Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vstup_spec_MO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Тема 8. Сучасні концепції та перспективи розвитку операційного менеджменту

Еволюція теорії та практики управління операціями. Виникнення та ключові етапи розвитку практики управління операціями та теорії операційного менеджменту.

Сучасна концепція управління операціями. Сучасні системи організації операційної діяльності та критичний аналіз їх імплементації.

Тенденції розвитку операційного менеджменту як науки та як виду практичної управлінської діяльності. Технократизація, гуманізація, комп'ютеризація, глобалізація як ключові тенденції розвитку операційного менеджменту.

Рекомендована література

  1. Василенко В.О., Ткаченко Т.І. Виробничий (операційний) менеджмент: Навчальний посібник. За ред.. В.О. Василенка. – К. : ЦУЛ, 2003. – 532 с.

  2. Воробьев В.Р. Основы управления производством. – Минск: НПЖ «Финансы, учет и аудит», 1998. – 195 с.

  3. Гевко І.Б. Операційний менеджмент: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2005. – 228 с.

  4. Гончаров В.В. Менеджмент в рамках основных фаз управленческого цикла. – М.: МНИИПУ, 1998. – 96 с.

  5. Гэлловей Л. Операционный менеджмент. Принципы и практика. – СПб.: Питер, 2000. – 320 с.

  6. Макаренко М.В., Махалина О.М. Производственный менеджмент: Учеб. Пособие для вузов. – М.: Издательство ПРИОР, 1998. – 384 с.

  7. Менеджмент виробництва і операцій (тестові, проблемні ситуації, практичні завдання). Навчальний посібник // Укл.: Белінський П.І. – Черновці: Рута, 2004. – 220 с.

  8. Організація виробництва: теорія і практика / Гевко І.Б., Вовчак І.С., Оксентюк А.О., Паляниця В.А. Навчальний посібник для інженерно-економічних спеціальностей. – Тернопіль, 2000. – 131с.

  9. Рыжиков Ю.И. Теория очередей и управление запасами. – СПб: Питер, 2001. – 384 с.

  10. Сосін О.С., Казарцев В.В. Виробничий і операційний менеджмент: Навч. посібник. – К.: Вид-во Європ. Ун-ту, 2002. – 147 с.

  11. Фатхудинов Р.А. Система менеджмента. – М.: АО „Бізнес-школа”, 1996. – 358 с.

  12. Школа І.М., Михайлівська О.В. Операційний менеджмент. Практикум. – Черновці: Книги – ХХІ, 2004. – 376 с.

Ііі. Управління персоналом

Тема 1. Управління персоналом в системі менеджменту організацій

Роль та значення управління персоналом як науки. Людина як об'єкт управління персоналом. Ціннісні орієнтації персоналу та їх класифікація. Орієнтація персоналу на корпоративну культуру. Особливості та роль персоналу в досягненні конкурентоспроможності сучасних організацій.

Управління персоналом як специфічна функція менеджменту. Зміст понять «трудові ресурси», «персонал», «кадри». Системний підхід до управління персоналом організації. Основні елементи (підсистеми) управління персоналом. Загальна модель управління персоналом.

Аналіз сучасних концепцій і теорій управління персоналом. Співвідношення та зміст концепцій «управління кадрами», «управління персоналом», «менеджмент персоналу», «управління людськими ресурсами».

Тема 2. Управління персоналом як соціальна система

Персонал як суб'єкт і об'єкт управління. Характеристика персоналу організації. «Індивід», «особистість». Класифікаційні ознаки персоналу за категоріями. Робітники та службовці.

Різновиди соціальних груп: за видами діяльності, за тривалістю існування. Структура персоналу: штатна, організаційна, соціальна, рольова. Соціальна структура персоналу: за віком, статтю, стажем роботи, рівнем освіти. Чисельність персоналу: нормативний, штатний, практичний склад працівників. Категорії працівників у складі спискової чисельності.

Вимоги до професійно-кваліфікаційного рівня працівників. Поняття посади, професії, кваліфікації. Компетентність працівника. Види компетенцій. Професійна компетентність і професійна придатність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]