Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕ коротко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

72. Величина вартості товару та фактори, що на неї впливають.

Товар – це продукт, призначений для продажу. Він повинен мати властивість задовольняти певні потреби тих, хто його купує. Причому характер потреб, незалежно від того, чи буде споживання даного продукту праці приносити людині реальну користь (як їжа, одяг), чи шкодити (як тютюн, горілка).

Товар має дві властивості:1.здатність задовольняти певну потребу людини (споживна вартість-предмети споживання, засоби виробництва і послуги);2.придатність для обміну на інший товар (мінова вартість).

Праця товаровиробників, взята за затрати людської робочої сили взагалі, незалежно від її конкретної форми, називається абстрактною працею. Вартість – це втілена в товарі праця.

73. Інфляція: зміст і причини. Динаміка інфляційного процесу в Україні.

Інфляція — це знецінення грошей, спричинене диспро­порціями в суспільному виробництві й порушенням законів грошового обігу, яке виявляється у стійкому зростанні цін на товари і послуги. Форми інфляції: відкрита, прихована, повзуча. галопуюча. Типи інфляції:повзуча, галопуюча, гіперінфляція;відкрита, закрита;збалансована, незбалансована;очікувана, неочікувана; інфляція попиту, пропозиції.

Причини інфл:порушення пропозицій сус. в-ва; надмірна емісія паперових грошей; дефіцит державного бюджети; мілітаризація економіки; значне зростання внутрішнього і зовнішнього державного боргу; недосконалість податкової системи; кризові явища у фінансова – кредитній системі; монополізація в-ва; зовнішньоекономічні фактори.

74. Соціально-економічні наслідки інфляції. Крива Філіпса.

Інфляція — це знецінення грошей, спричинене диспро¬порціями в суспільному виробництві й порушенням законів грошового обігу, яке виявляється у стійкому зростанні цін на товари і послуги.

Екон наслідки інфл:посилює диспропорції в економіці,дезорганізує інвести­ційний процес, поруш норм ф-ня кред-грош сист;розшир бартер;вплив на міжнар економ та валютн-кред становище країни.

Соц наслідки інфл:знижує життєвий рівень на­селен;знецінює грошов заощаджен­ населення, посилює безробіття і соц диференціацію населен.

Крива Філіпса - графік залежності між середнім рівнем інфляції в країні і рівнем безробіття. Згідно з кривою Філіпса з ростом безробіття інфляція зменшується.

75. Сукупні доходи населення, їх види та джерела формування. Рівень життя і його показники.

Дохід – це грошові або матеріальні надходження, які має населення для задоволення своїх потреб.

Види доходів:Грошові (ЗП, п/п доходи, пенсії, стипендії, гонорари);натуральні доходи (від особистих господарств і натуральні виплати і надходження з громадських фондів);Сукупні доходи – це всі доходи, які населення отримує в грошовій і натуральній формі + пільги з сусп. фондів.

Доходи:Економічні – це доходи які отримуються на основі права власності на певний фактор в-ва;Соціальні – це ті, які надходять від держави через ви спільні фонди споживання не залежно від трудового внеску або участі у п/п д-ті. Трудові – одержані від участі в праці та п/п д-ті;Нетрудові – вони не залежать від трудових зусиль.

Форми економічних доходів: роб. сила – ЗП; Капітал – прибуток, %; Земля – рента; Інтелект – гонорар.

Рівень дох не повинен бути нижчим прожит мін, який має 2 форми прояву: фізіол та соц.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]