Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕ коротко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

32.Фізичне і моральне зношення основного капіталу. Амортизація.

В процесі виробництва відбувається фізичний і моральний знос.

Фізичний знос – матеріальне зношування машин, обладнання, інструментів, будівель, споруд в результаті поступової втрати окремими елементами своїх техніко-виробничих властивостей своєї споживчої вартості.

Моральний знос – втрата засобами праці частини вартості через конструктивне старіння і винайдення нових засобів праці незалежно від їх фізичного зносу.

Амортизація-це процес перенесення вартості засобів праці у міру зносу їх на вироблений продукт і використання цієї вартості для наступного відтворення засобів праці.

33.Підприємництво: зміст, риси, об’єкти та суб’єкти.

Підприємцтво —господ діяльн,спрямована на одерж вигоди і повяз із викор виробн. Ресурсів самостійного підприємства.Ознаки підприємн як економ діяльн: самостійність; новаторство; ініціатива; творчість; ризиковість; економічна та соціальна відповідальність; масштабність мислення; діловитість. Обєктом підпр є господ діяльн, а суб’єктом –підприємці і підприємства в цілому.

34.Організаційно-правові форми підприємницької діяльності в Україні.

На вибір форм організації підприємницької д-ті впливають багато чинників: сфери діяльності, фінансові можливості, переваги чи недоліки організаційної форми. В Україні можуть діяти підприємства таких видів: 1приватне підприємство, засноване на власності фізичної особи;2 колективне підприємство, засноване на власності трудового колективу підприємства; 3господарське товариство; 4підприємство, яке засноване на власності об'єднання громадян; 5комунальне підприємство, засноване на власності відповідної територіальної громади;6 державне підприємство, засноване на державній власності, в тому числі казенне підприємство.

35.Організаційні форми сучасного п/п.

Залежно від форми власності — приватної, колективної, державної — розрізняють такі організаційні види підприємств: одноосібне володіння(це підприємство, майно якого належить одному суб'єкту, який самостійно веде справу, одержує весь доход і несе відповідальність за ризик від бізнесу), партнерство, або товариство(форма організації підприємницької діяльності, що ґрунтується на об'єднанні (зазвичай пайовому) майна різних власників), корпорація(юридична особа, що утворюється внаслідок об'єднання на пайових засадах засобів своїх членів (акціонерів) і належить

до товариств з обмеженою відповідальністю, оскільки відповідає за свої зобов'язання лише власним капіталом), державне підприємство(підприємства, що ґрунтуються па державній власності, яка має два рівні: загальнодержавний і комунальний, відповідно до яких існують два види підприємств).

36.Основні етапи розвитку економічної науки

   1. Докласичний етап (IV тис. до. н. е. – XVII ст. н. е.). В своєму історичному розвитку охоплює добу рабовласництва та феодалізму. 2. Класичний етап (XVII – XIX ст.).  3. Неокласичний (XIX – перша половина XX ст.).

4. Посткласичний етап. Сучасний розвиток економічної думки.    Щодо основних напрямів та наукових шкіл, які відомі в історії економічної думки, то вони розглядаються в історико-логічній послідовності за схемою: економічні погляди мислителів та населення стародавнього світу, економічні погляди мислителів античності, економічні вчення середньовіччя, теорії меркантилістів та зародження класичної політичної економії, економічна теорія фізіократів, класична школа в політичній економії, завершення традицій та критика класичної політичної економії, соціалістичні економічні теорії та їх еволюція, історична школа і соціальний напрям в політичній економії, економічні теорії граничності, новітні теорії моделювання добробуту та економічного зростання, неолібералізму, монетаризму, інституціоналізму. Дані напрями та школи впорядковують процес пізнання розвитку економічної науки від давнини до сучасності, процес еволюції та нагромадження нових якісних елементів, що сприятимуть посиленню знань з даної дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]