Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обробка металів.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Рубання листового металу в лещатах і на плиті.

Лещата. При вирубуванні використовують найміцніші і важкі лещата. При слюсарному вирубуванні застосовують поворотні і неповоротні лещата з паралельними губками, при важкій ковальській — стуловые, які кріплять на спеціальній тумбі.

Положення корпусу і ніг. Правильні положення корпусу і держа-ние (хватка) інструменту при вирубуванні — істотні умови високо-продуктивної роботи. При вирубуванні металу зубилом положення кор-пуса і ніг повинне забезпечувати найбільшу стійкість робочого при нанесенні удару.

Положення робітника при вирубуванні зубилом буде правильним, якщо його корпус випрямлений і розташований в пів-оберта (під кутом 45°) до осі лещат (мал. 65, а), а ліва нога виставлена на півкрок вперед (мал. 65,0).

Тримання (хватка) зубила. Зубило беруть в ліву руку за середню частину на відстані 15...20 мм від кінця ударної частини; сильно стискувати ® Руці зубило не слідує. Удари наносять правою рукою (див. мал. 65, а). фе рухах правої руки, що завдає ударів по зубилу, ліва рука грає роль балансира при послідовних установках інструменту.

Тримання (хватка) молотка. Молоток беруть правою рукою за руко- ЯткУ на відстані 15...30 мм від кінця, обхоплюючи руків'я чотирма Пальцями і притискаючи до долоні; великий палець накладають на указа-тельный. Усі пальці залишаються в такому положенні при замаху і ударі, ^ним способом тримають молоток при так званому нанесенні кистьового

го удару без розтиску пальців (мал. 66, а). При іншій хватці на початку замаху мізинець, безіменний і середній пальці поступово розтискали і руків'я молотка охоплюють тільки вказівним і великим паль-цами. Пальці, що потім розтискали, стискують і прискорюють рух руки вни? В результаті удар молотком виходить сильним. Цей спосіб хват! застосовують при так званому нанесенні удару з розтиском пальц« (мал. 66,6). *

Удари молотком. Істотний вплив на якість і свавілля! тільність вирубування робить характер замаху і удару молотком. Удар мс жет бути кистьовим, ліктьовим або плечовим.

Робота зубилом вручну вимагає виконання основних править вирубування і відповідного тренування.

Розруб металу. При розрубі металу зубило встановлюю' вертикально і вирубування ведуть плечовим ударом (мал. 69). Листовою мета товщиною до 2 мм розрубують з одного удару, тому під нього подю дывают підкладку з м'якої сталі. Листовий метал завтовшки бо1

  1. Мм або смуговий матеріал надрубують приблизно на половину товщ ны з обох боків, а потім ламають, перегинаючи його по черзі в одну ' іншу сторону, або відбивають.

Вирубування заготівель з листового металу. Після розмітки конт> ра деталі, що виготовляється, заготівлю кладуть на плиту і роблять вы-рубку (не по лінії розмітки, а відступивши від неї 2...3 мм — припуск нг. обпилювання)

Різання ножівкою

Загальні відомості. Ручна ножівка (пила) - інструмент, призначений для розрізання товстих листів смугового, круглого та профільного металу, а також для прорізання шліців, пазів, обрізки і вирізки заготовок по контуру та інших робіт. Ручна слюсарна але-, жовка (рис. 117, а) складається з верстата (рамки) 2 і ножівкові полотен-; на 4. На одному кінці рамки є нерухома головка 5 з хвостовим-; ком і рукояткою 6, а на іншому - рухома головка 3 з натяжним гвинтом 9 і гайкою (баранчиком) 1 для натягування полотна. В головках 5 і 3 виконані прорізи 8, в які вставляють ножівкове полотно і кріплять його штифтами 7.

Рамки для ножівок виготовляють або цільними (рідко) для пиляльного полотна однієї певної довжини, або розсувними (рис. 117,6), що допускають закріплення пиляльного полотна различ ¬ ної довжини.

Для різання металів різної твердості кути зубів пиляльного полотна виконують наступними: передній у = 0 ... 120; задній а =, = 35 ... 40 °; загострення (3 = 43 ... 60 °.

Для різання більш твердих матеріалів застосовують полотна, у яких | кут загострення зубів більше, для розрізання м'яких матеріалів кут 'загострення менше. Полотна з великим кутом загострення більш износо * £ стійкі.

Розводка зубів пиляльного полотна. При різанні ручною ножівкою в роботі повинно брати участь (одночасно різати метал) не менше двох-трьох зубів. Щоб уникнути заїдання (заклинювання) пиляльного полотна в металі зуби розводять, щоб ширина розрізу, зробленого ножівкою, була трохи більше товщини полотна. Крім того, це зна ¬ ве полегшує роботу.

Положення корпусу працюючого. При різанні металу ручної ножов ¬ кою стають перед лещатами прямо, вільно і стійко, вполобо ¬ рота по відношенню до губок лещат або осі оброблюваної заготовки (рис. 121). Ліву ногу кілька виставляють вперед, приблизно по лінії розрізає металу, і на неї спирають корпус. Ступні ніг ставлять так, щоб вони утворили кут 60 ... 70 ° при певній відстані між п'ятами (див. рис. 121, г).

Положення рук (хватка). Поза робочого вважається правильною, якщо між плечовий і ліктьовий частинами зігнутою у лікті правої руки з но ¬ жовкой, встановленої на губки лещат (у вихідне положення), обра ¬ зуется прямий кут (рис. 121, а).

Рукоятку обхоплюють чотирма пальцями правої руки так, щоб вона впиралася в долоню (мал. 121,6); великий палець накладають зверху уздовж рукоятки. Пальцями лівої руки обхоплюють гайку і під ¬ віжн головку ножівки (рис. 121, в).

Робота ножівкою. При різанні ножівкою, як і при обпилювання, поса ¬ на дотримуватися сувора координація зусиль (балансування), полягає ¬ ющаяся в правильному збільшенні тиску рук. Рух ножівки повинно бути строго горизонтальним. Натискають на верстат обома руками, але найбільше зусилля роблять лівою рукою, а правою осуще ¬ ствляют головним чином зворотно-поступальний рух ножівки.

У процесі різання здійснюється два ходи - робітник, коли ножов ¬ ка переміщається вперед від працюючого, і холостий, коли ножівка переміщається назад, у напрямку до працюючого. При холостому ході на ножівку не натискають, в результаті чого зуби тільки ковзають, а при робочому ході обома руками створюють легкий натиск так, щоб но ¬ жовка рухалася прямолінійно.

При роботі ножівкою необхідно виконувати наступні правила: короткі заготовки різати по найбільш широкій стороні; при різанні прокату кутового, таврового і швеллерного профілів краще змінювати положення заготовки, ніж різати по вузькій стороні;

в роботі повинно брати участь всі ножівкове полотно; працювати ножівкою не поспішаючи, плавно, без ривків, роблячи не більше;

30 .. .60 Подвійних ходів в хвилину (тверда сталь - 30 ... 40, сталь середньої, твердості - 40 ... 50, м'яка сталь - 50 ... 60); при більш швидких темпах швидше настає стомлюваність і, крім того, полотно нагрівається і б-* стре тупиться;

перед закінченням розпилу послаблювати тиск на ножівку, так як при, сильному натиску ножівкове полотно різко вискакує з розпилу, б'ючись об лещата або заготовку, в результаті чого може нанести травму;

при різанні не давати полотну нагріватися; для зменшення тертя полотна об стінки в пропилі заготовки періодично змащувати полотно мінеральним маслом або графітової змазкою, особливо при різанні в'язких металів;

ки збоку, чим забезпечується стійке положення ножівки під час різання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]