  • підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони;

  • підвищений рівень електромагнітних випромінювань;

  • нервово-психічні перевантаження;

  • підвищена температура поверхонь обладнання, матеріалів;

  • підвищена температура повітря робочої зони;

  • підвищений рівень шуму на робочому місці;

  • підвищена яскравість світла;

  • висока електрична напруга в ланцюгах живлення.

10. У паспорті на плазмотрон є розділ з докладним описом заходів щодо техніки безпеки і гігієни праці, які необхідно забезпечувати.

11. Обличчя, невиконання, що допустили, або порушення інструкцій по охороні праці, піддаються дисциплінарній дії відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку і при необхідності позачерговій перевірці знань по питаннях охорони праці.

4.2.2 Вимоги безпеки перед початком роботи

1. Перед включенням апарату необхідно переконатися в наявності заземлення, перевірити наявність діелектричних килимків на робочих місцях і зовнішній стан ізоляції сполучних електричних кабелів.

2. Переконатися в справній роботі системи вентиляції.

3. Переконатися в тому, що на плазмотроні задіяні системи блокування.

4. Переконатися в справності системи розпалювання дуги.

5. Прийняти необхідні заходи по виключенню попадання яскравого світла в очі, теплової дії на шкіру.

6. Персонал, що працює з плазмотроном, зобов'язаний користуватися необхідними засобами індивідуального захисту відповідно до ГОСТ 12.3.039-85

7. На дверях приміщень повинні бути встановлені попереджувальні знаки "Вогненебезпечно!", відповідно до ГОСТ 12.4.026-76 "ССБТ. Кольори сигнальні і знаки безпеки".