Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярошевич пидпр 56-76.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
277.5 Кб
Скачать

ТВМА З»

Облік і аналіз у підприємницькій діяльності

ПЛАН ВИКЛАДУ МАТЕРІАЛУ:

  1. Сутність поняття управлінський, фінансовий, податко­вий та статистичний облік.

  2. Принципи відображення інформації про підприємницьку

діяльність у бухгалтерському обліку.

  1. Бухгалтерський баланс.

  2. Оцінка фінансового стану суб'єктів підприємництва.

3.1. Сутність поняття управлінський, фінансовий, податковий та статистичний облік

Бухгалтерський облік - це процес виявлення, вимірювання., реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Бухгалтерський облік в Україні поділяється на фінансовий і управлінський.

Управлінський облік - це облік для внутрішнього виробничого управління (для адміністрації). За даними управлінського обліку ме­неджери підприємства приймають оперативні управлінські рішен­ня. Ведення управлінського обліку на підприємстві не в обов'язко­вим.

Фінансовий облік - це облік для управління фінансовою діяль­ністю всередині підприємства та облік і звітність для зовнішніх користувачів (Державної податкової адміністрації; обласного управління статистики, Державної комісії з цінних паперів та фон­дового ринку, банків, біржі, постачальників, покупців, потенційних інвесторів та ін.). Ведення фінансового обліку в Україні є обов'яз­ковим для всіх підприємств. Фінансовий облік фіксує інформацію про поточні витрати у поелементному розрізі, а саме: прибутки підприємства, стан дебіторської та кредиторської заборгова­ності, розміри фінансових інвестицій, стан джерел фінансування 0рщо. Фінансова звітність відкрито публікується і не становить комерційної таємниці.

Управлінський облік на відміну від фінансового не є обліком фактичного стану майна, витрат і доходів, стану розрахунків і зобов'язань, а облік факторів, обставин і умов, що впливають на виробничо-господарську і фінансову діяльність підприємства. Дані управлінського обліку становлять комерційну таємницю під­приємства. Приклад даних управлінського обліку: склад дебіторів і структура дебіторської заборгованості.

Управлінський облік базується на даних фінансового, операції управлінського обліку відображаються в загальній системі записів бухгалтерського фінансового обліку без виділення для цього окре­мої автономної системи рахунків.

Податковим обліком називають облік, який ведеться на підприємстві в цілях оподаткування прибутку підприємства. По­датковий облік має відмінності від бухгалтерського в частині тлумачення окремих витрат.

Приклад:

1) Суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду, пов'язаних з охороною праці

—— —_—

у податковому обліку

у бухгалтерському обліку

включаються до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1. ст.5 та .п,п11.2.1. ст.11 Закону України про податок на прибуток підприємств

суми авансів не включаються до витрат (відповідно до гі.9.1. П(С)БО 16 «Витрати»)

2) витрати на придбання безстрокових цінних паперів

у податковому обліку

у бухгалтерському обліку

витрати, понесені платником податку у зв'язку з придбанням безстрокових Цінних паперів, до валових витрат не включаються і підлягають амортизації як нематеріальні активи згідно з п.п.7.9.4. ст.7 Закону України про . податок на прибуток

витрати на придбання цінних паперів включаються до складу собівартості фінансових інвестицій (рахунок 14) згідно з правилами, встановленими П(С)БО 12

Для цього в податковому обліку використовуються такі подат­кові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. По­датковий період починається з першого календарного дня по­даткового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду.

Саме з існуванням податкового і бухгалтерського обліку пов'я­зані різні класифікації основних засобів

    1. Податкова класифікація.

Класифікаційною ознакою є норма амортизації у податково­му обліку. Відповідно до вимог податкового обліку основні засоби поділяють на 4 групи (Закон України «Про оподаткування прибут­ку підприємств» від 22.05.97р.) за нормами амортизації.

Група основних фондів - сукупність однотипних за технічни­ми характеристиками, призначенням і умовами використання не­оборотних матеріальних активів (П(С)ВО 7 «Основні засоби» ).

Група 1 - будівлі, споруди, їх структурні компоненти та пе­редавальні пристрої, в тому числі жилі будинки та їх частини (квартири і місця загального користування, вартість капіталь­ного поліпшення землі); (норма амортизації - 2% в розрахунку на податковий квартал);

група 2 - автомобільний транспорт та вузли (запасні частини) до нього; меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти, інше конторське (офісне) обладнан­ня, устаткування та приладдя до них; (норма амортизації- 10% в розрахунку на податковий квартал);

група 3 - будь-які інші основні фонди, не включені до груп 1, 2 і 4. (норма амортизації- 6% в розрахунку на податковий квартал);

група 4 ~ електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, їх програмне забезпечен­ня, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів) (норма амортизації - 15% в розрахунку на податковий квартал).

    1. Бухгалтерська класифікація.

Бухгалтерська класифікація основних засобів

Класифікаційною ознакою є фізичний зміст активів. Відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку та П(С)БО 7 «Основні ідсоби» передбачена класифікація основних засобів за 9 групами , субрахунками (табл.3.1)

Таблиця 3.1

Субрахунок

Класифікація основних засобів у бухгалтерському обліку

Зв'язок бухгалтерської класифікації основних засобі 8 з податковою класифікацією

101

«Земельні ділянки»

До груп основних засобів не включаються

102

«Капітальні витрати на поліпшення земель»

Група 3

103

«Будинки і споруди»

Група 1

104

«Машини та обладнання»

Група 2

105

«Транспортні засоби»

Група 2

106

«Інструменти, прилади та інвентар»

Група 2

107

«Робоча і продуктивна худоба»

Амортизації підлягають витрати на придбання племінної худоби. Витрати на придбання і відгодівлю продуктивної худоби не підлягають амортизації і повністю відкосяться на валові.

108

«Багаторічні насадження»

Витрати на вирощування багаторічних плодових насаджень не підлягають амортизації і повністю відносяться на валові витрати.

109

«Інші основні засоби»

Група 3

Статистичний облік - вивчає і контролює масові соціально- економічні та суспільні процеси. Дані про господарські факти, яви­ща і процеси державні органи статистики, які ведуть статистич­ний облік, отримують з форм фінансової звітності підприємств За даними бухгалтерського обліку підприємства регулярно пода­ють фінансову звітність та статистичну звітність встановив. них форм в органи держаної статистики (відповідно до вимог За­кону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність е Україні» № 996 від 16.07.1999р. зі змінами та доповненнями та По­станови КМУ «Порядок подання фінансової звітності» № 419 від 28.02.2000р. зі змінами і доповненнями). Конкретний перелік форм обов'язкової статистичної звітності для кожного підприємства визначається залежно від виду його діяльності, галузевої прина­лежності та інших умов. За неподання органам статистики да­них для проведення державних статистичних спостережень або подання недостовірних даних або не в повному обсязі, не за фор­мою, передбаченою звітно-статистичною документацією, або зі спізненням, а також за незабезпечення належного стану первин­ного обліку статтею 186 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу на посадових осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]