Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
507859.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
364.4 Кб
Скачать

1.3 Специфіка музичної освіти

Навчання музиці ще не означає нічого принципово значного. Незрозуміло, чи потрібно всіх навчати музиці, тобто сольним грі і співу. Але спостерігати її і, спостерігаючи, звикати робити висновки і узагальнювати - вміння сприймати. Сприймати музику - справа нелегка. До нього необхідно підготувати увагу. Розглядаючи питання про специфіку музичної освіти, слід обмежити фазу наукового вивчення і фазу естетичного відбору до скромної фази спостереження за більш прийнятною явищем. Сприйняття і спостереження музики можуть привести до художньої оцінки і до підвищення рівня смаку. Але важливі, не така оцінка і смак. Спираючись тільки на них, важко виправдати місце і значення музики, визначити межі її використання. Якщо музика - життєво насущне і здорове явище, то не треба починати сприйняття його і спостерігати за ним з естетичних передумов. Захід сонця - гарне видовище, але не в ньому одному (тобто не в красі видовища) справа. Є в спогляданні заходу більш істотна сторона, ніж просте замилування. Це - спостереження, що збагачує життєвий досвід і підвищує ступінь життєсприйняття і життєрадісності. Точно так само і музику, взяту як споглядаємо явище, можна і треба спробувати вивести за межі гіпнотичного занурення в неї ради емоційного навіювання, що виходить від неї. Таке пасивне занурення - шкідливо, тому що не актуально і не динамічно.

Музика - мистецтво слухо-моторних вражень. Через метрики-архітектонічний метод розподілу звучного матеріалу вона лише частково зближається зі зоровими сприйняттями і уявленнями. Отже, спостереження музики, насамперед, веде до загострення слухових вражень і збагачення нашого життєвого досвіду, знання про світ через слух.

Напруга слухової уваги при сприйнятті-спостереженні музики дає можливість схоплювання серед безупинно протікає музичного руху. Схоплювання зв'язки один з одним і взаємодії всіх обумовлюють процес звучання елементів. Виробляється насущне якість сприйняття, насущне саме за сучасної переоцінки всього існуючого. Сприйняття - в плані співвідносності і спряженості організуючих що звучить матерію елементів.

Музика рухається. Єдиний засіб не упустити цілого за митями звучань і зрозуміти процес розгортання звуків - це осягати співвідношення кожного даного моменту звучить з попереднім і наступним моментами. Ціллю і завданням музичної педагогіки в загальноосвітніх школах - збагачення нашої свідомості і підвищення рівня життєвої інтенсивності через слухові сприйняття , організовані в музиці, не викликає по суті ніяких сумнівів - є розвиток звукових навичок шляхом розумно поставленого спостереження музичних явищ. 

Висновок до розділу І. Якими прийомами домогтися надбання необхідних для розуміння музики сучасної епохи навичок - справа методу. При організації викладання музики в загальноосвітній школі ні в якому разі не слід уникати проблеми музичної еволюції, що розуміється як розвиток своєрідного емоційного мови, тому що ця проблема пов'язує музику з найважливішими соціальними проблемами. Ніколи не слід відмовлятися від затвердження інтелектуального початку в музичній творчості і сприйнятті. Слухаючи, ми не тільки відчуваємо або відчуваємо ті або інші стани, але й диференціюючи сприймається матеріал, проводимо відбір, оцінюємо, мислимо.

Розділ ІІ. Практичні аспекти особливостей викладання музики в початкових класах

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]