Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика Виховної Роботи в Дитячих Оздоровчих Т...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.86 Mб
Скачать

Тема 1. Організація літнього відпочинку дітей

Мета: з'ясувати значення літнього відпочинку для дітей, його основні принципи; надати можливість студентам ознайомитися з педагогічною літературою з виховної та гурткової роботи з дітьми.

Основні питання теми

  1. Правила педагогіки відпочинку дітей.

  2. Методична література на допомогу вожатому, вихователю та керівникам гуртків для роботи в умовах літніх оздоровчих дитячих таборів.

Література

  1. Канікули: відновлення традицій // Шкільний світ. - 2002. - № 20 (148). -С.3-6.

  2. Концепція позашкільної освіти та виховання // Інформаційний збірник М-ва освіти України. - 1997. - № 7, 10, 11.

Теоретичний блок

Нове століття вимагає нової системи канікулярного відпочинку і напрямів його розвитку. Незважаючи на економічні складнощі, аналіз діяльності дитячих таборів за останні роки вказує на появу позитивних тенденцій у психолого-педагогічній сфері дитячого відпочинку. Серед них можна визначити наступні:

  • посилення соціальної спрямованості останніх оздоровчих компаній на основі довгострокових цільових програм (форми реабілітації дітей-інвалідів, для дітей-сиріт тощо);

  • відродження практики «малих» канікул: походи по історичним місцям, профільні табори екологів, журналістів, спортсменів і т.д.;

  • розвиток інноваційних форм відпочинку дітей (етнотабори, тематичні, профільні, наметові тощо).

Творчі педагоги замислюються не лише над створенням умов для розвитку особистості кожної дитини, а й про те, наскільки добре складається їхня навчальна діяльність після літнього відпочинку. Тому, що створюється особлива система особистості дитини, що дає їй можливість повернутися до свого шкільного колективу з новими знаннями, уміннями і навичками (уміння плавати, комунікативні навички, навички якогось ремесла).

5

Основу педагогіки канікул складають методики колективної творчої діяльності, творчої співпраці, глибинного спілкування, демократичного різновікового впливу.

Школа та табір залишаються різними сферами існування дитинства, вони залишаються різними формами педагогічної діяльності, тому педагоги-приктики все частіше говорять про педагогіку канікул. Вона має свої правила. Серед них:

  1. Педагог повинен вміти створити ситуацію невизначеності для дітей та підлітків з метою зацікавлення їх в діяльності. І водночас забезпечити конструктивний та продуктивний вихід з такої ситуації, тим самим закласти елементи розвитку особистості: самовизначення, самоорганізації, самореалізації.

  2. Кожна дитина повинна брати участь в створенні суспільно значущого продукту з метою реалізації потреби дитини в справжній діяльності.

  3. Необхідно створити умови для природного розвитку дитини, тобто створити умови для реалізації цікавої для неї та продуктивної діяльності.

Реалізувати золоті правила педагогіки канікул в силах тільки творчі педагоги, які можуть бути генераторами ідей, ініціативними, вміти імпровізувати, мати інтуїцію, почуття гумору, володіти конкретними професійними здібностями.

Хід заняття

  1. Обговорення проблемних питань теми.

  2. Розв'язання педагогічних задач.

  3. Огляд методичної літератури на допомогу вожатому, вихователю та керівникам гуртків для роботи в умовах літніх оздоровчих дитячих таборів.