Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи архітектоніки -Нов..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Хіі. Орієнтовна тематика магістерських робіт

  1. Підготовка майбутніх учителів до проектно-ігрової діяльності з учнями початкових класів.

  2. Формування готовності майбутніх учителів до розвитку емоцій і почуттів молодших школярів у процесі ігрового дизайну.

  3. Підготовка майбутніх учителів до формування конструктивних умінь в учнів 1-4 класів на заняттях з образотворчого мистецтва і художньої праці.

  4. Методика навчання графічного дизайну майбутніх учителів початкових класів на заняттях з образотворчого мистецтва і художньої праці.

  5. Визрівання творчої особистості бакалаврів початкової освіти на заняттях у дизайн-студії.

  6. Підготовка майбутніх учителів до формування ціннісних орієнтацій молодших школярів на заняттях з трудового навчання: технічної і художньої праці.

Хііі. Рекомендована література

Основна:

  1. Михайловский В.Н., Светов Ю.И. Научная картина мира: архитектоника, модели, информация. – СПб.: Питер, 1993. – 224 с.

2.Лоскутов А. Ю., Михайлов А. С. Введение в синергетику: Учеб. руководство. – М.: Наука, 1990. – 272 с.

3.Князева Е. Н., Курдюмов С. П. Антропный принцип в синергетике // Вопросы философии. – 1997. - № 3. – С. 62 – 79.

4. Князева М. Л. Ключ к самосозиданию. – М.: Молодая гвардия, 1990. – 255 с.

5. Єременко І. В. Синергетичний аналіз еволюції біологічних систем: Автореф. дис... канд. філос. наук: 09.00.09. – К., 2001. – 20 с.

6. В.А.Попков, Д.П.Целищев. Эстетическое содержание труда.-М.:Мысль, 1984.-176с.

7. Г.Земпер Практическая эстетика М.:Искусство, 1970.-320 с.

8. Чубинський П.П. Труды этнографическо-статистической экспедиции в западно-русский край. – К.: Редакція загальноосвітніх газет, 2004. – 128 с.

9. Мещеряков В.Т. Гармония и гармоническое развитие.- М.: Искусство, 1991. с.129.

10. Кантор К.М. Красота и польза.-М.:Искусство, 1967.- 220 с.

11. Бойчук О.В. Особенности концепций формообразования в дизайнерских школах Германской Демократической республики.// Диссерт. канд. искусствоведения. 17.00.06 – Техническая эстетика.- М., 1987.- с.21.

12. Каган М.С. Морфология искусства.- Л.: Искусство, 1972. – 439 с.

13. Бреслав Г.Э. Цветопсихология и цветолечение для всех. – СПб: Санкт-Петербург, 2000. – с.31.

14. Носаченко Т.Б. Формування в молодших школярів конструктивних умінь у процесі навчання образотворчого мистецтва і художньої праці. Автореф…дис. канд.пед.наук.-К, 2006. – 20 с.

15. Неменський Б.М. Роль мистецтв у системі загальної освіти. Чого і як ми навчаємо?.// Поч.школа. – 2000. - №4. – с.38 – 41.

16. Неменский Б.Н. Единство и многообразие интеграции программы «Изобразительное искусство и художественный труд»// Культура и художественное восприятие. – Новосибирск – Херсон, 1991. – 99 с.

17. Неменский Б.Н. Мудрость красоты: О проблеме эстетического воспитания: Книга для учителя. – М.: Просвещение, 1987. – 253 с.

18. Богоявленская Д.Б. Пути к творчеству. – М.: Знание, 1981. – с.14.

19. Эльконин Д.Б. Психология игры.- М.:Владос, 1999. – 360 с.

20. Клименко В.В., Кочерга О.В. Перші кроки у творчість. – К.: КМІУУ, 2000. – 96 с.

21. Клименко В.В. Механізми психомоторики людини. – К.: КМІУУ, 1997. – 192 с.

Додаткова:

1.Тименко В.П. Сенсорна цілісність як ознака дитячої природності. // Початк. школа. - 2003.- №5.- с.12-19.

2.Тименко В.П. Розвиток уяви учнів // Початк. школа. – 1994. - №7. – с.25.

3. Тименко В.П. Художня терапія. // Початк. школа. – 1994. - №2. – с.20.

4.Гавриш Н.В. Проблема взаємозв’язку словесної творчості дошкільників з різними видами художньої діяльності // Наука і освіта.- 2002. - №1. – с.107-111.

5.Гавриш Н.В. Розвиток мовленнєвої діяльності в дошкільному дитинстві. Автореф. дис…докт.пед.наук. – К., 2002. – 22 с.

6.Малиновская Л.П. Вопросы формирования дизайнерского мышления на уроках изобразительного искусства в начальных классах. – Тернополь, 1993. – 182 с.

7. Малиновская Л.П. Експериментальна програма з образотворчого мистецтва з елементами дизайну у початкових класах. – Тернопіль, 1994. -52 с.

8. Малиновская Л.П.Методика формування дизайнерського мислення на уроках образотворчого мистецтва в початкових класах (зміст і форми). – Тернопіль, 1994. – 24 с.

9. Арнхейм Р. Искусство и визуальное восприятие. – М.: Прогресс, 1974.–392 с.

ВІДЗИВ

на програму навчального курсу

«Основи архітектонічної творчості»

(автор Тименко В.П.), розроблену за кредитно-

модульною системою професійно-педагогічної освіти

Визначальною особливістю програми автора є виокремлення модулів, які рівноцінні за своїм значенням у процесі формування професійної готовності майбутніх магістрів до викладання дисциплін трудового навчання у вищій школі. Такими модулями є система інформаційних аналогів: вербальний, сенсорно-візуальний і сенсорно-речовинний. Зазначені модулі відповідають вимогам щодо словесних знань, графічних умінь і предметно-перетворювальних навичок, поданих у критеріях оцінювання учнів початкових класів з трудового навчання і художньої праці. Магістр- фахівець освітньої галузі «Технології», який сам досконало володітиме формулюванням творчих задумів, зображеннями майбутніх виробів у начерках та ескізах, способами обробки різних пластичних матеріалів, адекватно зможе оцінювати аналогічні навчальні досягнення своїх студентів.

Вербальним інформаційним модулем забезпечується магістрам формування елементів наукових знань з гуманітарно-технічних дисциплін, з предметів технологічної і мистецької освітніх галузей, а також уявлень про світ професій, їх взаємозв’язок з видами дизайну. Оволодівання магістрами сенсорно-візуальним інформаційним аналогом сприятиме ефективному формуванню у них проектувальних умінь з архітектурного макетування, орнаментики декоративно прикладного мистецтва, дизайнерського формотворення. Сенсорно-речовинний інформаційний аналог є основою для пошукового макетування з різних пластичних матеріалів. У програмі чітко окреслено інтегровані вимоги до знань і вмінь студентів з навчальних модулів- інформаційних аналогів.

Програмою передбачено викорстання міждисциплінарних зв’язків архітектурного, декоративно прикладного і дизайнерського мистецтв з інформативними, художньо-естетичними і технологічними дисциплінами. З урахуванням зазначених міждисциплінарних зв’язків стає можливою реалізація нової змістової лінії стандарту освітньої галузі „Технологія”: пропедевтика інформаційної культури. Структура, змістове наповнення програми розроблено у відовідності до вимог кредитно-модульної системи професійно-педагогічної освіти. Рекомендуємо програму „Основи архітектонічної творчості” до впровадження у навчально-виховний процес Київського міського педагогічного університету ім. Б.Д.Грінченка.

Зав. кафедрою початкового

навчання Київського міського

педагогічного університету

ім. Б.Д.Грінченка, канд.пед.наук Науменко В.О.

ВІДЗИВ

на програму навчальної дисципліни

Основи архітектонічної творчості”

(авт. Тименко В.П.), розроблену за кредитно-

модульною системою професійно-педагогічної

освіти.

Програма має розгалужену структуру, компонентами якої є вступ, три розділи і чітко окреслену схему змістових одиниць у межах розділів. Подано рейтингову систему оцінювання, набутих студентом знань з основ архітектоніки, основні терміни, поняття, означення.

У вступі до програми виокремлено важливе положення про те, що її виконання здійснюється на засадах модульно-рейтингового підходу і доводиться до відома учасників навчального процесу. На нашу думку, зазначена установка є свідченням особистісно зорієнтованого змістового наповнення програми.

Архітектонічна творчість включає змістові компоненти з архітектури, декоративно прикладного мистецтва, дизайну. Правомірність такого підходу зумовлена необхідністю залучення магістрів до творчості у галузі матеріально-художньої культури. Ми поділяємо погляд автора на те, що розвивати творчий потенціал студентів може майбутній викладач, який сам є творчою особистістю.

Як наукова новизна сприймається визначення автором місця навчальної дисципліни в системі професійної підготовки фахівців для вищої школи. На думку В.П.Тименка, дисципліна „Основи архітектонічної творчості” є засобом передачі структурної інформації (поряд із вербальною і сенсорною) у особистісно-інформаційному та інформаційно-педагогічному середовищі. Специфіка курсу дозволяє розширити компетентність майбутніх викладачів з ілюстративного і практичного методів навчання студентів.

Рекомендуємо програму до використання у начально-виховному процесі вищих педагогічних навчальних закладів, які працюють за кредитно-модульною системою.

Директор гуманітарно-технічного

Інституту Київського національного

педагогічного університету

ім.М.П.Драгоманова, доцент,

канд.пед.наук Корець М.С.