Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування і фізичні властивості хімічних ре...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Застосування.

- компонент тонуючих, відбілювальних, що підсилюють, що послаблюють розчинів у фотографії.

- електроліт в хемотронних приладах, компонент електролітів в гальванопластики, реагент для виявлення Fe 2+ , Li + Sn 2+, а також в якості сильного окислювача.

- у грунтознавстві використовують для якісного визначення оглеєні (солей двовалентного заліза).

К4[Fe(CN)6] (Гексаціаноферрат (II) калію, жовте Сінькай) 

Фізичні властивості.

Жовта кров'яна сіль - кристалогідрат K4[Fe(CN)] 3H 2 O. Світло-жовті кристали з тетрагональної гратами, що існують у вигляді тригідрату K 4 [Fe (CN) 6] 3Н 2 О. Щільність 1,853 г / см при 17 C.  Розчинність  у воді 31,5 г/100г при 25 C, 48,3 при 50C. Практично не розчиняється в ефірі,  етанолі,  піридині,  анілінові,  етилацетаті. Гексаціаноферрат (II) калію діамагнітен. Вище 87,3C (за іншими даними, вище 120 C) перетворюється на безводну сіль з щільністю 1,935 г / см . Вище 650 C розкладається: 3K 4 [Fe (CN)6]→ (t) Fe 3 C + 5C + 3N 2 ↑ + 12KCN

Застосування.

  • застосовують при виготовленні пігментів, фарбуванні шовку. У виробництві ціаністих сполук,  феритів, кольорового паперу, як компонент  інгібуючих  покриттів і при ціанування сталей, для виділення та утилізації радіоактивного цезію.

  • в аналітичної хімії як реактив для виявлення деяких катіонів: Fe 3 +: утворюється малорозчинний синій осад "берлінської лазурі": FeIIICl3 + K4 [FeII(CN)6] → KFe III [FeII(CN) 6] + 3KCl.

  • в харчової промисловості фероціанид калію зареєстрований як харчова добавка E536,  що перешкоджає злежуванню та грудкуванню.  

  • застосовується як добавка до кухонної солі.

Pb(NO3)2 (Нітрат свинцю(II) (динітрат свинцю))

Фізичні властивості.

Нітрат свинцю утворює безбарвні диамагнитні кристали, щільність 4,530 г/см³, кубічна сингонія, а = 0,784 нм, Z=4. Кожен атом свинцю оточений дванадцятьма атомами кисню (довжина зв'язку 0,281 нм). Усі довжини N - O зв'язків однакові - 0,127 нм. У звичайному стані - безбарвні кристали або білий порошок. Добре розчинний у воді.

Застосування.

  • динітрат свинцю використовується як початкова сировина при виробництві більшості інших з'єднань свинцю.

  • використовується як інгібітор полімерів нейлону і інших поліефірів, в покриттях фото термографічного паперу, а також в якості зооциду.

  • у лабораторній практиці динітрат свинцю використовується як зручне і надійне джерело тетраоксиду діазоту.

  • для поліпшення вилуговування в процесі ціанування золота додається динітрат свинцю, при цьому використовується дуже обмежена його кількість (від 10 до 100 мг динітрату свинцю на кілограм золота).

  • у органічній хімії динітрат свинцю був використаний в якості окисника, наприклад, в якості альтернативи реакції Соммелета для окислення бензолів, галогенідів до альдегідів.

K I (калієва сіль йодоводневої кислоти)

Фізичні властивості.

Безбарвна кристалічна сіль, що широко використовується як джерело йодид-іонів. Менш гігроскопічна ніж йодид натрію. На світлі або при нагріванні на повітрі жовтіє через окислення киснем повітря йодид-іонів до елементарного йоду. Безбарвні кристали. Розчинність 144,5 г в 100 г H2O при 20 °C і 209 г при 100 °C. Йодид калію є м'яким відновником і легко може бути окислений таким окисником як хлор.