Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. указания к курсовой работа по МПСД 4 кур...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
856.06 Кб
Скачать

3.5. Аналіз схеми з підживленням пального компонента

Особливість цих схем полягає в тому, що в суміш, що очищається, уводять додаткове газоподібне чи рідке паливо в такій кількості, щоб установка з прийнятними параметрами теплообмінника-рекуператора працювала в автотермічному режимі. Вище показано, що для цього необхідно, щоб температура очищеної суміші після рекуператора була приблизно 150–200 С. Склад суміші, що надходить у реактор каталітичного газоочищення після введення в неї додаткових продуктів (компонентів палива), що окисляються на каталізаторі, буде відрізнятися від складу вихідної суміші.

Для аналізу розглянутої схеми необхідно визначити величину адіабатичного розігріву за умовою ефективності теплопередачі в рекуператорі. Для цього по рівнянню теплового балансу теплообмінника-рекуператора (3.17а) розраховують температуру виходу з реактора, задавшись температурою входу в нього для низькотемпературного режиму, або температуру суміші на вході в реактор, задавшись температурою виходу в нього для високотемпературного режиму.

Для подальших розрахунків схеми необхідно прийняти робочу величину адіабатичного розігріву (ТАД р), при якій рекуперація тепла стає ефективною. Різниця між прийнятою величиною та адіабатичним розігрівом, розрахованим для суміші заданого складу ( ) і визначає величину адіабатичного розігріву за рахунок каталітичного окислювання компонентів підживлення (ТАД під). Потім визначається концентрація компонента підживлення в суміші

Спод = ТАД під / ТАД о,

об'ємні і масові витрати різних видів палива (рідкого і природного газу), а також витрата умовного палива для різних видів палива, що додається, Параметри газоочищення зокрема, кількість палива, істотно змінюються не тільки в зв'язку зі зміною вигляду палива, але і при роботі реактора в різних режимах, тому при аналізі схеми доцільно розглянути варіанти температурних режимів з різними видами підживлення.

З урахуванням речовини, що додається для підживлення, визначаються приведені концентрації компонентів по (3.12) із заміною ( р.с. на ТАД р. Вибравши температури входу для різних режимів і використовуючи ці дані, визначаються параметри процесу газоочищення заданої суміші з додаванням різних видів палива

Параметри реактора і рекуператора визначають за загальною методикою. Як і раніше, параметри, що рекомендуються, в кожному випадку приймаємо по компоненту з найбільшим часом контакту. Завантаження каталізатора в реактор визначають по рівнянню (3.8).

Після знаходження основних показників можна зіставити різні варіанти схем з підживленням вихідної суміші по витратах на очистку. Варто враховувати витрати на устаткування, каталізатор і витрату палива.

4. Нестаціонарний метод очистки газів (реверс-процес)

В останні роки був запропонований принципово новий спосіб здійснення гетерогенних каталітичних процесів у штучно створюваних нестаціонарних умовах. Реалізація цього способу дозволила розробити високоекономічний і ефективний метод проведення каталітичних реакцій у нерухомому шарі каталізатора при періодичній зміні напрямку подачі реакційної суміші в шарі – так званий реверс-процес. Принципова технологічна схема приведена на мал. 4.1.

Рис. 4.1. Принципова технологічна схема нестаціонарного процесу знешкодження газів:

1, 2 — перемикаючі пристрої; 3 — контактний апарат; К — шар каталізатора; А — газ на очищення; Б — очищений газ.