Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярошевич пидпр 56-76.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
277.5 Кб
Скачать

3.4. Оцінка фінансового стану суб'єктів підприємництва

Фінансовий стан підприємства - це комплексне поняття, яке е результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-гос­подарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансо­вих ресурсів.

Фінансовий стан підприємства треба систематично і всебічно оцінювати з використанням різних прийомів та методів аналізу. Фінансовий аналіз доцільно проводити з допомогою основних аналітичних показників фінансового стану:

І * показників фінансової стійкості;

  • показників ліквідності (платоспроможності);

  • показників рентабельності;

  • показників ділової активності;

1* показників майнового стану підприємства.

Сутність фінансової стійкості визначається ефективним фор­канням, розподілом і використанням фінансових ресурсів, Фінан- °°ао стійким підприємством можна вважати таке підприємство, "Ке за рахунок власних коштів спроможне забезпечити запаси й втрати, не допустити невиправданої кредиторської заборгова- насті, своєчасно розрахуватись за своїми зобов'язаннями.

Відповідно до показників забезпеченості запасів і затрат влас­ними і залученими джерелами виділяють такі типи фінансової стійкості:

  • абсолютна стійкість фінансового стану (якщо запаси і за­трати (3) менші від суми власного оборотного капіталу (ВК) і дитів банку під товарно-матеріальні цінності (КР);

  • нормальна стійкість (якщо запаси і затрати (3) дорівню­ють сумі власного оборотного капіталу (ВК) і кредитів банку під товарно-матеріальні цінності (КР);

  • нестійкий, передкризовий фінансовий стан, при якому пору, шується платіжний баланс, але зберігається можливість віднов­лення рівноваги платіжних засобів і платіжних зобов'язань за раху­нок залучення тимчасово вільних джерел засобів (Д).

  • кризовий фінансовий стан, коли запаси і витрати не забез­печуються джерелами їх реформування і підприємство стає на межу банкрутства.

Показники фінансової стійкості підприємства: 1.1.

Власні обігові кошти -

-Власний капітал + довгострокові зобов'язання - -позаоборотні активи =Ф.№\,рЗШ + />.430 + /л480-/?,080

Наявність оборотних активів, які фінансуються за рахунок власного капіталу і довгострокових зобов'язань, означає не лише здатність платити борги, але й можливість розширити вироб­ництво. Позитивною тенденцією зміни показника слід вважати збільшення. 1.2.

Коефіцієнт забезпечення =

_ Власні обігові кошти _ Ф.-Ш,/л380 + /7.430 + />.480-/3,080

Оборотні активи Ф.№ 1, р.260 + 270

оборотних активів власними коштами

Характеризує абсолютну можливість перетворення активів У ліквідні кошти; рекомендоване значення показника >0,1; тенденції позитивних змін - збільшення,

Маневреність власних обігових коштів =

Кошти _ ФШ,р.230 + /. 240

" Власні обігові ф.№1, р.260 + /.270 - /.620 - /.630 кошти

Характеризує частку запасів, тобто матеріальних виробни­чих активів у власних обігових коштах; обмежує свободу маневру власними коштами. Збільшення запасів приводить до уповільнення оборотності обігових коштів, тому позитивною тенденцією зміни показника є зменшення.

Маневреність власних обігових коштів = Кошти _ Ф.Ж,/.230 + /.240

Власні обігові ф.№ 1, /.260 + /.270 - /.620 - /.630 кошти

Характеризує частку абсолютно ліквідних активів у влас­них обігових коштах; забезпечує свободу фінансового маневру; по­зитивною тенденцією є збільшення показника.

Коефіцієнт забезпечення власними обіговими коштами запасів = _Власні обігові кошти _ Запаси

= ФШ,р.260 + /.270 -/.620-/.630 Ф.Ж,р.100 + /.120 + /.130 + /.140

Характеризує, наскільки запаси, що мають ліквідність у складі оборотних активів, забезпечені довгостроковими стабільними джерелами фінансування; позитивною тенденцією є збільшення показника.

"Нормальні" джерела

> с тґ . покриття запасів 7.6. Коефіцієнт покриття запасів = —

Запаси

ФЖ,р.380 + /.430 + /.480-/.080 + - +^-509 + /.520 + /.530 +/.540 Ф.Ллр1,/.100 + /.120 + /.130 + /.140

Власний капітал Ф.Ш, р.380 + р.430 + р.630 1.7. =

Характеризує, скільки на одиницю коштів, що вкладені в запаси припадає у сукупності власних коштів, довго- та короткостроко­вих зобов'язань; позитивною тенденцією є збільшення показника.

Коефіцієнт фінансової незалежності (автономії) =

'.380 + /.430 /.640

Пасиви

Характеризує можливість підприємства виконати зовнішні зо­бов'язання за рахунок власних активів; його незалежність від по­зикових джерел. Нормальним значенням коефіцієнта фінансової автономії вважається >0,5; позитивною є тенденція збільшення коефіцієнта.

Коефіцієнт фінансової залежності = Пасиви _ Ф.Л£1,/.640

1.8.

Характеризує частку власних обігових коштів у власному ка­піталі. Нормальним значенням коефіцієнта маневреності вва­жається >0,1; позитивною є тенденція збільшення коефіцієнта.

1.10. Коефіцієнт концентрації позикового капіталу =

Позиковий капітал _ Ф.Ш,рЛ%0 + /.620

Пасиви Ф.Ш, р. 640

Характеризує, скільки позикового капіталу припадає на одиницю сукупних джерел. Критичним значенням коефіцієнта вважається 0,5; позитивною тенденцією є зменшення коефіцієнта.

1.11■ Коефіцієнт фінансової стабільності (коефіцієнт фінансування) =

Власні кошти Ф.Ш,р.380 + /.430 + /.480

Позикові кошти Ф.Ш, р.480 + /.620

Ф.Ш,р.Ш

Власні кошти

Характеризує забезпеченість заборгованості власними кош­тами. Перевищення власних коштів над позиковими свідчить про фінансову стійкість підприємства. Нормативне значення ко­ефіцієнта >1; позитивною є тенденція збільшення коефіцієнта.

1.12. Коефіцієнт фінансового лівериджу ■ Довгострокові зобов' язання

Ф.Ж,/.380 + /.430 + /.630

Власний капітал Ф.№\,р.380 + /.430 + /.630

Характеризує, скільки одиниць сукупних джерел припадає на одиницю власного капіталу. Нормальним значенням коефіцієнта залежності вважається <2; позитивною є тенденція зменшення показника. 1.9.

Власний капітал

Коефіцієнт маневреності власного капіталу - _ Власні обігові кошти _ Ф.Ш,/.380 + /.430 + /.480 - /.080

Ф.Ж4,/.380 + /.430 + р. 630

Характеризує залежність підприємства від довгострокових зо­бов'язань. Збільшення показника фінансового лівериджу свідчить про підвищення фінансового ризику: нормальним значенням вва­жається <0.25; позитивною є тенденція зменшення показника.

Власний капітал + довгострокові зобов' язання _ Пасиви

1.13. Коефіцієнт фін. стійкості

Ф.Ш, /.640

Ф.Ш,р.Ш + /.430 + /.480 +/.630

Характеризує частку стабільних джерел фінансування в їх загаль­ному обсязі; нормальним вважається значення в межах від 0,85 до 0,9.

Ліквідність підприємства - це спроможність перетворювати свої активи в грошові ресурси для покриття всіх необхідних пла­тежів у міру настання їхнього терміну. Всі активи підприємства залежно від ступеня ліквідності, тобто швидкості перетворення в кошти, можна умовно поділити на такі групи:

    1. Найбільш ліквідні активи (А1) - суми по всіх статтях коштів, що можуть бути використані для виконання поточних розрахунків негайно. У цю групу включають також короткострокові фінансові вкладення (цінні папери).

    2. Швидко реалізовані активи (А2) - активи, для обертання яких у наявні кошти потрібен певний час. У цю групу можна включити дебіторську заборгованість (платежі за якою очікуються протя­гом 12 місяців після звітної дати), інші оборотні активи.

    3. Повільно реалізовані активи (АЗ) - найменш ліквідні оборотні активи - це запаси, дебіторська заборгованість.

    4. Важко реалізовані активи (А4) - активи, що призначені для використання в господарській діяльності протягом тривалого періоду часу. У цю групу можна включити статті І розділу активу балансу.

Пасиви балансу у міру зростання строків погашення зобов'язань групуються так:

      1. Найбільш термінові зобов'язання (ГИ) - кредиторська за­боргованість, розрахунки по дивідендах, інші короткострокові зо­бов'язання, а також позички, не погашені в термін (за даними до­датків до бухгалтерського балансу).

      2. Короткострокові пасиви (П2) - короткострокові креди­ти банків та інші позики, які підлягають погашенню упродовж 12 місяців після звітної дати.

      3. Довгострокові пасиви (ПЗ) - довгострокові кредиті та інші довгострокові пасиви (статті І! розділу пасиву балансу «Довгост­рокові зобов'язання»),

      4. Постійні пасиви (П4)~ статті І розділу балансу.

Підприємство вважається ліквідним, якщо його поточні активи

(оборотні активи) - розділ 2 балансу, перевищують його корот­кострокові зобов'язання - розділ 5 балансу. Для оцінки реального

ступеня ліквідності необхідно провести аналіз ліквідності балансу.

Ліквідність балансу визначається як ступінь покриття зо­бов'язань фірми її активами, термін перетворення яких у гроші відповідає терміну погашення зобов'язань.

Для визначення ліквідності балансу варто зіставити результа­ти за кожною групою активів і пасивів.

Баланс вважається абсолютно ліквідним, якщо виконуються умови:

А1 > ГИ; А2 й П2; АЗ > ПЗ; А4 < П4.

Обов'язковою умовою абсолютної ліквідності балансу є вико­нання перших трьох нерівностей. Остання нерівність має гли­бокий економічний зміст: наявність у фірми власних оборотних коштів; дотримується мінімальна умова фінансової стійкості. Не­виконання якоїсь із перших трьох нерівностей свідчить про те, що ліквідність балансу тією чи іншою мірою відхиляється від абсо­лютної. При цьому нестача коштів за однією групою активів ком­пенсується їх нестачею за іншою групою, хоча компенсація може бути лише за вартісною величиною, оскільки в реальній платіжній ситуації менш ліквідні активи не можуть замінити більш ліквідні.

Показники ліквідності (платоспроможності):

  1. Коефіцієнт поточної ліквідності (покриття) = _ Поточні активи _ Ф.№\, р.260

Поточні пасиви Ф.№1,р.620

Характеризує достатність обігових коштів для погашення боргів протягом року. Критичне значення коефіцієнта фінансової стійкості - 1; якщо значення коефіцієнта <1, то підприємство має неліквідний баланс; якщо значення коефіцієнта в межах від 1 до 1,5, підприємство здатне своєчасно ліквідувати борги. Позитивною тенденцією є збільшення коефіцієнта.

  1. Коефіцієнт швидкої ліквідності =

ФМ\, р.260 - (р. 100 + р.\ 10 + Поточні активи - Запаси _ + /7.120 + /7.130 + /7.140) Поточні пасиви Ф.№1, /7.620

Характеризує, скільки одиниць найбільш ліквідних активів припа­дає на одиницю термінових боргів. Нормальним вважається значення

коефіцієнта >1; позитивною є тенденція збільшення коефіцієнта.

  1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності Коштт =

Поточні пасиви

Ф.Ж,р.230 + р. 240 ФШ,р. 620

Характеризує готовність підприємства негайно ліквідувати короткострокову заборгованість; нормальним є значення коефі­цієнта в межах від 0,2 до 0,35. Позитивною є тенденція збільшен­ня.

  1. Співвідношення короткострокової дебіторської та кредиторської заборгованості =

Дебіторська Ф.Ш, р\ 60 + £>.170 + рЛ 80 + заборгованість _ +р, 190 + /л200 + р.210 Кредиторська Ф.Шір.520 + р. 530 + />.540 заборгованіст ь

Характеризує здатність розрахуватися з кредиторами за ра­хунок дебіторів протягом року. Рекомендоване значення 1.

Запитання для самоконтролю:

    1. Що таке бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах?

    2. З яких розділів складається актив балансу підприємства?

    3. З яких розділів складається пасив балансу підприємства?

    4. Чим відрізняються рахунки аналітичного і синтетичного обліку?

    5. В чому суть подвійного запису у бухгалтерському обліку?

    6. За допомогою яких показників можна оцінити фінансовий стан підприємства?

    7. Коли підприємство вважається фінансово стійким?

    8. Як поділяються активи підприємства за ступенем ліквідності?

    9. Назвіть приклад первинних документів.

    10. Що таке ліквідність балансу?

^ Рекомендована для вивчення теми література: [50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60]

69

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]