Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
542.72 Кб
Скачать

Тип фреону в кондиціонерах.

Не так давно до України поставлялися побутові кондиціонери виключно на фреоні R-22. Останнім часом до них приєдналися сплит-системи, що працює на фреонах R-410а і R-407с. Ці зміни пов’язані з ухваленням в 1987 році протоколу Монреаля, обмеживаючого використання озоноруйнуючих речовин.

Відповідно до цього протоколу в більшості європейських країн до 2000-2003 року було заборонено виробництво і використання кондиціонерів, що працюють на фреоні R-22. В Україні поки ніяких обмежень на використання фреонів немає ( і нне передбачається), тому покупці можуть самі вибирати, на якому фреоні працюватиме вибраний ними кондиціонер. Чим і як вони впливають на характеристики і вартість кондиціонерів?

Фреонами називаються речовини, утворені на основі двох газів – етану і метану із заміщенням атомів водню на атоми хлора і втору (тому їх ще називають хлорфторвуглецями). Наприклад, фреон R-22 має формулу Снр2cl (CHClF2). Всі хладагенти, використовувані в кондиціонерах, є негорючими, і безпечними для людей і тварин, речовинами. Проте велика частка хлорфторвуглеців руйнує озоновий шар, цьому вважається, що вони винні в утворенні «озонових дір» хоча точно це і не доведено.

Так або інакше, але європейські виробники, а також виробники, орієнтовані на європейський ринок були вимушені шукати заміну «класичному» фреону R-22, який використовується в 90% кондиціонерів. Як заміна були вибрані хладагенти R-410а і R-407с.

Небезпека фреонів для озонового шару оцінюється величиной озоноруйнуючого потенціалу. За одиницю прийнятий потенціал фреона R-12, на якому до цих пір працює безліч холодильників. Озоноруйнуючий потенціал фреону R-22 дорівнює 0,05, а нових фреонiв R-410а і R-407с – нулю.

Властивості фреонiв приведені в таблиці.

Властивості

R-22

R-410а

R-407с

Ізотропна (можливість дозаправки кондиціонера при витоку)

та

та

та

Масло

мініральне

поліефірне

поліефірне

Тиск при температуре конденсації +43°С

16 атм.

26 атм.

18 атм.

Із споживчої точки зору нові фреони опинилися менш удачними. В порівнянні з R-22 їх вартість в 6-7 разів вище, вони мають вищий робочий тиск, означає всі діталі холодильного контура (компресор, теплообмінники, труби) мають бути міцнішими (і дорогими). Компресорне масло, циркулюючи в холодильному контурі має бути поліефірним, а не мініральним. П поліефірное масло обладає одним істотним недоліком – воно гігроскопічне, тобто швидко вбирає воду, зокрема з атмосферного повітря. Тому працювати з ним складніше.

Проте найбільшим недоліком фреонiв R-410а і R-407с є неізотропна. Іншими словами, ці фреони не однорідні, тобто состоят з суміші декількох «простих» фреонів. До складу R-407с входять три фреони: R-32 (23%), R-125 (25%) і R-134 а (52%). До складу R-410а –два: R-32 (50%) і R-125( 50%). Неізотропна приводить до того, що при розгерметизації холодильного контура з фреону спочатку випаровуються легші компоненти, що приводить до зміни його складу і властивостей. З цієї причини, навіть в разі незначного витоку, весь остав шийся в кондиціонері хладагент необхідності повністю злити і замінити його новим. Враховуючи високу вартість фреону, така операція виявиться вельми дорогою. З цієї точки зору фреон R-410а є переважнішим, оскільки він є умовно ізотропним, при розгерметизації холодильного контура його компоненти випарюються рівномірно і суміш не змінює свого складу. Тому кондиціонер на R-410а можно просто дозаправляти.

Не дивлячись на недоліки озонобезпечних фреонів, кондиціонери, працюючі на R-410а і R-407с почали з´являтися і в Україні, при цьому їх вартість зазвичай на 10-15% вище за аналоги, що працюють на «класичному» фреоні. Відмітимо, що деякі виробники кондиціонерів, що особливо працюють у верхній ціновій групі, всі нові моделі випускають тільки на озонобезпечному фреоні. Тому, якщо ви захочете придбати «брендів» кондиціонер , то він, швидше за все, буде на озонобезпечному фреоні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]