Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота№1.Робота з рухомою картою зоря...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
56.32 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

СУМСЬКИЙ ТЕХНІКУМ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ НУХТ

Лабораторія фізики

Практична робота 1.

Робота з рухомою картою зоряного неба.

Інструкція

для проведення практичного заняття з астрономії.

ТЕМА: Основи практичної астрономії.

Практична робота 1.

Робота з рухомою картою зоряного неба.

Мета: навчитись користуватись рухомою картою зоряного неба, визначати положення небесних світил, їхні координати, моменти сходу, заходу, кульмінацій.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця:

1. Рухома карта зоряного неба.

2. Лінійка.

Після виконання роботи студенти повинні:

Знати: шо являють собою карти зоряного неба, характерні сузір’я зоряного неба, небесні координати, позначення зір відповідно до їхніх видимих зоряних величин, точки й лінії небесної сфери.

Вміти: називати характерні сузір’я зоряного неба, точки й лінії небесної сфери, визначати їх положення на картах зоряного неба, користуючись рухомою картою зоряного неба, визначати положення небесних світил, їхні координати, моменти сходу, заходу, кульмінацій.

Контрольні питання:

  1. Що таке небесний єкватор?

  2. Що таке небесний меридіан?

  3. Що таке небесна сфера?

  4. Що таке полюси світу?

  5. Дайте визначення екваторіальним координатам. Шо таке пряме сходження і схилення?

  6. Як називається момент, коли світило має найбільшу висоту над горизонтом?

  7. Як називається момент, коли світило має найменьшу висоту над горизонтом?

Практична робота 1. Робота з рухомою картою зоряного неба .

Теорія: Положення зір відносно горизонту безперервно змінюється внаслідок добового обертання Землі навколо осі та річного – навколо Сонця. Воно неоднакове протягом доби та в одні й ті ж вечирні години в різні місяці року. Рухома карта зоряного неба дає змогу швидко і просто встановлювати положення зір відносно горизонту для будь-якого часу.

.

На зоряній карті зображені яскраві сузір’я, доступні для спостережень у СНГ, і сітка небесних екваторіальних координатю У ценрі карти розміщений північний полюс світу (ά Малої Ведмедиці).

Концентричні кола являють собою небесні паралелі, градусна оцифровка біля них – це їх схилення, тобто кутова відстань від небесного екватора, який позначенний 0۫

Всередині небесного екватора розміщена небесна напівсфера і дві її небесні паралелі, оцифровні +30۫ та +60۫ .Поза небесним екватором знаходиться область південної напівсфери, на ній показані небесні паралелі із схиленнями -30۫ і -45

Радіусами , що виходять із північного полюсу світу, зображені кола схилень, оцифровка яких в годинах(ч) проставлена біля точок їх перетину з небесною паралеллю -30۫ Ексцентричний круг на карті — екліптика, точки перетину якої з небесним екватором мають пряме сходження: 0 годин (точка весняного рівнодення) і 12 годин (точка осіннього рівно­дення) .

.

Якщо карта лежить на столі, треба пам'ятати, що вона відображає розміщення зір, які знаходяться вгорі, і в уяві переносити їх зображення на небо відповідно до напрямів на сторони горизонту

.

Працюючи з картою, слід пам'ятати, що сузір'я на ній зобра­жені в дещо спотвореному, розтягнутому вигляді, бо небесну сферу, як і земну кулю, не можна зобразити на площині без викривлень.

Обладнання:

1. Рухома карта зоряного неба.

2. Лінійка.

Порядок виконання роботи:

  1. Ознайомтесь з правилами користування картою.

  2. Знайдіть на карті північний полюс світу.

  3. Знайдіть на карті небесний екватор та небесні паралелі.

  4. Знайдіть на карті екліптику та рівноденственні точки.

  5. Знайдіть точки літнього і зимового сонцестояння. В яких небесних півсферах вони знаходяться?

  6. Знайдіть сузір’я, які в даний момент знаходяться над горизонтом, тобто доступні для спостережень. Для цього сумістіть з сьогоднішньою датою (на карті) час, в який відбувається сьогоднішнє заняття (на накладному крузі). У отворі круга будуть розміщені ті сузір‘я, які в даний момент знаходяться над горизонтом.

  7. За допомогою карти визначте, які сузір‘я ніколи не заходять для спостерігача в Україні.

  8. Відшукайте на карті якусь яскраву зорю. За допомогою накладного круга визначте моменти, коли сходить, заходить і кульмінує ця зоря.

  9. В яких точках сходить і заходить Сонце у дні осіннього і весняного рівнодень?

  10. Знайдіть на карті сузір‘я, під знаком якого ви народились, та замалюйте його у звіт. Яка зоря найяскравіша в ньому?

  11. За допомогою карти визначте екваторіальні координати Сонця на день вашого народження. У якому сузір‘ї спостерігається Сонце в цей день? Чи збігається це сузір‘я зі знаком зодіаку в гороскопах на цей день?

  12. Підготуйте звіт про проведену роботу.