Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД(іспит).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать
  1. Страхування зовнішньоторговельних вантажів

Страхування зовнішньоторговельних вантажів здійснюється відповідно до правил « ІНКОТЕРМС 2010 » на умовах SIF та SIP відповідно до яких при поставках вантажів здійснити страхування зобов’язаний продавець але на користь покупця, який і одержує страхове відшкодування за договором страхування.

Метою страхування зовнішньоторговельних вантажів є покриття збитків, що можуть виникнути внаслідок часткової втрати, ушкодження або повної втрати товарів при доставці їх від вантажовідправника до вантажоодержувача.

Мінімальна страхова сума повинна перевищувати суму контракту на 10% і повинна бути встановлена у валюті контракту.

Застереження Інституту Лондонських страховиків зі страхування зовнішньоторговельних вантажів :

  • Метод виключення – страхуються вантажі від усіх ризиків за винятком деяких – «застереження А» . ( Суть цього методу полягає в тому, що в договорі міститься перелік ризиків, від яких товар не застрахований).

  • Метод включення – вантаж страхується тільки від тих ризиків, які перелічені в контракті – «застереження Б і С».

    1. Страхування експортних кредитів

СТРАХУВАННЯ ЕКСПОРТНИХ КРЕДИТІВ - здійснюється при всіх експортних зовнішньоекономічних операціях з метою запобігання ризиків, пов'язаних з наданням кредитів під експортні операції. Напр., страхування валютних ризиків від інфляції. інших непередбачених втрат експортера, пов'язаних з його входженням на новий ма-лознанийринок; захист інтересів продавця або банку-кредитора на випадок неплатос-проможності боржника або несплати зо-бов'язань з інших причин.

Обєктом страхування експортних кредитів є комерційні кредити експортера, що надані імпортерам.

Комерційний кредит повинен бути підтверджений рахунками експортера до покупця ( належним чином оформленими рахунками –фактурами).

Варіанти страхування експортних кредитів :

  • На випадок неплатоспроможності (банкрутства) іноземного покупця;

  • Страхування ризику затримки платежу до настання фактичної неплатоспроможності.

Страхова компанія , одержавши від експортера – страхувальника кошти, проводить заходи для вивчення і оцінки діяльності імпортера, а у разі його неплатоспроможності чи затримки платежу після визначеного періоду відшкодовує страхувальнику у встановленому договором порядку несплачені грошові суми за рахунками-фактурами.

Страхування делькреде – це страхування дебіторської заборгованості( заборгованості імпортера по відношенню до експортера).

  1. Страхування інвестицій

Під страхуванням інвестицій розуміють страхування таких вкладень інвестора, які пов'язані з одержанням прибутку, а саме — підприємницьких (реальних) та фінансових інвестицій.

Види інвестицій:

  1. Прямі – вкладення в статутний фонд підприємства з метою отримання доходу та одержання прав на участь в управлінні підприємством.

При страхуванні прямих інвестицій страхування може здійснюватись через укладання договорів зі страховими компаніями або ж щляхом створення власних резервів для покриття можливих збитків(самострахування)

  1. Портфельні – це вкладення капіталу в цінні папери, що не дає права на управління підприємством.

Портфельні інвестиції можуть бути застраховані від можливих втрат , пов’язаних зі зміною цін на акції, облігації з використанням хеджування.

Інвестиційні ризики:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]