Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальна програма КД на транспорті.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
46.27 Кб
Скачать

5.Комерційні аспекти функціонування транспорту

1.Транспортні послуги

Поняття «транспортна послуга». Особливості діяльності по наданню послуг. Класифікація транспортних послуг. Якість транспортних послуг.

2.Транспорне обслуговування і його якість

Транспортне обслуговування по перевезенню вантажів. Стандарт 150900:2000 про визначення якості перевезень ,заходи щодо підвищення якості транспортних послуг.

3.Види доставок і технологічні схеми перевезень

Концепція інтеграції транспорту, виробництва,постачання і збуту. Транспортно-експедиційне забезпечення розподілу товарів. Інтермодальне перевезення, інтермодальна вантажна одиниця. Мультимодальні перевезення.

4.Особливості технологічних схем перевезень для окремих видів транспорту ті їх взаємодія.

Оптимізація втрат на транспортування вантажів. Економічна доцільність використання окремих видів транспорту. Основні показники порівняння варіантів перевезення різними видами транспорту.

Залізничний транспорт. Морський і річковий транспорт. Автомобільний транспорт. Авіаційний транспорт. Доцільність використання окремих видів транспорту для перевезення вантажів.

6. Система господарських зв'язків комерційної діяльності

1. Організація господарських зв'язків в комерційній діяльності на транспорті.

Види і етапи господарських зв'язків, їх характеристика та умови формування на сучасному етапі. Нормативні акти, які регламентують господарські взаємовідносини суб'єктів ринку, їх зміст, роль значення в сучасних умовах. Комерційні і правові підстави транспортних та виробничих підприємств щодо укладання комерційних угод. Способи укладання комерційних угод в умовах різноманітності форм власності. Організаційні форми укладання угод.

2. Договори в комерційній діяльності.

Види договорів, які застосовуються в Україні. Роль фахівців комерційних, маркетингових, планових та правових служб транспортного підприємства в обґрунтуванні та узгодженні умов щодо перевезення вантажу, їх оформленні та укладанні.

Характеристика основних видів договорів: договорів перевезення вантажів, договорів транспортної експедиції, договорів на організацію транспортного обслуговування, разове замовлення.

7. Організація транспортного перевезення вантажу

1.Планування вантажних перевезень

Нормативні документи які регулюють складання планів вантажних перевезень. Особливості планування для різних видів транспорту.

2.Укладання договорів на перевезення вантажу.

3.Порядок передавання вантажів транспорту. Заявка за формою ТУ-2. Спеціальне маркірування вантажів.

4.Документи на перевезення вантажів.

Накладна-порядок оформлення,структура. Товарно-транспортна накладна. Коносамент. Вантажний маніфест. Фрахтовий маніфест. Контейнерний маніфест. Відвантажувальне доручення.

5.Тарифи і штрафи на транспорті

Система штрафів: загальні, виняткові, місцеві. Договірні тарифи. Фактори,які впливають на розмір транспортних тарифів. Штрафні санкції як інструмент впливу на договірну дисципліну партнерів.

8. Транспортне забезпечення зовнішньоекономічних угод

1. Сутність та регулювання міжнародних перевезень.

Актуальність міжнародних перевезень на сучасному етапі розвитку світового ринку. Роль і місце транспортних перевезень в ЗЕД країни.

Правове регулювання міжнародних перевезень, його специфіка та види. Основні міжнародні договори, що регулюють перевезення.

2.Організація міжнародних перевезень.

Ліцензія на участь в міжнародних перевезеннях. Структура вантажопотоків через кордони України. Ефективний вибір виду транспорту для міжнародних перевезень.

3. Базисні умови поставки товарів.

Зміст термінів «Інкотермс», їх роль в спрощенні процесів розробки і укладання контракту. «Інкотермс – 2010», тлумачення термінів. Використання базисних умов поставки для окремих видів транспорту.

4. Особливості міжнародних перевезень.

Місце морських перевезень в загальному обсязі міжнародних перевезень. Класифікація морських ліній. Тарифне ціноутворення на лінійному судноплавстві. Міжнародні автомобільні перевезення, їх регулювання. Міжнародні повітряні перевезення. Багажний і пасажирський тарифи.