Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ivanova_O.V.Gordienko_E.S.Finansi.__Metodichni_...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

Практичне завдання

Завдання 1.

Фірма застрахувала майно за залишковою вартістю 25 000 грн. на 100 % вартості, передбачений розмір франшизи - 20 %. Страхові базові тарифи встановлені у таких розмірах (у відсотках від страхової суми): страхування майна на випадок пожежі - 0.2, аварії - 1.4, стихійних лих - 0.6, протиправних дій третіх осіб - 2.8. Поправочні коефіцієнти для всіх ризиків, в основу яких покладені фактори, що характеризують об'єкт страхування: розміщення і зовнішня безпека - 1.1, технічна характеристи­ка - 1.2, системи постачання - 1.1, протипожежні системи - 1.2, охоронні сис­теми - 1.1, спосіб виробництва продукції - 1. Фірма вносить річні страхові внески одноразово. У зв'язку з цим страхова компанія передбачила зниж­ки в розмірі 1.5 %. Визначте яку суму страхових платежів повинна повернуть страхова компанія страхувальнику.

Завдання 2.

Визначте яку суму страхових платежів повинна повернуть страхова компанія страхувальнику, якщо: договор страхування майна на суму 76 000 грн. укладений на 12 місяців, тарифна ставка за договором - 5,0 грн. на 100 грн. страхової суми, витрати на ведення страхування - 21 % тарифу. За три місяці до за­кінчення терміну дії договору за вимогою страхувальника договір буде розірвано.

Завдання 3.

Ви працюєте в страховій компанії “Амєга” робітником відділу майнового страхування. Визначте розмір брутто-ставку та її структуру, якщо нетто-ставка по страхуванню домашнього майна визначена 7,30 грн. на 100 грн. страхової суми. Витрати на ведення страхування складають 0,35 грн, витрати на рекламу - 0,21 %, прибуток - 20 % від брутто-ставки.

Завдання 4.

Вам необхідно визначити: а) нетто-ставку на 100 грн. страхової суми; б) брутто-ставку на 100 грн. страхової суми; в) розмір страхових платежів за договором. Страхова компанія “Арат” з універсальним магазином “Радуга” уклала договори з гарантійного ремонту холодильників та телевізорів таким чином: На 2 500 телевізорів, що випускаються, протягом року виходить з ладу 23 шт. Страхова компанія уклала 300 договорів на гарантійний ре­монт телевізорів, середня страхова сума на один договір склала 1 800 грн., середнє страхове відшкодування на один договір - 900 грн. Витрати на ведення страхування складають 25 %, прибуток - 25 % брутто-ставки.

Завдання 5.

Підприємство «Ліна» застрахувала майно за залишковою вартістю 37 000 грн. на 100 % вартості, передбачений розмір франшизи - 23 %. Страхові базові тарифи встановлені у таких розмірах (у відсотках від страхової суми): страхування майна на випадок пожежі - 0.7, аварії - 2.1, стихійних лих - 1.0, протиправних дій третіх осіб - 3.2. Поправочні коефіцієнти для всіх ризиків, в основу яких покладені фактори, що характеризують об'єкт страхування: розміщення і зовнішня безпека - 2.1, протипожежні системи - 2.3, охоронні сис­теми - 1.9, спосіб виробництва продукції – 1.6. Дане підприємство вносить річні страхові внески одноразово. У зв'язку з цим страхова компанія передбачила зниж­ки в розмірі 2.7 %. На основі приведених даних, слід визначити суму страхових платежів які повинна повернуть страхова компанія страхувальнику.