Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні питання.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

Тема іі “особливості створення інновацій та формування попиту на них” контрольні питання:

  1. Що таке попит?

(попит – це обсяг продукції, котрий споживач хоче та в змозі придбати за деякою з можливих цін протягом певного часу на конкретному ринку.)

  1. За якими напрямками проводиться аналіз формування попиту на інноваційну продукцію?

(1. потреба в нововведенні; 2. попит на нововведення; 3. вплив попиту на результати діяльності підприємства; 3. визначення максимальної можливості збуту й обґрунтування збуту з урахуванням результатів вирішення перших трьох завдань та виробничих можливостей фірми)

  1. За якою схемою проводиться порівняльний аналіз параметрів раніше виробленої і нової продукції?

(наявність принципово інших підходів, наприклад, невідомих законів і закономірностей; кількість нових деталей, вузлів у виробі або операцій у технології; додаткова сума витрат на зміну виробу і частка її у витратах на новий виріб.)

  1. Яких видів може бути нова продукція, що виводиться на ринок?

(1. що раніше не існувала; 2. що вироблялася раніше, але істотно змінена конструкційно; 3. що має тільки нове оформлення).

  1. Які Ви можете назвати способи відображення формування попиту?

(табличний, графічний та аналітичний)

  1. Що таке товар-новація?

(Продукт науково-технічної та інноваційної діяльності, що пропонує новий засіб чи спосіб (технологію) виробництва товарів і послуг і відкриває для споживача нові сфери задоволення своїх потреб) .

  1. Що таке оригінальний продукт?

(Принципово новий продукт, конструктивне виконання та склад споживчих властивостей якого не були відомі раніше) .

  1. Перерахуйте етапи планування створення нового товару.

(генерування ідей, оцінювання та відбір перспективних ідей, розроблення концепції товару, розроблення та створення дослідного зразка, пробний маркетинг).

  1. Вкажіть, за якими критеріями здійснюється оцінювання та відбір перспективних ідей щодо нового товару з погляду споживача і виробника.

(переваги віддають ідеям, що мають альтернативні варіанти; особливо цінними є ідеї з перспективою багаторазового використання; ідеї, що впливають на кінцеві результати господарської діяльності ідеї, щодо яких є достатньо інформації для вибору раціонального (оптимального) варіанту рішення; ідеї, трудомісткість, терміни виконання та вартість матеріальних носіїв яких не перевищують встановлених обмежень).

  1. На чому ґрунтується розроблення концепції нового товару?

(комплексному оцінюванні чинників: сфери можливого застосування товару, кола його потенційних споживачів та їхньої кількості; відповідності якісних параметрів товару вимогам визначеного ринкового сегмента; головних переваг нового товару над можливими товарами-конкурентами; можливостей суміщення нового товару за технологією та методами реалізації з товарами, що освоєні виробництвом; передбачуваних змін розвитку в системі збуту нового товару; імовірних строків виведення нового товару на ринок; можливих негативних наслідків виробництва, збуту та використання товару (екологічні, соціальні тощо); змін у виробництві та збуті, які пов’язані з переходом до випуску нового товару, та величини відповідних витрат; можливих ризиків, в тому числі ймовірність конкурування нового товару з тими, що давно виготовляються фірмою (товарний канібалізм); прогнозованих цін, доходів та прибутків).

  1. Які основні завдання вирішуються на етапі розроблення і створення дослідного зразка?

(Під час проектування товару закладають кількісні показники якості: технічні показники, що відображають ступінь придатності виробу до використання за прямим призначенням (надійність, ергономічність (оптимальність) тощо); економічні показники, які відображають безпосередньо або опосередковано рівень матеріальних, трудових і фінансових витрат на створення товару. Завдання: проектування товару, його параметрів, дизайну, упаковки, визначають назву або марку товару, виготовляють дослідні зразки, вирішують питання щодо технічного рівня виробу, можливостей його якісного виготовлення, майбутнього ефективного використання.

  1. Перерахуйте методи активізації творчого пошуку на етапі генерації ідей.

(методи інверсії, ідеалізації, ключових запитань, аналогій, фокальних об’єктів, синектики та ін.).

  1. Коротко розкажіть про методи активізації творчого пошуку інноваційних ідей.

(1. Метод інверсії (зворотного руху). Передбачає використання протилежних існуючому поглядів щодо вирішення нової проблеми. 2. Метод ідеалізації. Ґрунтується на уявленні про ідеальний спосіб задоволення певних потреб споживача (тобто без витрат). 3. Метод ключових запитань. Доцільно застосовувати для накопичення додаткової інформації щодо ринкової ситуації, зокрема під час просування нового товару на ринок. 4. Метод аналогій. Використовується найчастіше спонтанно, коли якийсь факт, предмет чи явище у навколишньому середовищі підказує нове конструктивне чи дизайнерське рішення нового товару. 5. Метод фокальних (лат. focus – осередок) об’єктів. Заснований на перетинанні ознак випадково обраних об’єктів на об’єкті, що розробляється і перебуває ніби у фокусі переносу. 6. Синектика. Це своєрідна розумова атака досліджуваної проблеми спеціалізованими групами фахівців, інженерів, консультантів, експертів тощо з використанням ними різних аналогій і асоціацій.

  1. З якою метою здійснюється пробний маркетинг?

(вивчення реакції споживачів на новий товар) .

  1. Дайте визначення методу функціонально-вартісного аналізу.

(метод комплексного техніко-економічного дослідження об’єкта з метою розвитку його корисних функцій при оптимальному співвідношенні їх значущості для споживача і витрат на їх здійснення).

  1. Перерахуйте види попиту на товар за ставленням до нього споживачів.

(прихований, негативний, надмірний, повноцінний, нерегулярний, нераціональний або відсутність будь-якого попиту)

  1. Коротко охарактеризуйте види попиту на товар за ставленням до нього споживачів.

(Прихований попит – відображає неможливість задоволення потреб споживачів за рахунок наявних на ринку товарів і послуг. Негативний попит – відображає факт його недолюблювання потенційними споживачами, які намагаються уникнути його купівлі. Надмірний попит – виникає за умови, коли попит перевищує пропозицію. Повноцінний попит –передбачає відповідність нововведень бажанням споживачів, перехід нововведення в стадію зрілості. Нерегулярний попит – характеризується виникненням коливань попиту протягом тривалого часу (сезонні коливання, характерні для підприємств легкої промисловості). Нераціональний попит йдеться про попит на товари, шкідливі для здоров’я. Відсутність попиту – спостерігається у випадках, коли споживачі, на яких орієнтовано виробництво певної продукції чи її реалізація, не зацікавлені в ній або не знають про неї).

  1. Яким може бути попит на товар на різних стадіях його життєвого циклу? В чому полягають завдання служби маркетингу щодо його стимулювання?

(Попит на стадії задуму та розроблення новинки (потенційний попит); завданням маркетингової служби є не лише окреслення кола потенційних споживачів продукції, а й визначення можливостей його розширення. Попит, що формується на етапі виходу нової продукції на ринок; завданням маркетингової служби є сформувати високий, а то й ажіотажний попит на інновацію. Попит, що формується на етапі утвердження нової продукції на ринку; завданням маркетингової служби є надати повну та кваліфіковану консультацію щодо можливостей стимулювання продажу нового товару працівникам, що безпосередньо контактують із споживачами. Попит, що сформувався на стадії зрілості інноваційної продукції; завданням маркетингової служби є розробленням заходів для його стимулювання попиту на інноваційні товари).

  1. Які внутрішні чинники впливу на попит Ви можете назвати?

(відповідність галузевим стандартам; відповідність тенденціям моди; висока якість нового продукту; гарантійне та сервісне обслуговування; розмір витрат на наукові дослідження і розробки фірми-інноватора; висока швидкість упровадження інновації; транснаціональний рівень галузі (фірми); ціна; вибір авторитетного покупця; використання реклами та інших засобів комунікації для пропагування новинки; рівень фахової підготовки персоналу підприємства-інноватора).

  1. Які зовнішні чинники впливу на попит Ви можете назвати?

(загальний стан економіки; політична ситуація; правова база інноваційної діяльності; стан екології; прискорення науково-технічного прогресу; доходи споживачів; невизначеність характеру впливу інновації на результати її використання).