Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКА маркетинг оригинал.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать

1. Організація практики

    1. Загальні положення

Всі види практики студентів 2-5 курсів спеціальності "Маркетинг" проводяться під керівництвом випускаючої кафедри, яка направляє студентів на практику в організації, де використовуються сучасні системи управління і нові технології, і де відносно висока продуктивність праці.

Перед виходом на практику в університеті проводяться загальні збори студентів, на яких обговорюються питання організації та проходження практики. Кожному студенту на весь період практики призначається два керівника: від університету (кафедри) і від організації (фірми). Кафедра здійснює навчально-методичне керівництво і контроль за послідовністю проходження практики студентами. Безпосереднє керівництво практикою в організації здійснюється висококваліфікованими спеціалістами, які призначаються відповідним наказом по підприємству.

До виходу на практику студент повинен одержати на кафедрі щоденник практики і необхідні матеріали, пройти інструктаж про порядок проходження практики та ознайомитися з основними правилами техніки безпеки і протипожежної безпеки.

Згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою (ОКХ) випускника спеціальності 6.050100 – Маркетинг. Фахівець здатний виконувати професійну роботу. Фахівці готуються до роботи за таким видами економічної діяльності:

  • професійно організовувати аналітичну роботу на підприємствах усіх форм власності та видів діяльності;

  • проводити маркетингові дослідження у відповідності до вимог ринку;

  • здійснювати інші консультативні послуги в сфері економіко–правового забезпечення підприємницької діяльності;

  • виконувати науково – дослідну роботу;

  • працювати викладачами в вищих навчальних закладах;

Подалі після додаткової підготовки спеціалісти здатні виконувати таку професійну роботу:

  • економіст з планування;

  • фахівець з аналізу ринку праці;

  • фахівець з ефективного підприємництва;

  • фахівець з методів розширен­ня ринку збуту;

  • фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку;

  • економіст з фі­нансової роботи.

Практична підготовка студентів є невід'ємною складовою частиною процесу під­готовки фахівця з даної спеціальності згідно з вимогами ОКХ. Вона проводиться на оснащених відповідним чином базах навчальних закладів і на сучасних підприємст­вах Дніпропетровського регіону та України. Навчальний процес підготовки фахівця включає практику студентів з додержанням принципів безперервності та послідов­ності її проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу знань і вмінь від­повідно до різних освітніх та кваліфікаційних рівнів: бакалавр, спеціаліст, магістр.

Навчальні та виробничі практики є важливим засобом навчання, бо підвищують рівень опанування студента спеціальністю і наближають його до виробничих умов. Під час практики студенти ознайомлюються з умовами праці на виробництві, оволо­дівають сучасними методами, формами організації праці, здобувають навички для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних виробничих умовах, виховують потребу систематично поновлювати свої знання та навчатися творчо їх застосовувати у практичній діяльності, набуваючи досвід під час виконан­ня фахових задач.

Виробничу (переддипломну) практику студент виконує згідно з календарним планом роботи, складеним керівниками практики від підприємства і кафедри. Таким чином, планування завдань, хід виконання робіт в процесі проходження практики носить індивідуальний характер. При цьому зміст практики й індивідуальні завдання мають обов'язкові для всіх практикантів компоненти. До них відносяться:

Постановка індивідуальної задачі. Ця задача, як правило, пов'язана з майбутньою темою дипломної роботи студента;

Робота з джерелами інформації та вивчення стану розглядуваних питань по поставленій проблемі;

  • вибір ефективних засобів розв'язування задачі;

  • поглиблення знань за обраними методами розв'язування поставленої задачі;

  • надбання навичок досягнення кінцевих результатів в умовах реального виробничого або науково-дослідного процесів;

  • вивчення організаційної структури підрозділу, техніки безпеки і охорони праці, елементів економіки функціонування підприємства.

У зв'язку з цим програма проходження практики й індивідуальні завдання в основному зводяться до наступного:

а) вивчення студентами стану питань з розглядуваної проблеми, поглиблення знань за спеціальними розділам економіко - математичного моделювання, що визначаються тематикою індивідуального завдання. На цьому етапі студент зобов'язаний відвідувати наукові семінари або виробничі наради підрозділу, консультуватися з керівниками практики, виступити зі стислим повідомленням за темою запланованих досліджень, про що робиться позначка в щоденнику проходження практики.

б) спільно з керівником практики уточнюється календарний план робіт. Студент приступає до безпосереднього розв'язання поставленої задачі, отримує необхідний інструктаж з техніки безпеки; регулярно звітує перед керівником про хід виконання робіт.

в) заключний етап практики зводиться до обробки отриманих результатів, їх нього аналізу й оформлення звіту.