Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ МІЙ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
114.03 Кб
Скачать

46

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1. Аналіз природно - кліматичних і організаційно – економічних умов господарювання ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району

РОЗДІЛ 2. Маркетинговий аналіз діяльності підприємства

РОЗДІЛ 3. Аналіз ресурсного потенціалу ТОВ «Агрофірма «Лиманський»

РОЗДІЛ 4. Аналіз виробництва продукції рослинництва та тваринництва

РОЗДІЛ 5. Аналіз використання та реалізації сільськогосподарської продукції в ТОВ «Агрофірма «Лиманський»

РОЗДІЛ 6. Оцінка фінансового стану ТОВ «Агрофірма «Лиманський»

ВИСНОВКИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Сільське господарство є важливою галуззю національної еконо­міки держави. Агропромислова політика на сьогодні спрямова­на на те, щоб зробити її високоефективною і суттєво підвищити надійність забезпечення країни продукцією сільського господар­ства. Ставиться завдання здійснити корінну перебудову еконо­мічних відносин у цій галузі.

На сучасному етапі аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства пропонує всебічне дослідження технічного рівня виробництва, якості та конкурентоспроможності продукції, що виробляється, забезпеченості виробництва матеріальними, трудовими та фінансовими ресурсами, ефективність їх використання. Однак на сучасному етапі особливу увагу заслуговують методи аналізу, які характерні для ринкової економіки, а саме, методика аналізу фінансового стану, фінансових результатів, собівартості продукції, прибутку та рівня рентабельності з виділенням постійних та змінних витрат, методика визначення ефективності інвестиційних проектів власного залученого капіталу.

За об’єкт дослідження взято виробничо-господарська діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району (ТОВ «Агрофірма «Лиманський» далі за текстом). Дослідження проводилися за 3 роки з 2007року по 2009 рік, з використанням статистичної звітності, фінансових звітів за цей період.

Метою даної роботи є дослідження сільськогосподарської діяльності ТОВ «Агрофірма «Лиманський». Завданням є виведення висновків та пропозиції, щодо покращення стану господарства.

Предметом дослідження є проблема об’єктивної оцінки діяльності ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району та прийняття обґрунтованих управлінських рішень на основі існуючих методик економічного аналізу.

Звіт виконаний на 50 сторінках рукописного тексту, містить вступ, 6 розділів, висновки, таблиці і додатки.

РОЗДІЛ 1

Аналіз природно - кліматичних і організаційно – економічних

умов господарювання ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району

ТОВ «Агрофірма «Лиманський» створено у грудні 2006 року в процесі реорганізації сільськогосподарського виробничого колективу «Лиманський». До 1969 року господарство функціонувало як колгосп «Прогрес». З 1969 року радгосп - завод «Лиманський», з 1992 до 1994 року - колгосп «Лиманський», з 1994 - 1998 рік - колективне сільськогосподарське підприємство «Лиманський», з 2000 року - СВК «Лиманський».

Центральна садиба господарства розміщена в селі Куцуруб. Відстань від центральної садиби до обласного центру м. Миколаєва - 75 км, до районного центру м. Очакова - 9 км.

Землі кооперативу розташовані на півдні Миколаївської області. Межує з господарствами Очаківського району, а саме: на сході ДП НДГ «Сонячне» МДАУ, на півночі ВАТ «Племзавод їм. Шмідта», на заході землі Чорноморської сільської ради, з півдня омивається водами Дніпро - Бугського лиману.

Клімат помірно-континентальний, характеризується спекотним сухим літом і помірно холодною, мало сніговою зимою з частими відлигами. Середньорічна температура повітря складає 9,9 градусів. Кількість опадів на території господарства по багаторічним спостереженням складає 327 мм. Кліматичні умови дозволяють вирощувати сільськогосподарські культури та багаторічні насадження.

ТОВ « Агрофірма «Лиманський» - господарське товариство, створено для виробництва продукції сільського господарства на засадах підприємництва з метою отримання доходу на підставі законодавчих актів України. Отримання максимального прибутку при постійному нарощуванні виробничої та іншої господарської діяльності Товариства за рахунок застосування нових технологій, ефективного використання та високого рівня організації виробництва і продуктивності праці.

Здійснює свою діяльність у відповідності з діючим законодавством України, Статутом , є Товариством з приватною формою власності.

ТОВ « Агрофірма «Лиманський» створено в процесі реорганізації сільськогосподарського виробничого кооперативу «Лиманський» шляхом виділу: переходу за розподільчим балансом відповідної частини майна, прав та обов’язків СКК «Лиманський» в грудні 2006 року. До 1969 року господарство функціонувало як колгосп «Прогрес». З 1969 року - радгосп - завод «Лиманський», з 1992 до 1994 року - колгосп «Лиманський», з 1994 до 1998 року - колективне сільськогосподарське підприємство « Лиманський». У 2000 році сформовано сільськогосподарський виробничий кооператив «Лиманський» який здійснював свою діяльність до грудня 2006 року.

ТОВ « Агрофірма «Лиманський» спеціалізується на вирощуванні продукції рослинництва, тваринництва і виноградарства, а також займається її переробкою і реалізацією.

Інші види діяльності - надання матеріально - технічних, агросервісних та посередницьких послуг підприємствам та організаціям всіх форм власності, надання транспортних, комунально — побутових послуг, ветеринарне обслуговування тварин, операції з давальницькою сировиною сільськогосподарського виробництва.

Головне завдання у діяльності всіх служб господарства полягає в тому, щоб застосовані форми організації та оплати праці забезпечували поліпшення організації виробничих процесів, раціоналізацію прийомів і методів праці, створення найсприятливіших умов роботи, підвищення творчого змісту і привабливості праці та найвищий рівень оплати праці працівників виробництва.

Метою діяльності Товариства є виробництво продукції рослинництва і тваринництва, а також її переробка і реалізація, та інші види діяльності.

Предметом діяльності є :

  • виробництво та реалізація сільськогосподарської товарної продукції і сировини;

  • надання транспортних, комунально - побутових послуг;

  • ветеринарське обслуговування тварин.

Майно Товариства складається з основних засобів і оборотних активів, а також інших цінностей, вартість яких відображається в балансі Товариства.

Прибуток Товариства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці.

Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні Товариства. З балансового прибутку Товариства сплачуються проценти по кредитах банків та облігаціях, а також вносяться передбаченим законодавством України податки та інші платежі до бюджету.

Факторами організаційно-економічного характеру є розмір під­приємства, концентрація, спеціалізація, кооперування, інтеграція, інтенсифікація і диверсифікація виробництва.

Досліджуючи організаційно-виробничу структуру ТОВ «Агрофірма «Лиманський» прийшла висновку, що у даному підприємстві діє принцип організації за лінійно-штабною формою. Тобто передбачено створення консультативних підрозділів на різних рівнях керівництва. За цією формою розпорядження керівника підприємства передається не самому виконавцю, а через відповідального керівника, який очолює той чи інший підрозділ.

Отже, організаційна структура в господарстві є дуже спрощеною, що підвищує її надійність та зменшує кількість провідних управлінських ланок.

Для повної характеристики підприємства необхідним є проведення аналізу розмірів виробництва. Доцільні розміри сільськогосподарських підприємств визначають по відношенню до досягнутого рівня розвитку виробничих сил. Найкращі результати забезпечуються у тому випадку, якщо господарство має оптимальний розмір. В свою чергу оптимальний розмір підприємства залежить від його виробничого напрямку, компактності, землекористування, рівня технічної оснащеності, рівня організаційних здібностей і кваліфікації керуючих кадрів, стану організації та дисципліни праці безпосередніх виконавців.

Отже, проведемо аналіз розмірів виробництва, використовуючи дані по господарству ( табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Розмір виробництва в тов « Агрофірма Лиманський» » Очаківського району

Показники

Господарство

В середньому за три роки

Господарство у 2009р –порівняно з

2007 р.

2008р.

2009р.

2007р., %

2008р.,%

Вартість валової продукції сільського господарства ( в порівнянних цінах 2005 р.), тис. грн.

7066,655

11493,844

10284,522

9615,007

146

89

Грошова виручка від реалізації сільськогосподарської продукції, тис. грн.

8525,4

12512,7

10118,2

10385,433

119

81

Середньорічна чисельність працюючих, чол.

335

336

239

303

71

71

Площа сільськогосподарських угідь, га

2529,3

2462

2671

2554,1

106

108

Поголів'я худоби та птиці, ум. гол.

158,1

89,4

72

106,5

46

81

Середньорічна вартість активів, тис. грн.

27727,6

34814

41345,5

34629

149

119

Аналіз розміру виробництва свідчить проте, що ТОВ «Агрофірма «Лиманський» » Очаківського району за розміром вважаеться великим так, як площа сільськогосподарських угідь у 2009 році становила 2671 га. Також можна зазначити, що господарство має вигідне географічне положення. Головним фактором, який лімітує отримання високих, постійних врожаїв є волога, тому всі агротехнічні заходи повинні бути направлені на накопичення, збереження та раціональне використання вологи атмосфери опадів.

При вивчені діяльності господарства необхідно мати уяву про виробничий напрямок, як спеціалізацію, яка відображає поділ праці у виробництві продукції, як між галузями виробництва так і в середині них, характеризуючи якісний бік виробництва. Правильна спеціалізація господарства – важлива умова зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, покращення її якості та зниження собівартості. Визначення спеціалізації проведемо за даними, які характеризують грошові надходження від реалізації продукції різних галузей за останні три роки.

Дані про розмір грошових надходжень від реалізацій приведені в таблиці 1.2 з використанням додатків К, Л, М.

Таблиця 1.2

Розмір та структура грошової виручки від реалізації в тов «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району

Галузі та види продукції

Роки

В

середньому за 3 роки, тис. грн.

Структура грошової виручки від реалізації, %

2007р.

200 8р.

2009р.

Сільського-сподарської продукції

Всієї продукції

Зерно

Соняшник

Виноград

Інша продукція рослинництва

283,3

202,4

6593,2

159,4

1006,0

-

9894,0

258,8

1465,8

328,1

6778,8

173,4

918,4

176,8

7755,3

197,2

8,84

1,7

74,67

1,89

8,41

1,62

70,99

1,81

Разом по рослинництву

7238,3

11158,8

8744,1

9047,0

Х

Х

Скотарство, всього, вт. ч.:

- молоко

- вирощування ВРХ

(в живій масі)

Свинарство:

- вирощування свиней

(в живій масі)

Інша продукція тваринництва

990,0

275,6

3,2

18,3

1196,4

146,9

-

10,6

1227,1

139,9

-

7,1

1137,8

187,5

1,1

12

10,96

1,81

0,01

0,12

10,42

1,72

0,01

0,11

Разом по тваринництву

1287,1

1353,9

1374,1

1338,4

Х

Х

Всього по сільськогосподарському виробництву

8525,4

12512,7

10118,2

10385,4

100,0

Х

Реалізація іншої продукції, робіт і послуг, товарів

139,2

1053,6

423,3

538,7

X

4,93

Всього по господарству

8664,6

13566,3

10566,3

10924,1

X

100,0

Аналізуючи дані розраховані в таблиці 1.2, можна сказати, що найбільшу виручку від реалізації приносить підприємству виробництво с/г продукції, яка в середньому за три роки складає 10385,4 тис. грн або 102,6 % від загального доходу за 2009 рік. Розмір та структура грошових надходжень від реалізації продукції рослинництва дорівнює 8744,1 тис. грн. у 2009 році (78,4 %) порівняно з 2008 роком, а по тваринництву 1374,1 тис. грн (101,5 %). Спеціалізація ТОВ «Агрофірма «Лиманський» зумовлена його місцем розташування, основним напрямком діяльності підприємства є вирощування виноградарства. Дохід від вирощування цієї культури в середньому за три роки складає 6778,8 тис.грн або 66,9 % від доходу по сільськогосподарському виробництву та 64,2 % від виручки по господарству.

Отже, з проведеного дослідження ми можемо зробити висновок про внутрішньогосподарську концентрацію виробництва продукції ТОВ «Агрофірма «Лиманський». Найбільшу площу сільськогосподарських угідь займає площа ріллі. Площа посівів зайнята посівами соняшнику, винограду та зернових. Також з даних аналізу на підприємстві велика увага приділена виробництву молока, а також вирощуванню молодняку ВРХ та корів.

РОЗДІЛ 2

Маркетинговий аналіз діяльності підприємства

В умовах ринку стратегія розвитку підприємства спрямовує­ться на все повніше задоволення потреб споживачів (клієнтів), на досягнення переваг над конкурентами, розширення ринків про­дажу, збільшення обсягу продажу, нарощування виробництва кон­курентоспроможної продукції тощо, з тим, щоб збільшити доходи і прибутки.

Основними етапами проведення маркетингового аналізу є:

1. визначення видів продукції, яке підприємство може запропонувати на ринок;

2. обґрунтування рівня ціни продажу;

3. оцінка конкурентоспроможності продукції;

4. оцінка ринків збуту;

5. обґрунтування рівня ціни продажу.

Проведемо ретроспективну оцінку основних видів сільськогосподарської продукції ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району.

Для проведення ретроспективної оцінки продукції застосуємо таблицю 2.1 Ті види продукції, які наберуть найбільшу суму балів є найефективнішими для входу на ринок .

Найбільший рівень рентабельності з основних видів сільськогосподарської продукції в ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району є виноград та зернові на чому власне і спеціалізується досліджуване господарство. Лише від реалізації молока в даному році не одержали прибуток, що є негативним фактором.

Таблиця 2.1