Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак. 4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

4. Проблеми, зв'язані із шириною доріжки, при записі дискет ємністю 360 Кбайт на дисководу 1,2 Мбайт

Дисководи формату 5,25високої щільності звичайно наносять більш вузькі доріжки, ніж дисководи формату 5,25подвійної щільності. Тому, якщо ви використовуєте дисковод високої щільності для того, щоб обновити дані на дискеті подвійної щільності, відформатованої чи записаної на дисководу подвійної щільності, широкі доріжки, нанесені дисководом подвійної щільності не будуть цілком перекриті записом дисковода високої щільності. Звичайно, якщо дискета подвійної щільності уперше відформатована і потім записана в дисководу високої щільності (але при правильному форматі на 360 Кбайт), з перезаписом не буде ніяких проблем доти, поки ви не зробите запис на цій дискеті на дисководу подвійної щільності (із широкими доріжками), а потім знову перепишете її на дисковод високої щільності (з вузькими доріжками). У цьому випадку ви знову одержите широкі доріжки з включеними в них вузькими доріжками, що не перекривають їх цілком.

Ви повинні пам'ятати про те, що не можна використовувати дисковод високої щільності для запису дискети подвійної щільності, записаної раніше на дисководу подвійної щільності. (Після цього дискета звичайно не читається на дисководі подвійної щільності, хоча читається на дисководі високої щільності). Кращий спосіб відновити інформацію з дискети, що була неправильно перезаписана таким способом, — використовувати дисковод високої щільності для копіювання цієї дискети командою DISKCOPY на нову, чисту, не відформатовану раніше дискету подвійної щільності.

5. Порушення центрування диска

Захоплення дискети зі зсувом щодо осі обертання — це найпоширеніша причина проблем, що виникають при роботі з дисководами гнучких дисків формату 5,25”. Якщо дискета захоплена з перекосом, то вона тремтить при обертанні. Вийнявши і переустановивши дискету, можна відразу ліквідувати виниклу проблему. Перестановка дискети не допоможе, якщо ви відформатували чи записали неправильно встановлену дискету. У цьому випадку ви можете спробувати скопіювати неправильно записану дискету за допомогою команди DISKCOPY на інший диск і застосувати різні способи відновлення даних на обох дисках.

Після установки дискети в дисковод 5,25” поверніть важілець дисковода спершу вниз, потім нагору і потім знову вниз для захоплення диска, а не просто опускаючи дверцята повертаючи важілець один раз униз. При першому повороті важільця вниз диск центрується у футлярі, а другий рух дозволяє втулці дисковода правильно захопити диск по центрі.

У дисководах формату 3,5” подібна проблема не виникає, тому що в них використовується інший тип захоплення і механізму, який центрує. У деяких дисководах формату 5,25” застосовується більш надійний механізм захоплення, подібний до механізму дисководів формату 3,5”. Моделі дисководів, використовувані IBM у комп'ютерах РS/2, цілком автоматизовані. Ви просто вставляєте дискету в проріз дисковода, а дисковод захоплює її, втягує усередину і центрує. У цих дисководах встановлена й автоматизована кнопка вилучення дискети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]