Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика Виховної Роботи в Дитячих Оздоровчих Т...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.86 Mб
Скачать

Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка

Індустріально-педагогічний факультет

Н.М. Носовець

МЕТОДИКА ВИХОВНОЇ РОБОТИ В ДИТЯЧИХ ОЗДОРОВЧИХ ТАБОРАХ

Навчально-методичний комплекс

для студентів спеціальностей 7.0101.03

«Трудове навчання», «Професійне навчання»

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Чернігів - 2006

ББК 4 421.38 Н84

УДК 379.835(07)

РЕЦЕНЗЕНТИ: Колесник М.О. - кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри біології ЧДПУ імені Т.Г.Шевченка Пригодій М.А. — кандидат педагогічних наук, доцент кафедри основ матеріалознавства та трудового навчання ЧДПУ імені Т.Г.Шевченка

Носовець Н.М.

Н 84 Методика виховної роботи в дитячих оздоровчих таборах:

Навчально-методичний комплекс для студентів спеціальностей 7.0101.03 «Трудове навчання», «Професійне навчання». -Чернігів: Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка. - 2006. - 68 с.

ББК 4 421.38 УДК 379.835(07)

Навчальний посібник містить методичні матеріали до практичних робіт з курсу «Методика виховної роботи» для студентів III курсу стаціонарного відділення індустріально-педагогічного факультету.

У ньому подані методичні поради щодо організації, змісту, форм і методів роботи з дітьми в дитячих оздоровчих таборах, розкриваються особливості трьох періодів табірної зміни. Кожна робота містить теоретичний матеріал, творчі завдання та список рекомендованої літератури.

Рекомендується студентам вищих педагогічних закладів, вихователям та соціальним педагогам позашкільних навчально-виховних закладів.

Рекомендовано до друку рішенням Вченої ради індустріально-педагогічного факультету Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка (протокол № 1 від 31 серпня 2006 р.)

© Носовець Н.М., 2006

Передмова

Психолого-педагогічна підготовка студентів індустріально-педагогіч­ного факультету передбачає вивчення в рамках курсу «Методика виховної роботи» розділу «Методика виховної роботи в дитячих оздоровчих таборах».

Мета вивчення даного розділу полягає в теоретичному ознайомленні та підготовці до практичного здійснення виховної роботи в дитячих літніх таборах.

На вивчення розділу відведено 18 годин практичних занять. Кожна тема практичної роботи складається з теоретичного та практичного блоку.

Теоретичний блок ознайомлює майбутніх вчителів з дитячими та молодіжними громадськими організаціями, методикою колективного творчого виховання, специфікою формування тимчасового дитячого колективу, методикою гурткової роботи, з умовами діяльності дитячих оздоровчих таборів. Допомагає виховувати у кожного студента повагу до дітей, вимогливість до них і до себе, розвивати інтерес і творче ставлення до роботи з дітьми в умовах тимчасового дитячого колективу.

Практичний блок передбачає формування у студентів таких вмінь:

  • виконувати функції загонового вожатого та вихователя;

  • вивчати індивідуальні особливості дітей, використовуючи педагогічні задачі та ситуації;

  • виявляти актив; здійснювати контроль за поведінкою дітей, вихову­вати відповідальність, взаємодопомогу, дисциплінованість тощо;

  • організовувати суспільно-корисну працю і природоохоронну роботу дітей, вводити в працю елементи гри;

  • забезпечувати охорону та зміцнення здоров'я і фізичний розвиток дітей; проводити роботу з дітьми, враховуючи вікові та індивідуальні особливості;

  • вимагати від вихованців виконання правил особистої гігієни і зразкового санітарного стану приміщення загону;

  • вести документацію загонового вожатого та планувати свою роботу з дітьми;

  • проводити колективні заходи з дітьми: тематичні вечори, організаційні збори, ігри, конкурси, змагання тощо.

Структура кожної роботи методичного посібника:

  • викладення теоретичного матеріалу;

  • список рекомендованої літератури;

  • практична частина, яка містить проблемні питання, творчі завдання для студентів.

З

4