Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FDSG.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

24. Зміст та напрямки зовнішньоекономічної діяльності

Зовнішньоекономі́чна дія́льність — діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами

ЗЕД здійснюється на рівні виробничих структур (фірм, організацій, підприємств і т.д.) з повною самостійністю у виборі іноземного партнера, номенклатури товару для експортно-імпортної угоди, у визначенні ціни і вартості контракту, обсягів і термінів постачання і є їх виробничо- комерційною діяльністю як з внутрішніми, так і зарубіжними партнерами. Таким чином, ЗЕД являє собою сукупність виробничо-господарських, організаційно-економічних і комерційних функцій.

У якості видів ЗЕД слід назвати зовнішньоторговельну діяльність, виробничу кооперацію, інвестиційне співробітництво, валютні та фінансово-кредитні операції. При цьому під зовнішньоторговельною діяльністю розуміється підприємництво в області міжнародного обміну товаром, роботами, послугами, інформацією, результатами інтелектуальної діяльності. Обов'язковими супутніми ЗЕД умовами є виконання певних операцій по забезпеченню просування товару від продавця до покупця, щодо своєчасного надання різного роду зовнішньоторговельних послуг - транспортних, експедиторських, страхових, банківських, по здійсненню платіжно-розрахункових операцій, а також наявність комерційної і валютно-фінансової інформації про кон'юнктурі зовнішніх товарних і грошових ринків.

Відносини виникають при здійсненні ЗЕД регулюються державою і уніфікованими міжнародними правилами, встановленими міжнародними організаціями.

Процес самостійного виходу виробників експортної продукції і послуг на зовнішній ринок стимулює не тільки розвиток нових форм ЗЕД з зарубіжними партнерами - прямих виробничих зв'язків і кооперації на міжнародній основі, спільного підприємництва тощо, але і поява нових організаційно-господарських структур.

Безпосередні контакти із зовнішнім ринком демонструють необхідність використання нових підходів і методів роботи: увага до принципів маркетингу та реклами при розробці експортних програм, знання і виконання правил і процедур виходу на зовнішній ринок і зовнішньоторговельних операцій, а також інвестиційно-господарської діяльності та механізму державного регулювання у своїй країні і за кордоном.

25. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності полягає у тому, що не обмежуючи вільного доступу підприємств до світового ринку, водночас заходами протекціоністської спрямованості вітчизняні виробники захищаються від зовнішньої конкуренції. Відповідно до цих завдань, держава постійно коригує законодавство у сфері ЗЕД, виходячи з прийнятої концепції вільної торгівлі в рамках СОТ і необхідності захисту національних інтересів країни. Органами державного регулювання ЗЕД виступають Міністерство економіки України, Державний митний Комітет України, Державна податкова адміністрація України, Національний банк України та їх органи на місцях.

Основними документами, що регулюють діяльність підприємств у сфері зовнішньоекономічних відносин є Господарський кодекс України та закони України "Про зовнішньоекономічну діяльність", " Про порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті", "Про регулювання товаробмінних (бартерних операцій) у сфері зовнішньоекономічної діяльності", "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", " Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах".

Держава законодавчо регулює такі аспекти зовнішньоекономічної політики, як квотування і ліцензування імпорту та експорту окремих товарів, механізм бартерних (товарообмінних) операцій, митні збори, валютне регулювання і валютний контроль.

Контроль за ЗЕД у вигляді ліцензування і квотування експорту та імпорту окремих виглядів товарів (робіт, послуг) передбачає щорічне затвердження Кабінетом Міністрів України переліку таких товарів.

Щодо кожного виду товару, то може встановлюватися тільки один вид ліцензії.

Квотування зовнішньоекономічних операцій означає обмеження загальної кількості і (або) сумарної митної вартості товарів, що можуть бути завезені (вивезені) за визначений період. Квотування вводиться у випадках, передбачених законом і діючими міжнародними договорами України. Розрізняють наступні види квот: глобальні, групові, індивідуальні, антидемпінгові, компенсаційні, спеціальні.

Ліцензування експорту (імпорту) - це видача дозволу на експорт (імпорт) протягом встановленого терміну визначених товарів або валюти з метою інвестицій і кредитування. Закон про ЗЕД передбачає наступні види ліцензій: антидемпінгова, компенсаційна, спеціальна, відкрита (індивідуальна), генеральна.

Реєстрація і централізований облік окремих видів зовнішньоекономічних контрактів (у Міністерстві економіки України) здійснюється з метою досягнення збалансованості державного бюджету і контролю за додержанням порядку розрахунків в іноземній валюті.

Валютне регулювання та валютний контроль охоплює відносини по переміщенню валютних цінностей внаслідок здійснення ЗЕД.

Декларування валютних цінностей та іншого майна, що належить підприємству, здійснюється щоквартально у регіональних відділеннях НБУ та місцевих податкових органах і є обов'язковою умовою для всіх резидентів, що здійснюють оформлення експортно-імпортних вантажів.

Регулювання придбання валюти для платежів за зовнішньоекономічними контрактами передбачає придбання валюти уповноваженим банком за заявкою імпортера в розмірі передбаченому контрактом та здійснення платежу протягом 5 днів після її отримання на валютний рахунок імпортера.

Захист національного товаровиробника передбачає протидію демпінговому імпорту та імпорту, що наносить або може заподіяти значну шкоду національним товаровиробникам.

До спеціальних заходів захисту національного товаровиробника, зокрема, належать антидемпінгові заходи, компенсаційні заходи; попередні або остаточні заходи, що застосовуються під час або за результатами антисубсидиційного розслідування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]