Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні питання.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

Тема vіiі “особливості ціноутворення на наукомістку та науково-технічну продукцію” контрольні питання:

  1. На основі чого визначається вартість продукції, робіт і послуг у процесі інноваційно-інвестиційної діяльності?

(визначається за вільними цінами і тарифами, в тому числі за підсумками конкурсів (торгів), а у випадках, передбачених законодавчими актами, за державними фіксованими та регульованими цінами і тарифами).

  1. Що таке ціна товару?

(та суму грошей, яку споживачі готові заплатити для придбання цього товару. Тобто ціна – це засіб, з допомогою якого можна впливати на оборот товару).

  1. Що таке конкурентоздатна продукція? Що найчастіше забезпечує конкурентоспроможність техніки?

(це і якісніша продукція, і ефективніша в процесі користування нею. Конкурентоспроможність забезпечують відносно малі загальні питомі витрати на експлуатацію техніки.)

  1. Що таке якість товару?

(це сукупність властивостей товару, які задовольняють обумовлені потреби споживача, і з позиції маркетингу головне в якості товару не те, що оцінює підприємство-продуцент, а те, як його оцінює споживач. А вони не завжди співпадають. Товар має багато корисних функціональних властивостей, але для споживача вирішальною є лише частина з них, тобто ті властивості, які задовольняють його потреби).

  1. Як визначається вартість циклу використання техніки?

(співвідношенням ціни придбання техніки споживачем і витрат на експлуатацію машин, проведених до умовного року з урахуванням чинника часу).

  1. Які основні фактори впливають на процес ціноутворення?

(витрати; попит; конкуренція; гарантійні терміни експлуатації товару; загальні питомі витрати на експлуатацію товару.)

  1. На основі чого визначається базова ціна інновацій?

(визначається на основі витрат на розробку інновацій. Ціна інновації повинна забезпечити відшкодування ресурсів, забезпечення гарантійного збереження фірми, створення умов для зростання підприємства. Найважливішими показниками досягнення цих цілей вважають: обсяги збуту; відшкодування змінних і постійних витрат; прибуток та зниження собівартості; збільшення обсягів виробництва; частку ринку; розподіл ринку та робота з ним).

  1. Що таке інжинірингові послуги? Хто надає такі послуги? Назвіть їх основні види.

(це особливий вид діяльності на комерційній основі різноманітних інженерно-консультативних послуг щодо створення об’єктів промисловості, виробничої та соціальної інфраструктури. Такі послуги здійснюють великі спеціалізовані фірми, міжнародні та транснаціональні промислові та будівельні компанії. попереднє вивчення і техніко-економічне обґрунтування різноманітних об’єктів (передпроектні послуги); складання проектів, генеральних планів, робочих креслень, тобто виконання проектних послуг; підготовка контрактних матеріалів; інспекція будівельних робіт, тобто виконання післяпроектних послуг; послуги з експлуатації, розпорядження та реалізації виготовленої продукції, тобто виконання рекомендаційних послуг.)

  1. Що таке ліцензія?

(це документ, який видають відповідні державні органи організаціям або окремим особам на використання продукції, технології або здійснення певних операцій і видів діяльності. документ державного зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання-ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Ліцензії видаються на певний строк і за певну винагороду.)

  1. Що таке патентна ліцензія?

(це дозвіл, який видає власник патенту (ліцензіар) іншій особі або організації (ліцензіату) на використання запатентованих винаходів, технічної документації, “секретів” виробництва, торгових марок та ін).

  1. Що таке вартість (ціна) ліцензії?

(це узагальнююча грошова оцінка корисності технології або технологічних знань, які одержує за ліцензією споживач. Основу ціни ліцензії становить сума додаткового доходу (прибутку), який може отримати споживач за період використання ліцензій. Вона складається із щорічних відрахувань від прибутку покупця за час дії угоди. У міжнародній практиці такі відрахування одержали назву роялті).

  1. Класифікуйте ліцензії в залежності від масштабу поширення і прав, які вони передбачають, зробіть їх коротку характеристику.

(Проста ліцензія дає право ліцензіару використовувати її самому і видавати аналогічні ліцензії іншим зацікавленим суб’єктам. Виняткова ліцензія дає ліцензіату монопольне право використовувати винахід або секрет виробництва на даній території. Причому ліцензіар сам ці права втрачає. Повна ліцензія дає ліцензіату виняткове право на використання ліцензії на весь період дії ліцензійної угоди.)

  1. Хто виступає у якості суб’єктів ліцензійних угод?

(Ліцензіар – юридична особа, власник винаходу, патенту, “ноу-хау”, товарних знаків тощо, який видає ліцензіату ліцензію на використання своїх патентних ліцензій. Ліцензіат – юридична особа, яка за винагороду купує у ліцензіара право на використання у повних межах його винаходів, патентів виробничо-технологічних, комерційних знань тощо.)

  1. Яким документом регулюються ліцензійні відносини, що конкретно ним обумовлюється?

(ліцензійною угодою, тобто договором про передачу прав на використання ліцензії, “ноу-хау”, товарних знаків тощо, в якій фіксується сфера, застосування, територіальні межі дії ліцензії, а також може передбачатися комплексна передача декількох патентів і прив’язаних до них “ноу-хау”. Крім передачі технічних знань, ліцензіар може надавати ліцензіату сукупні послуги щодо організації ліцензованого виробництва і відповідного його матеріального забезпечення).

  1. Обґрунтуйте економічну доцільність ліцензійних операцій для ліцензіара (продавця) і для ліцензіата (покупця).

(Ліцензіар одержує прибутки без додаткових капіталовкладень, ліцензіату у багатьох випадках придбання ліцензії обходиться дешевше, ніж вкладання коштів у власні науково-технічні розробки).

  1. Що таке ліцензійна винагорода? В якій формі фона здійснюється?

(це плата за право на використання ліцензій. Вона здійснюється у формі регулярних відрахувань (періодичність погоджується) фіксованого відсотка – роялті, встановленого на основі підрахунку фактичного економічного результату від використання ліцензій).