Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування і фізичні властивості хімічних ре...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Застосування і фізичні властивості хімічних речовин

KNO2 ( калієва сіль азотистої кислоти)

Ф ізичні властивості.

Нітрит калію є безбарвним або злегка жовтуватим, високо гігроскопічні кристали, при розчиненні у воді знижують її температуру, розчин має слабо лужну реакцію. Щільність 1.92 г/см³. Дуже добре розчиняється у воді (при 20 °C 281 г на 100 мл води, при 100 °C - 413 г на 100 мл води). Кристали руйнуються при 360 °C. На повітрі повільно доокисляєтся до нітрату калію КNO3.

Застосування

  • використовується як покращувач забарвлення і консервант в харчовій промисловості у виробах з м'яса і риби.

  • харчова добавка E 249.

  • запобігає утворенню ботулотоксину (утворюється при життєдіяльності палички Clostridium botulinum).

  • при додаванні до м'яса утворює нітрозоміоглобін характерний червоний колір, що має, який можна спостерігати у більшості продуктів харчування(ковбаси, сосиски, та ін.). Вживання продуктів, що містять нітрит калію, викликає спрагу.

  • застосовується для нітрування при виробництві азобарвників.

  • нітрит калію застосовується в аналітичній хімії для розпізнавання амінів.

  • нітрит калію застосовується у фотографії як сенсибілізатор.

A l2(SO4)3 (сіль сульфату алюмінію)

Фізичні властивості.

Al2(SO4)3 - білого кольору з сірим, блакитним або рожевим відтінком, при звичайних умовах існує у вигляді кристалогідрату Al 2(SO4)3 . 18 H2O - безбарвних кристалів. При нагріванні втрачає воду не плавлячись, при прожарюванні розпадається на Al2O3 і SO3. Добре розчинється у воді, погано - в спиртах. Гігроскопічний. Температура розкладання 770 °C .

Застосування

  • використовують в паперовій, текстильній, шкіряній та інших галузях промисловості.

  • сульфат алюмінію застосовується для очищення води господарсько-питного та промислового призначення.

  • використовується в якості харчової добавки E-520. 

NiSO4 ульфат нікелю (II), нікелевий купорос)

Фізичні властивості

NiSO4 - сіль сірчаної кислоти та 2-х валентного нікелю. У хімії нікелевим купоросом називають кристалогідрат сульфату нікелю (II) NiSO4 .7H2О. Кристали смарагдово-зеленого кольору. Щільність 3,68; при температурі 840 розкладається, втрачаючи SО3; розчиняється у воді 38,3 г/100 г (20). Легко утворює подвійні солі. Зв'язується з білками бичачої крові в кількості 12 мкмоль на 1 моль білка.

Застосування.

  • у виробництві акумуляторів, в фунгіцидних сумішах.

  • для виготовлення каталізаторів

  • використовується в жировій і парфумерної промисловості.

KCl (хлор́ид кáлію — калієва сіль соляної кислоти.)

Ф ізичні властивості.

Біла кристалічна речовина. Температура плавлення 776 °C, температура кипіння 1407 °C. Відноситься до структурного типу NaCl. В природі зустрічається у вигляді мінералу сильвіна.

Застосування хлориду калію.

У сільському господарстві.

  • використовується у системах мінерального живлення культур у всіх грунтово-кліматичних зонах Україні під основний обробіток грунту. Доцільно застосовувати восени для живлення пшениці та інших культур, які нечутливі до шкідливого впливу хлору.

  • хлорид калію є найбільш поширеним висококонцентрованим калійним добривом.

У медицині.

  • калій - основний внутрішньоклітинний іон, що грає важливу роль у регулюванні функцій організму. Застосовується при порушенні серцевого ритму, інтоксикації після введення серцевих глікозидів та діуретиків (сечогінних), при нестачі калію у організмі.

  • призначається для виробництва замінників шкіри, синтетичного каучуку, для виробництва гідроксиду калію методом електролізу, хлібопекарських та кормових дріжджів, а також для виробництва лікувально-профілактичної солі

K 3[Fe(CN)6] (Гексаціаноферат (III) калію)

Фізичні властивості.

Гексаціаноферат (III) калію (K3[Fe(CN)6]) — червона кров'яна сіль, отруйна, її розчин має криваво-червоний колір. Темно-червоні  кристали  з моноклінної гратами. Водний розчин зеленувато-жовтого кольору. В етанолі нерозчинний. Гексаціаноферрат (III) калію - дуже сильний окислювач, особливо в лужному середовищі. Окисляє H 2S до S, HI до I2, PbO до PbO 2, NH3 до N2 і солей амонію.