Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
66_Nova_progr_1_4_.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

Олімпійські символи і церемонії

До Олімпійської символіки належать олімпійські кільця, олімпійський прапор, олімпійське гасло, олімпійська емблема, олімпійський гімн, олімпійський вогонь та олімпійський смолоскоп.

Символом Олімпійських ігор є п’ять олімпійських кілець, які символізують об’єднання в олімпійському русі п’яти континентів і зустріч атлетів усього світу на Олімпійських іграх. Олімпійські кільця мають синій, жовтий, чорний, зелений і червоний колір і переплітаються одне з одним зліва направо. Верхні кільця мають синій, чорний і червоний колір. Нижні – жовтий і зелений.

Олімпійське гасло – «Швидше, вище, сильніше».

Олімпійська емблема – п’ять олімпійських кілець.

Олімпійський прапор – п’ять кольорових кілець на білому полотнищі.

Олімпійський вогонь запалюється під егідою МОК в Олімпії (Греція), проходить шлях до міста, в якому відбуваються Олімпійські ігри, смолоскиповою естафетою і закінчує подорож у великій чаші олімпійського стадіону.

Олімпійська клятва – традиційний ритуал на церемонії відкриття Олімпійських ігор. Текст клятви запропонував П’єр де Кубертен. Згодом цей текст змінився і нині звучить так: «Від імені всіх учасників змагань я клянусь, що беручи участь у цих Олімпійських іграх, я змагатимусь чесно та згідно з правилами, а своєю участю прославлятиму свою країну та спорт». Спортивні судді також складають клятву. Вперше олімпійська клятва прозвучала у 1920 р., а клятва арбітрів – у 1968 р. 2000 р. у Сіднеї у тексті клятви уперше з’явились слова про невикористання допінгу у змаганнях.

Талісмани та емблеми. Кожне місто, де відбуваються Олімпійські ігри, прагне обрати спеціальний символ – емблему і талісман, які б розповідали про його культуру, традиції. Переважно обирають звірятко, яке символізує національні риси та особливості країни. Вперше талісман з’явився на Олімпійських іграх в Мехіко 1968 року. Це був ягуар.

55

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]