Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прикладна теорія надійності.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
500.74 Кб
Скачать

2. Основні поняття теорії надійності. Показники надійності.

Надійність – це здатність виробу зберігати значення заданих параметрів у визначених межах і при визначених умовах експлуатації. З цього визначення витікає, що про надійність можна говорити тільки в тому випадку, коли чітко визначені межі параметрів виробу і задані умови експлуатації.

Надійність – складна властивість, що містить в собі чотири компоненти: безвідмовність, ремонтопридатність, довговічність і збереження.

Безвідмовність – це здатність виробу зберігати роботоздатність у визначених умовах експлуатації.

Ремонтопридатність – це здатність виробу відновлювати роботоздатність після відмови.

Довговічність – це здатність виробу зберігати свої властивості в часі до настання граничного стану.

Збережуваність – це здатність виробу зберігати свої властивості в процесі транспортування та зберігання.

Кожна з вищеназваних властивостей пов'язана з двома станами виробу. Для безвідмовності і ремонтопридатності – це стани робото здатності і нероботоздатності. Перехід від стану роботоздатності до стану нероботоздатності називається відмовою, а зворотній перехід – від нероботоздатності до роботоздатності – відновленням.

Для довговічності це – дограничний і граничний стани. Граничним називається такий стан виробу, коли його або практично неможливо, або економічно недоцільно використовувати. Граничний стан може наступати як внаслідок фізичного старіння, так і внаслідок морального старіння виробу.

Для збережуваності – це стани збережності і незбережності.

Слід зазначити, що для різних виробів деякі складові надійності можуть бути несуттєвими. Так, всі вироби поділяються на відновлювані і невідновлювані. Ясно, що показники відновлюваності задаються тільки для відновлюваних виробів. Крім того, для більшості невідновлюваних виробів показники довговічності визначаються показниками безвідмовності. Крім того, деякі вироби не призначені для зберігання і транспортування – вони складаються з комплектуючих в місцях їх експлуатації, отже для них показники збережуваності не задаються.

Час перебування виробу у відповідному стані залежить від значної кількості чинників, які практично не можна відслідкувати (наприклад, внутрішня структура металу, з якого зроблена спіраль електричної лампи), і тому є випадковою величиною. В якості числових характеристик надійності використовуються деякі параметри розподілу відповідної випадкової величини. Для безвідмовності це –середній наробіток до відмови Твід – для не відновлюваних виробів – або середній наробіток на відмову Тср – для відновлюваних виробів.

Відмови поділяються на раптові, поступові і переміжні. Раптова відмова відбувається в результаті стрибкоподібної зміни характеристик виробу. Поступова відмова виникає в результаті поступової зміни характеристик виробу внаслідок зношення, старіння елементів виробу. Переміжна відмова виникає в результаті тимчасово діючих причин і усувається самостійно.

Крім того, для опису безвідмовності використовуються ще такі показники: Р(t) – імовірність безвідмовної роботи протягом часу t та інтенсивність відмов λ .