Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
542.72 Кб
Скачать

4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

4.1. При аварійних ситуаціях припинити роботи, вийти з небезпечної зони, при необхідності вивести що працюють поруч. При небезпеці виникнення нещасного випадку прийняти заходи по його попередженню (зупинити устаткування або відповідний механізм, захистити небезпечну зону). Про той що трапився повідомити керівника робіт.

При виникненні пожежі негайно викликати пожежну охорону по телефону 101, видалити в безпечне місце людей і по можливості горючі речовини, приступити до гасіння вогню наявними первинними засобами пожежогасіння. Про пожежу повідомити керівництво.

4.2. Надати долікарську допомогу, повідомити керівника робіт.

5. Вимоги безпеки після закінчення роботи.

5.1. Привести в порядок своє робоче місце. Інструменти, пристосування прибрати у відповідне для них місце.

5.2. Перевірити робоче місце після установки дверей в протипожежне відношенні.

5.3. Зняти спецодяг, прибрати його у шафу, вимити руки з милом, по можливості прийняти душ, застосовувати для миття хімічні речовини заборонено.

Організація ремонту.

Система організації і технічного обслуговування обладнання засновано планово попереджувального ремонту – сосвокупність організаційних і технічних заходів щодо технічного обслуговування і ремонту устаткування, а також по догляду і нагляду за ним, проведення профілактики по заздалегідь складеному плану через певний час або після визначення напрацювання для забезпечення безпечної роботи і попередження зносу. У систему входять: технічне обслуговування і планові ремонти.

Поточний або профілактичний огляд, поточний, масовий, середній і капітальний. Тех.обслуговування проводять між черговими плановими ремонтами. Головним чином в об’єм тех.обслуговування входить: обтирка, чищення, зовнішній огляд, мастило, виявлення несправностей, записи всіх несправностей в журналі і технічний відхід, усунення дрібних несправностей. Поточний (профілактичний) проводяться в плановому порядке при цьому оглядаються підшипники, клапани, циліндри. Определяється знос основних деталей, виконуються всі роботи тех.відходу.

Поточний ремонт – вид ремонту, при якому відновлюється працездатність окремих складальних одиниць.

Середній ремонт виконується з частковим розбиранням машини і зміною або відновленням зношених деталей з тривалішим терміном служби.

Капітальний ремонт – відновлюють до повного відновлення працездатного устаткування з доведенням експлуатаційних характеристик до відповідних технічних умов на нове, або відремонтоване устаткування. При капітальному ремонті машину повністю розбирають, міняють або відновлюють не працездатні деталі з великим терміном служби, включаючи базові (старизну, блок циліндрів та інші в об’ємі чергового ремонту).

Принцип роботи кондиціонера

Компресор - стискує фреон і підтримує його рух по холодильному контуру.

Конденсатор – радіатор, розташований в зовнішньому блоці. Назва відображає процес, що відбувається при роботі кондиціонера – перехід фреону з газоподібної фази в рідку (конденсація).

Випарник – радіатор, розташований у внутрішньому блоці. У випарнику фреон переходить з рідкої фази в газоподібному(випар).

ТРВ(терморегулюючий вентиль) – знижує тиск фреону перед випарником.

Вентилятори – створюють потік повітря, що обдуває випарник і конденсатор. Використовуються для інтенсивнішого теплообміну з оточуючим повітрям

Компресор, конденсатор, ТРВ і випарник сполучені мідними трубами і утворюють холодильний контур, у середині якого циркулює суміш фреону і невеликої кількості компресорного масла.

В процесі роботи кондиціонера відбувається наступне. На вхід компресора з випарника поступає газоподібний фреон під низьким тиском в 3-5 атмосфер і температурою 10-20°С вище за температуру атмосферного повітря. З конденсатора теплий фреон поступає в терморегулюючий вентиль (ТРВ), який в простому випадку представляє собой капіляр (довгу тонку мідну трубку звиту в спіраль). На виході ТРВ тиск і температура фреону суттєво знижуються, частка фреону при цьому може випаруватися.

Після ТРВ суміш рідкого і газоподібного фреону з низьким тиском поступає у випарник. У випарнику рідкий фреон переходить в газоподібну фазу з поглинанням тепла, відповідно, повітря, що проходить через випарник, остигає. Далі газоподібний фреон з низьким тиском поступає на вхід компресора і весь цикл повторюється.

Цей процес лежить в основі роботи будь-якого кондиціонера і не залежить від його типа, моделі або виробника.

До речі, одна з найбільш серйозних проблем в роботі кондиціонера виникає в тому випадку, якщо у випарнику фреон не встигає повністю перейти в газоподібний стан. В цьому випадку на вхід компресора попадає рідина, яка, на відміну від газу, нестискувана.

В результаті компресор просто виходить з ладу. Причин, по яких фреон не встигає випарюватися може бути декілька, найпоширеніші – забруднені фільтри (при цьому погіршується обдування випарника і теплообмін) і включення кондиціонера при негативних температурах зовнішнього повітря (в цьому випадку у випарник поступає дуже холодний фреон).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]