Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак. 4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Пошук несправностей і їх усунення

Більшість проблем, зв'язаних з дисководами гнучких дисків, викликано неправильним настроюванням, установкою чи експлуатацією дисковода. На жаль, настроювання й установка дисковода гнучких дисків є набагато більш складною задачею, ніж ті, котрі може виконати звичайний технік. Навіть якщо ваш дисковод установлений “професіоналом”, це все рівно може бути зроблене неправильно.

Нижче описані найпоширеніші проблеми, що виникають через неправильну установку і настроювання дисковода. Тут також розглядаються деякі проблеми, зв'язані з неправильною експлуатацією дисководів і дискет.

1. Каталоги-примари (сигнал зміни дискети)

Одна з помилок, які найчастіше зустрічаються при установці дисководів — неправильна установка, сигналу, що відсилається дисководом контролера через 34 контакт роз’єму. Усі дисководи, крім дисковода на 360 Кбайт, повинні бути налагоджені так, щоб через контакт 34 передавався сигнал зміни дискети (Disk Change).

Якщо комп'ютер очікує сигналу зміни дискети, а він не виробляється, ви можете зіпсувати безліч дискет. Про таку помилку настроювання дисковода може свідчити поява “каталогу-примари”. Наприклад, ви розміщуєте дискету з файлами в дисковод А в вашому AT-сумісном комп'ютері і вводите команду DIR A: дискета починає обертатися в дисководу, загоряється індикатор доступу до дисководу і через кілька секунд каталог дискети з'являється на екрані. Здається, що усе в порядку. Потім ви виймаєте дискету і розміщуєте в дисковод А іншу дискету з іншими файлами і повторюєте команду DIR А. Цього разу ледь дискета починає обертатися (якщо взагалі починає), каталог дискети з'являється на екрані. Глянувши на цей каталог, ви знайдете, що це той же каталог, що і на дискеті, яку ви перед цим вийняли з дисковода.

Дискета, встановлена в дисководу, у небезпеці! Якщо ви що-небудь на неї запишете, таблиця розміщення файлів і сектори кореневого каталогу першої дискети (які знаходяться в пам'яті комп'ютера) будуть скопійовані на другу дискету. У більшості AT-сумісних комп'ютерів з контролерами дисководів високої і низької щільності використовується система кеширування гнучкого диска, що заносить таблицю розміщення файлів і каталоги гнучкого диска в оперативну пам'ять комп'ютера. Оскільки ці дані зберігаються в пам'яті, службові області диска не повинні заново зчитуватися при кожнім звертанні до диска. Ця система набагато прискорює доступ до диска.

Поворот важеля дверці чи натискання кнопки витягу дискети приводить до передачі сигналу зміни дискети контролеру, що змушує DOS очистити кеш-пам'ять, відведену для гнучкого диска.

Ця дія викликає повторне зчитування FAT і каталогів дискети. Якщо сигнал зміни дискети не відсилається, кеш-пам'ять при зміні дискети не очищається і комп'ютер діє так, начебто в дисководу знаходиться перша дискета. Запис на нову дискету приведе до того, що на неї запишуться не стільки нові дані, але і повна чи часткова копія таблиці розміщення файлів і каталоги першої дискети. Крім того, дані записуються на вільні області першої дискети, що можуть не бути вільними на другій дискеті, що приведе до руйнування файлів і даних.

Існує кілька простих рішень цієї проблеми. Одне з них тимчасове, інші цілком ліквідують проблему. Тимчасове рішення полягає в тім, що відразу після зміни дискети потрібно натиснути <Ctrl+Break> чи <Сtгl+C> щоб змусити DOS очистити буфер вводу-виводу накопичувача на гнучких дисках. Цей метод працює так само, як у старій операційній системі СР/М. Після <Ctrl+Break> чи <Ctrl+C> при наступному звертанні до диска області дискети, що містять FAT і каталог, будуть зчитуватися заново і свіжі копії будуть заноситися в пам'ять. Іншими словами, ви повинні бути упевнені, що при кожній зміні дискети буфер оперативної пам'яті очищається. Оскільки ці команди запускаються тільки з командного рядка DOS (але не в Windows), ви не повинні змінювати дискету під час роботи в додатку.

Саме правильне рішення проблеми — виправити помилку в настроюванні дисковода. Запам'ятаєте: якщо на дисководу є штирі для перемички, позначені DC, ви повинні установити перемичку. Якщо ви зовсім упевнені в тім, що дисковод налагоджений правильно, наприклад дисковод відмінно працював якийсь час, а потім раптово з'явилася ця проблема, то перегляньте приведений нижче список причин, що можуть привести до відсутності сигналу зміни дискети.

- Поганий кабель. Перевірте з'єднання на контакті 34.

- Конфігурація дисковода/установка параметрів системи. Переконайтеся в тім, що перемичка DC установлена, і перевірте тип дисковода в CMOS SETUP.

- Несправний датчик зміни дискети. Почистіть датчик чи замінить дисковод і перевірте усе ще раз.

- Несправність у платі керування дисковода. Замінить дисковод і перевірте ще раз.

- Несправний контролер. Замінить контролер і перевірте ще раз.

-Неправильна версія DOS.

Останній пункт може поставити вас у тупик, тому що обладнання начебто працює правильно. Як правило, ви повинні використовувати DOS, що поставляється виробником вашого комп'ютера. Наприклад, потрібно використовувати IBM DOS на комп'ютерах IBM, Compaq DOS — на комп'ютерах Compaq, Zenith DOS — на комп'ютерах Zenith, Toshiba DOS — на комп'ютерах Toshiba і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]