Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
регіональна шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

83.Організація служб охорони навколишнього природного середовища і система екологічної інформації

Центральним органом державної виконавчої влади, який реалізує державну політику в галузі охорони навколишнього природного се­редовища, є Міністерство навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (Мінекобезпеки України), яке підвідомче Ка­бінету міністрів України.

Мінекобезпеки України проводить державну екологічну, науково-технічну та економічну політику, спрямовану на раціональне викори­стання, збереження та відтворення безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, забезпечення безпеки функціонування та розвитку ядерного комплексу з мирною метою, захист життя і здоров'я населення від негативного впливу, зумовле­ного забрудненням навколишнього природного середовища, досяг­нення стійкого соціально-економічного розвитку та гармонійної взає­модії суспільства і природи.

Адміністрація ядерного регулювання. Вона здійснює органі­заційно-процедурне забезпечення державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, реалізує покладену на Мінекобезпеки держав­ну політику щодо захисту населення та навколишнього природного середовища.

Управління міжнародних відносин здійснює функції органі­заційного забезпечення міжнародного співробітництва Мінекобезпе­ки України із зарубіжними національними та міжнародними органі­заціями. Здійснює організаційно-правові та процедурні питання щодо реалізації міжнародних угод та підтримання міждержавних стосунків у природоохоронній сфері.

Й Управління науки проводить спільно з НАН України та Дер­жавним комітетом з науки і техніки (ДКНТ), іншими зацікавленими відомствами та науковими установами єдину науково-технічну по­літику, спрямовану на збереження та відтворення безпечного для існу­вання живої та неживої природи навколишнього середовища, забез­печення безпеки функціонування та розвитку ядерного комплексу в мирних цілях.

Юридичне управління. Основні його функції- організація зако­нодавчої роботи з нормативно-правового регулювання використання природних ресурсів, встановлення критеріїв і норм забезпечення еко­логічної та радіаційної безпеки, формування системи права України з цих питань; організація нормативно-правового регулювання діяльності Міністерства тощо.

Управління економіки. В організації економічіаих питань го­ловними напрямками діяльності управління є:

ф підвищення дієвості платні за забруднення навколишнього при­родного середовища;

ф удосконалення плати за використання природних ресурсів, роз­ширення бази платежів, уведення механізму їхньої індексації;

Управління регіональної політики і територіального роз­витку. Надане управління покладаються такі основні обов'язки:

ф виконання доручень уряду щодо вирішення екологічних проблем, які мають регіональне і міжнародне значення, а також; проблеми стабільного територіального розвитку народного господарства;

ф організація розробки і реалізація регіональних екологічних про­грам для основних природно-господарських мезорегіонів, комплексно­го їх розвитку;

Й Управління відходів та вторинних ресурсів. Головним зав­данням його діяльності є організація та координація робіт, спрямова­них на використання і зведення до мінімуму негативного впливу на навколишнє природне середовище небезпечних та інших відходів. Управління здійснює державний контроль у сфері утворення, вико­ристання, знешкодження та утилізації відходів як промислового, так і побутового походження. Контролює транскордонні перевезення, особливо екологічно небезпечних вантажів.