Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
507859.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
364.4 Кб
Скачать

2.2 Практична робота під час викладання музики в початкових класах

На даному етапі нашого дослідження ми розглянемо практичне застосування методів викладання музики, а також спробуємо проаналізувати їх результативність.

Календарно плануються: фронтальні заняття (в першій по ¬ половині дня), музично-дидактичні ігри, вправи на розвиток музичного слуху і голосу, ігри зі співом (в другу половину дня). При плануванні занять (2 рази на тиждень) визначається програмний зміст навчання співу з урахуванням етапу розучування пісні, відзначаються завдання та методичні прийоми до вправ із творчим завданням.

Плануючи розучування пісні «Сопілка», музика В. Карасьова, слова Н. Френкель, педагог проводить з дітьми вправи на розвиток голосу та слуху, які виявляють особливості даної пісні. Відповідно до цього музичний керівник розподіляє навчальний матеріал на кожне заняття і так само на кожне заняття фіксує програмні завдання.

1-е заняття:

Розвиток музичного слуху. Формувати у дітей стійкий ладотональний слух. Знайомити з назвою ступенів (5-3-.1) музичної драбинки. Вправлятися в чистому співі цих ступенів на звуках сі - сіль - мі (п'яте, третє, перше).

Розспів. Для послідовного розширення діапазону і правильного голосоутворення педагог пропонує дітям заспівати знайому пісеньку «Сопілка», музика В. Карасьова, слова М. Френкель. Варто, щоб діти співали напевно, в помірному темпі, легким звуком, без напруги.

Розучування пісні. Слухати пісню веселого, жартівливого характеру, емоційно відгукуватися на неї, висловлюватися про неї. При повторному виконанні розучувати перший куплет пісні, правильно передаючи мелодію. Розрізняти музичний вступ і висновок. Звернути увагу на ясність вимови слів. У слові «зеленому» робити наголос на останньому складі.

2-е заняття:

Розвиток музичного слуху. Формувати у дітей стійкий ладотональний слух. Закріплювати знання про щаблі музичної драбинки, співати їх у різній послідовності. Познайомити з пісенькою «дзвіночки», музика Е. Тілічеевой, слова М. Долінова. Сприймати і порівнювати звуки різної висоти, визначаючи на слух (високий, середній, низький), показувати рухом руки їх висотне положення. викладання музика початковий клас

Розспів. Виконувати пісеньку «Сопілка» В. Карасьова, чисто інтонувати мелодію, чітко вимовляти слова. Співати, виконуючи логічні наголоси у словах. Співати в 2-3 найближчих тональності, пристосовуючись до тону, заданому педагогом.

Розучування пісні. Слухати пісню; самостійно висловлюватися про її характер, зміст, визначати музичний вступ, висновок, розрізняти заспів і приспів пісні. Продовжувати розучування мелодії, починати співати відразу після вступу, точно інтонуючи мелодію першого такту, побудовану на одному звуці. Чисто співати тризвучне (сі - сіль - ми), а також стрибок на кварту вгору (фа - сі). Правильно вимовляти голосні звуки в словах: «зелений», «грає», «малими», «початку». Виспівувати довгі звуки (половинні), не обривати їх, а м'яко закінчувати.

3-е заняття:

Розвиток музичного слуху. Продовжувати формувати у дітей стійкий ладотональний слух, визначати на слух тризвуки, різні по висоті, виконувати пісеньку «дзвіночки», показуючи рукою положення виконуваних звуків. Співати в помірному темпі, легким звуком, без напруги, чітко вимовляти, слова, чисто інтонуючи тризвуки.

Розспів. Виконувати пісеньку «Сопілка», розрізняючи музичні фрази, співати їх на одному диханні. Співати в різних тональностях. Тон дає педагог.

Розучування пісні. Повторювати пісню, закріпити навички чистого інтонування мелодії, звертаючи увагу на точне виспівування тризвуків і чистоту інтонації на одному звуці сі в 1-му такті. Вчити брати дихання між музичними фразами і перед початком співу. Чітко вимовляти слова, виконуючи логічні наголоси в музичних фразах.

4-е заняття:

Розвиток музичного слуху. Закріплювати у дітей знання ступенів тризвуків, вміння знаходити на металофоні будь-якого зі звуків тризвуки (до - ля - фа), програючи їх індивідуально і підгрупу одночасно. Вміти проспівувати ці звуки без музичного супроводу.

Розспів. Співати пісеньку «Сопілка» у різних тональностях без музичного супроводу за допомогою музичного керівника, зберігаючи помірний темп виконання. Звертати увагу на чіткість і виразність тексту, на співучість і легкість звучання дитячих голосів.

Розучування пісні. Повторити пісню, виконуючи її з музичним супроводом без допомоги музичного керівника. Співати виразно, передаючи характер пісні. Транспонувати її на півтону вище. Запропонувати дітям виконати пісню без музичного супроводу, але з підтримкою голосу педагога. На наступних заняттях можна інсценувати цю пісню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]