Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 клас.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
5.08 Mб
Скачать

3. Станція «Церква Марії Магдалини»

 Церква святої Марії Магдалини — одна з найвідоміших культових споруд Білої Церкви і околиць. Храм був зведений в 1843 році, кошти на будівництво святині виділив Владислав Браницький. Церква розташовується за межами історичного центру Білої Церкви.

Архітектурні особливості будівлі. Храм чотирьох- стовпний, однокупольний, хрещатий у плані. При спорудженні будівлі використовувався класичний стиль архітектури. Прямо до церкви примикає дзвіниця. Імена архітекторів і художників, які виконали розпис церкви, історії залишились невідомими.

Історія Після більшовицького перевороту доля храму була схожою з багатьма іншими православними церквами. У період з 1934 до 1942 року храм імені святої рівноапостольної Марії Магдалини був закритий. У 1942 році, коли Київська область була окупована німцями, церкву знову відкрили для вірян. Відтоді двері храму для прихожан вже не закривалися. Реставраційні роботи в будівлі церкви були проведені в 1988 році. Стіни храму наново розписали майстри з Почаєва. В цей же час поряд з культовою спорудою була побудована каплиця над колодязем. Коли почалося відродження духовного життя після падіння атеїстичного режиму, стала збільшуватися кількість православних приходів, що стало однією з причин поділу єпархій. Так, у 1994 р. було засновано Білоцерківську єпархію. Повстало питання і про чернече життя в ній. Тому рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 15 квітня 1997 р. було надано благословення на відкриття жіночого монастиря на базі парафії святої рівноапостольної Марії Магдалини. А через 2 місяці, 15 червня, на свято Святої Трійці, розпочалося чернече життя – прибули перші три насельниці.

Тихо і мирно протікає життя в обителі. Формується та налагоджується духовний настрій сестер. Удосконалюється планування монастирської території. Проводиться духовно-просвітницька діяльність: при монастирі діє православно-духовна бібліотека.

Насельниці обителі з Божою допомогою несуть щоденний послух на кліросі, просфорні, швейній майстерні, вирощують городину, доглядають за квітниками, готують трапезу та займаються іншими господарськими роботами. Кожна з сестер має свої обов’язки. У деяких ці обов’язки постійні: регент, уставщиця, келар, економ, ризнична, алтарниця, свічниця. У монастирі трудиться 12 черниць.У монастирі два престольні свята:

- День пам’яті святої рівноапостольної Марії Магдалини – 22 липня (4 серпня н.ст.)

- Неділя жінок мироносиць ( 2-га неділя після Пасхи).

Дивно, але храм імені святої рівноапостольної Марії Магдалини не числиться в реєстрі пам'ятників архітектури і містобудування України.

  1. Станція « Храм-капличка святого великомученика Георгія Побідоносця»

Храм-каплиця святого великомученика Георгія Побідоносця — православна (УПЦ МП) каплиця у місті Білій Церкві (райцентр на Київщині); одна з культових споруд міста, заразом пам'ятник загиблим білоцерківцям у Радянсько-афганській війні (1979—1989). Розташований храм-каплиця серед багатоповерхівок масиву Леваневського на одному з трьох бульварів Білої Церкви — Комсомольському.

Історія Ініціатором створення монумента на вшанування пам'яті воїнів-інтернаціоналістів виступила Спілка ветеранів Афганістану та Білоцерківська єпархія УПЦ. Було розглянуто кілька варіантів пам'ятного знаку, але остаточним рішенням затвердили спорудження храму-каплиці. Будівництво храму розпочалося на початку 1996 року із благословення Преосвященного єпископа Серафима (Залізницького) та активною діяльністю голови Білоцерківської спілки ветеранів Афганістану Подсольнова Євгенія Івановича і при важливій підтримці міської влади на чолі з міським головою Шуліпою Геннадієм Володимировичем. Для будівництва залучались кошти добровільних пожертвувань громадян. Велику підтримку надав Чорнобильський фонд, оскільки багато воїнів ветеранів брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії. Відкриття і освячення храму-каплиці на честь великого воїна Божого і покровителя міста святого Георгія Побідоносця відбулося 6 травня 1996 року. В урочистостях з нагоди відкриття і освячення храму брала участь майже вся громада міста. За час існування каплиці св. Георгія Побідоносця в ній служили такі священики: протоієрей Михайло Кобулей, протоієрей Михайло Залізницький. В даний час храмом опікується ієрей Вадим Оляніцький.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]