Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вищий навчальний комунальний заклад

«Одеське педагогічне училище»

Звіт про проходження літньої педагогічної практики в дитячому

літньому таборі «Сонечко» при ЗОШ I-III ст.

студентки III курсу

групи Ш-31

спеціальності 5.01020101

Початкова освіта

Заярченко Олени Володимирівни

Одеса 2012

Я, Заярченко Олена Володимиівна, проходила літню педагогічну практику у дитячому літньому таборі „Сонечко” при ЗОШ I-III ступенів, що розташований у приміщенні школи за адресою Одеська область, Овідіопольський район, с.Доброолександрівка, вул. Шкільна, 1.

Даний табір працює не цілодобово, а лише у денний час, оскільки у зайнятому ним приміщенні немає умов для повноцінного нічного відпочинку дітей і їх довгострокового перебування там (зокрема, немає ліжечок, душу тощо). Мета його діяльності – зайняти вільний час дитини корисною для її здоров`я та розумової активності діяльністю, забезпечити якісний, розвиваючий відпочинок школярів під час їх літніх канікул. Табір приймає здебільш тих дітей, батьки яких не можуть приділити їм достатньо уваги у денний час, бо знаходяться на роботі.

У межах роботи табору з дітьми проводять фізичні вправи (не тільки ранкова зарядка, а й рухливі ігри на шкільному майданчику). Постійно проводяться різноманітні заходи (екскурсії, вистави і т. п.). Діти отримують повноцінне дворазове харчування.

Шкільний табір „Сонечко” працював за затвердженим режимом дня, що складався за наступних частин:

8.00 – 8. 10 - прийом дітей

8.10 - 8.25 - фіззарядка

8.25 - 8.30 - гігієнічні процедури

8.30 – 9.00 - сніданок

9.00 - 12.00 - години спілкування , читання книжок, розважально-виховні

заходи

12.00 -12.10 - гігієнічні процедури

12.10 – 12.40 - обід

12.40 - 13.45 - екскурсії, ігри та розваги

13.45 - 14.00 - підсумок дня

Табір працював лише одну зміну, яка розпочалась 28 травня і тривала до 13 червня 2012 року. Число школярів, що відвідували табір було (80), то вони були розподілені усього на 3 загони. Кожний загін очолювався вихователем, що мав двох вожатих-помічників. Я була вожатою першого загону, у якому нараховувалося 20 школярів, серед них – 12 хлопчиків та 8 дівчаток. Під кінець роботи табору став помітним прогрес, що відбувся у взаємовідносинах між дітьми. Вони навчилися сприймати один одного без зухвальства й допомагати один одному.

Специфіка зовнішніх (фізичних) та внутрішніх (психологічних) змін, що відбуваються з дітьми даного віку, дещо ускладнювала контроль над дисципліною в загоні, але в цілому нам, керівникам, вдалося залагодити ситуацію й направити бурхливу підліткову енергію у вірне гирло, дозволивши вихованцям сублімувати її під час виконання творчих завдань та фізичних вправ.

Кожен день було розплановано й насичено цікавими для дітей подіями.

Моїми обов'язки на практиці було:

1. Організовувати колективно-творчу діяльність дитячих громадських об'єднань та загонів.

2. Робити програми діяльності загону та створювати необхідні умови для їх реалізації.

3. Організовувати роботу загону.

4. Створювати сприятливі умови, які дозволять дітям проявляти громадянську моральну позицію.

5. Реалізувати свої потреби та інтереси, змістовно проводить час.

6. Своєчасно виявляти та вирішувати конфліктні ситуації.

7. Постійно піклуватися про моральне і фізичне здоров'я застосовуючи всі можливі заходи до дотримання правил безпечного відпочинку і дозвілля.

Зміст роботи (по кожному дню практики).

28. 05. 2012.

У перший день проходження практики відбулося знайомство з керівниками, з дітьми. Я розповіла, що я студентка 3 курсу педагогічного училища, спеціальність у мене Початкова освіта.

День почався з того, що керівник представив мене дітям.

Після цього було дано завдання дати загонам назву, придумати девіз, оформити куточок, а потім відпрацьовувати. Тут в мої обов'язки входило стежити за виконанням завдань, даних керівником.

Потім я провела інструктаж з техніки безпеки. Далі ми разом з дітьми поговорили про їх улюблені заняття та захоплення.

Після обіду ми пограли в ігри «10 Я», «Дівчата-хлопчики». Пройшла хвилинка здоров'я, на якій у всіх дітей виміряли ріст і вага.

Далі обговорили план заходів, на наступний день.

Залишившись час, діти провели його на спортивному майданчику, граючи в рухливі ігри, хто міг і хотів, взяв вдома роликові ковзани і катався на території школи, в поле мого і педагога зору. І потім діти розійшлися по домівках.

День пройшов добре, майже всі діти легко йдуть на контакт, хоча деякі не висловили бажання активно проводити час.

29. 05. 2012

Відкриття табірної зміни. Урочиста лінійка пройшла весело, і нарешті до нас завітало літо.

Після лінійки ми пішли на спортивний майданчик, та грали у різні вікторини, змагання. Так пройшов день до обіду.

Після обіду ми продовжили оформлення куточка. Оформивши його, школярі представили свої загони. Але нажаль у нашому загоні виникали суперечки під час оформлення куточка, але вони швидко вирішувалися мною і педагогом.

30. 05. 2012.

Третій день розпочався з п'ятнадцяти хвилинної зарядки. Потім діти поснідали. Після сніданку мі пішли грати на спортивний майданчик. Так минув час до обіду.

Сьогодні «День Чарівних Казок», ми відвідували бібліотеку. В бібліотеці нас зустріли невеликою виставою різних героїв казок. Дітям дуже сподобалось.

Після відвідування бібліотеки, ми пішли до класу де провели бесіду «цікава історія у моєму житті». І ось час обідати.

Після обіду ми провели конкурс малюнка «Намалюй те, що любиш».

Малюнки були дуже різні… і кожен по своєму цікавий, тому побідила дружба.

В кінці дня діти відзначили на екрані настрої те, як пройшов їх день. День був насичений різними враженнями, емоціями. На жаль, не всі виявляють активність. Хлопчикам цікаві, в основному, спортивні ігри.

31. 05. 2012.

Сьогоднішній день розпочався сумно, як для мене, так і для дітей. На вулиці холодно, дощ, і тому довелося весь день сидіти у приміщені.

Час зарядки. Після зарядки, діти пішли на сніданок.

Після сніданку була проведена бесіда «Правила поведінки в громадських місцях», а потім мі переглядали мультимедійні серіали, настрій дітей значно покращився. На кінець дня діти добре порухалися, навеселились, так як була дискотека.

Відзначено настрій на екрані, в основному, у всіх гарний. Багатьом сподобалося переглядати мультимедійні серіали.

1. 06. 2012.

«Міжнародний День захисту дітей».

Після зарядки, сніданку була лінійка Міжнародному Дню захисту дітей, на якій прозвучали завдання.

Одразу після закінчення лінійки ми почали їх виконувати, створювали колажі «Ми за мир», а також був конкурс дитячої пісні, на якому мі зайняли 2 місце.

Після обіду, закріпили отримані і наявні знання на вікторині «Що? Де? Коли?»,

День дуже сподобався дітям, це було відображено на екрані настрою, тільки червоний і зелений колір був присутній там сьогодні.

2. 06. 2012.

Сьогодні «День Спорту».

Після зарядки, сніданку була лінійка, на якій була проведена бесіда «В здоровому тілі – здоровий дух». Поводилась гра – змагання «Веселі старти». Діти добре по змагалися, навіть трохи втомились.

Після обіду ми вирішили зайнятися с дівчатами прибирання, поливкою квітів, а хлопці під наглядом вчителя гра у м’яч на спортивному майданчику.

День пройшов складно, але цікаво, багато вражень отримали як вихователі, вожаті, так і діти.

4. 06. 2012.

«День Віночків».

Після веселої зарядки, ми вирушили на сніданок.

Потім за розпорядком була екскурсія на природу, мій загін на збирав дуже багато квітів. Потім усі дружно ми плели віночки, навіть хлопчики за допомогою дівчаток.

Після повернення до школи ми пограли в гру «Ерудит». У грі беруть участь 24 учні. Гра складається з трьох етапів. В І етапі беруть участь всі учасники. Клас ділиться на 2 групи. Кожній групі ставиться 12 питань (за кількістю учасників). На дошці вивішуються таблиці з варіантами відповідей. Гравці на табличках записують тільки номер відповіді. За кожну правильну відповідь зараховується 1 бал. У кожній групі визначається по 3 фіналісти, які переходять до II етапу. Якщо лідери не визначились, ставляться додаткові питання. У II етапі гравцям пропонується 12 галузей знань. Порядок вибору галузі визначається за допомогою гри «Шифрувальники»

Після обіду ми провели час на майданчику, грали в гру «Волейбол» з іншими загонами.

День пройшов швидко, майже всі грали, брали активну участь у всіх заходах дня.

5. 06. 2012.

Як завжди після тематичної зарядки під веселу музику, сніданку і лінійки у нас за планом екскурсія до Овідіопольського музею. Перед приїздом автобуса, я дітям нагадала правила поведінки у музеї.

О 10.00 приїхав автобус і ми вирушили до музею. Екскурсія була цікавою, діти багато чого нового дізналися, у захваті їхали до школи.

Після екскурсії, що залишився, до обіду час я провела рухливі конкурси:

1. Відшукати предмет, закопаний у піску.

2. 2 людини триматися за кінці мотузки. Потрібно нахилитися і дотягтися до предмета.

3. Носом виштовхнути предмет з тазу з водою.

4. Пронести м'яч на 2-х паличках.

5. На відстані від обруча пустити м'яч так, щоб він вкотився в обруч і там залишився.

Всі ці конкурси пройшли весело, сміялися і діти, і педагоги, і вожаті.

Після обіду було змагання з футболу між загонами, а мі з дівчатками вболівали. Всі активно брали участь.

6. 06. 2012.

«День Фантазерів».

Спочатку, як завжди, була зарядка, сніданок, а потім нам вручили план на сьогоднішній день. Вожаті з іншого загону проводили конкурс моди між загонами, всім було дуже цікаво, навіть хлопчики виявили бажання приймати участь. Фантазії у дітей були різні, навіть з підручних матеріалів були вбрання.

На завершенні як завжди побідила дружба. Мені дуже сподобалося, я навіть здивувалася артистизму дітей, вони дуже старалися.

Настав обід. Після обіду грали на спортивному майданчику.

Як і передбачалося, цей день пройшов спокійно. Я всім була задоволена.

7. 06. 2012.

«Квіткова галявина»

День розпочався так само як і всі інші дні з зарядки і сніданку. На вулиці дощ, тому ми знову сиділи у приміщені. Для свого загону я підготувала цікаву презентацію яка називається «Абетка квітів». Потім кожен займався своїми справами до обіду. Після обіду для дітей була дискотека.

Недовга дискотека завершила день.

Я подякувала дітей за сьогоднішній день. Додому вони пішли задоволені.

8. 06. 2012.

«День Цивільної Оборони».

Сьогодні практично всі прийшли з хорошим настроєм. Вчора майже всі відзначили на екрані настрою, що настрій у них за день було відмінний.

За планом зарядка, сніданок.

Останні роки, почали проводити День Цивільної Оборони, для мене цей день був не звичайним, так як і для дітей, але ми з великим захопленням сьогодні працювали. Навчалися одягати противогаз. Було весело.

На післяобідній час була запланована практична вправа «Вийди с приміщення» за поданий час.

День пройшов спокійно, настрій у дітей був гарний. Це було для мене важливо, тому що не завжди я була впевнена в тому, що все роблю правильно, спасибі вихователям за їх поради і допомогу.

9. 06. 2012.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]